Miért akarják egyesek annyira tudományosan bizonyítani Isten létét, ha egyszer Isten kívül áll ezen a világon?
"Csak elkeserít, hogy én betartom a szabályokat, 1 regisztrációm van, normálisan írok, válaszolni igyekszem a kérdésre - és lehengerlő hátrányban vagyok azokkal szemben, akik nagyon magasról fütyülnek minderre. "
Ezen meg amúgy felesleges rugózni. Ha valaki egy nickről ír egy jó választ, az akkor is jó marad ha mások lepontozzák.
Ha meg valaki több nickről pontozgatja is fel a rossz válaszait, attól azok még ugyanúgy rosszak maradnak.
Ilyesmikkel nem szabad foglalkozni, csak saját magát idegeli vele az ember feleslegesen.
"Azt is hozzátettem, hogy manapság ilyesmivel érvelni már egyszerűen csak tudatlanságra utal a kérdésben"
Ez egy axióma, amit mondasz.
"Csak gondolj bele, ha valaki ugyanezen az elven, mint Szent Tamás azt állítaná, hogy a fizikai törvények precizitása azt jelenti, hogy a világot valaki le kellett programozza, ezért ez bizonyítja, hogy mind a Mátrixban élünk! Ugye hogy nem hinnél neki? "
Látod, ez a különbség. Megvizsgálnám, amit mond, nem küldeném el csípőből, csak mert nem tetszik, amit mond, vagy nem illeszkedik a világképembe. Megvizsgáltam Turayt, és mivel természettudományos diplomám van, így meg tudtam vizsgálni, és úgy találtam, hogy nem ütközik a mai tudománnyal. Te eleve tagadod/kizárod a szellemi világot, és ebből az axiómából indítod az érveléseid.
"Így természetesen ha alapvetően igaz is, amit az író bizonyítani szeretne, valójában amit az író állít, mégis téves lesz."
Mert nem illeszkedik a világképedbe. Nekem ez jön le, valamint a magad tévedhetetlenségébe vetett hited is ordít. Ne vedd te se rossz néven.
"Tehát hasonló logika értelemszerűen Isten kérdésében sem lehet soha bizonyító erejű."
Tehát Turay könyve és a hasonló művek még mindig lehetnek bizonyítékok Istenre
Mindenesetre tudomásul veszem, amiket írsz, nem feltétlen akarok hosszú oldalakon keresztül vitatkozni. Turay könyve nagyon nehéz írás.
"Ezek nem ellentétes fogalmak."
Nézd meg légy szíves, amit írtam.
VÉGTELEN. Nem óriási, nem hatalmas, nem iszonyú nagy. Végtelen.
"eleve, a jó relatív fogalom"
A VÉGTELEN jó az nem relatív, hanem mindenkinek jó, és mindenkinek végtelenül jó, kivétel nélkül.
"Egy igazságos döntés pl lehet hogy az egyénre nézve hátrányos, de a közösségre nézve előnyös kell legyen (hisz egyébként mitől lenne igazságos)"
Egy végtelenül igazságos döntés MINDENKINEK végtelenül igazságos.
Légy szíves, ne keverd össze az igazságos döntést a jószívű döntéssel.
És még egyszer: VÉGTELEN. NEM hatalmas, nem óriási.
Végtelen.
Ami a pontozást illeti:
sajnos bizonyos pontszám alatt az ember hiteltelen, és addig is folyamatosan csökken a hitele. Ezzel nem lehet mit kezdeni, és ezt egyesek ki is használják.
Ez a 42%-os pedig direkt fenntart olyan regisztrációkat, amelyekről nem ír ilyeneket, mint ez, ezért aztán magasabb a pontszáma, és ezekről próbálja meg támogatni saját magát, na meg lepontozni másokat.
"Látod, ez a különbség. Megvizsgálnám, amit mond, nem küldeném el csípőből, csak mert nem tetszik, amit mond, vagy nem illeszkedik a világképembe"
Ezek szerint az a különbség, hogy én tudom hogy amit és ahogy írtam, az úgy hülyeség, ahogy van, te viszont bármikor elfogadsz egy ilyen hülyeséget, ha az egyezik a hiteddel.
"Te eleve tagadod/kizárod a szellemi világot, és ebből az axiómából indítod az érveléseid."
Hol tagadtam bármi ilyesmit?
Amit tagadtam az az, hogy az általad hozott érveknek bármi értelme, pláne bizonyító ereje lenne.
Egyébként hívő ember vagyok, csak ez nálam nem járt együtt hiszékenységgel. Értsd, ha valami nem bizonyíték, mert eleve egy logikai hibán alapuló következtetés, akkor nem is fogom bizonyítéknak elfogadni, még akkor sem, ha látszólag engem igazol. Sőt, én szégyellném magam, ha bizonyítékról beszélnék, de csak ilyen "játék a szavakkal" stílusú cikkeket tudnék felmutatni.
Másrészről lehet hogy fősulin tanítottak neked természettudományt, de ettől mégx hogy a tudományos módszertant nem ismered, az biztos.
Legalább a wikipédia cikkét olvasd végig, mert úgy tűnik, eleve ott kezdődik a hiba, hogy nem is vagy tisztában azzal, mi az hogy tudományosan bizonyítani valamit!
"A VÉGTELEN jó az nem relatív, hanem mindenkinek jó, és mindenkinek végtelenül jó, kivétel nélkül. "
Ez viszont egyszerű paradoxon. Nem igazán létezik olyan döntés, ami mindenkinek egyformán jó.
Másrészről a Biblia nem is ír ilyenről, hogy Isten végtelenül jó és végtelenül igazságos. Ezt emberek költötték hozzá.
Szóval így értem amit mondasz, és igazad is van, viszont ezzel csak egy emberek által kreált istenképet cáfoltál, nem azt, hogy ne is létethetne Isten.
Mivel azonban a keresztények 99%-a végtelennek tartja az istenét, ezért ezt a képet kell figyelembe venni.
Függetlenül attól, hogy végtelen jó VAGY végtelen igazságosság valóban nem létezik - de elvileg létezhetne.
Viszont a kettő együtt semmiképpen.
Amúgy a "nem végtelen keresztény isten" szerintem csak pár 10 éves találmány. Végre a hívők közül is rájött néhány, hogy a végtelen istenkép nem tartható.
Csak sajnos ezzel az egész kereszténységet szinte alapjaiban változtatják meg.
A "nem végtelen isten" ugyanis alig-alig különbözik a "100000 év múlva élő ember" fogalmától.
"Ezek szerint az a különbség, hogy én tudom hogy amit és ahogy írtam, az úgy hülyeség, ahogy van, te viszont bármikor elfogadsz egy ilyen hülyeséget, ha az egyezik a hiteddel. "
A mátrix nem egyezik a hitemmel, a törzsfejlődés sem, mégis mindegyiket megvizsgáltam
"Hol tagadtam bármi ilyesmit? "
14-es válaszból nekem ez jön le, de örülök, ha tévedtem
"Egyébként hívő ember vagyok, csak ez nálam nem járt együtt hiszékenységgel."
Bocs, de nekem nem ez jön le, főleg ahogyan indokolsz. Szent Tamás régen élt, tehát hülye. Ez nem érv.
És megint a magadba vetett hited a legnagyobb érved. Túl sokat foglalkozol magaddal és velem. Tönkreteszi a beszélgetést
"Értsd, ha valami nem bizonyíték, mert eleve egy logikai hibán alapuló következtetés, akkor nem is fogom bizonyítéknak elfogadni, még akkor sem, ha látszólag engem igazol"
Dettó
" Sőt, én szégyellném magam, ha bizonyítékról beszélnék, de csak ilyen "játék a szavakkal" stílusú cikkeket tudnék felmutatni. "
Én akkor szégyellem magam, ha egy könyvet úgy kritizálok, hogy el sem olvastam, és folyamatosan cikknek nevezném a könyvet. Azt láttad, hogy két nagy része van és 14 fejezete? A második linket csak pluszban másoltam be, Turay a lényeg
"Másrészről lehet hogy fősulin tanítottak neked természettudományt, de ettől mégx hogy a tudományos módszertant nem ismered, az biztos. "
Megint axióma:)
"Legalább a wikipédia cikkét olvasd végig, mert úgy tűnik, eleve ott kezdődik a hiba, hogy nem is vagy tisztában azzal, mi az hogy tudományosan bizonyítani valamit! "
Axióma. Szeretsz indoklás nélkül kijelenteni dolgokat, melyeket utána bizonyítékként használsz fel:) Ez körkörösség.
Na futunk még egy kört, vagy elég?
Na jó, akkor tisztázni kéne, hogy mit is értünk végtelen alatt. Mert Isten valóban végtelen, de abban az értelemben, hogy időtlen, nincs kezdete, vége, nincsenek fizikai korlátai, stb.
De ebből nem következik az, amit állítasz, hogy ha Ő bármilyen döntést is hoz, akkor annak a döntésnek is kell hogy legyen valami "végtelen jósága".
Ha Isten mindenható, ebből következik, hogy mindig tudja, mi a legjobb döntés. De ez nem azt jelenti, hogy az a döntés az egyénekre nézve kivétel nélkül mindenkinek ugyanolyan jó lesz. De ez a világunk paradoxona, nem Isten végtelenségének cáfolata.
Idézek egy önellentmondásod:
1. "Csak gondolj bele, ha valaki ugyanezen az elven, mint Szent Tamás azt állítaná, hogy a fizikai törvények precizitása azt jelenti, hogy a világot valaki le kellett programozza, ezért ez bizonyítja, hogy mind a Mátrixban élünk! Ugye hogy nem hinnél neki? "
2. "Ezek szerint az a különbség, hogy én tudom hogy amit és ahogy írtam, az úgy hülyeség, ahogy van, te viszont bármikor elfogadsz egy ilyen hülyeséget, ha az egyezik a hiteddel."
Kissé ellentmondásos vagy. Ugyanarra egyszer azért kritizáltál előre, mert nem hiszek neki, majd utána már az volt a baj, hogy hiszek neki. Holott én mindössze annyit írtam, hogy MEGVIZSGÁLOM:)
Ugyanis ezt válaszoltam: "Látod, ez a különbség. Megvizsgálnám, amit mond, nem küldeném el csípőből, csak mert nem tetszik, amit mond, vagy nem illeszkedik a világképembe"
Megvizsgálás nem egyenlő azzal, hogy elhiszem
Nincs értelme a folytatásnak. Búcsúzom
42%-os, már ne haragudj, de úgy látom, mégiscsak igaza volt a 71%-osnak. Veled komoly bajok vannak...
1. Kiforgatod a másik szavait:
"Szent Tamás régen élt, tehát hülye."
Sehol nem írtam, hogy hülye. Egyszerűen kijelentettem, hogy ő még nem volt birtokában a mai tudásunknak, vagyis emiatt hibás következtetést vont le. Akivel bajok vannak, az az, aki a mai ismeretek birtokában is ragaszkodik egy régi, hibás elképzeléshez.
2. Saját magadat hazudtolod meg:
"Értsd, ha valami nem bizonyíték, mert eleve egy logikai hibán alapuló következtetés, akkor nem is fogom bizonyítéknak elfogadni, még akkor sem, ha látszólag engem igazol"
Dettó "
Azt írod, egyetértesz azzal, amit leírtam, miközben pont azért írtam le amit írtam, hogy felhívjam rá a figyelmed, hogy pont ennek ellenkezőjét teszed.
3. Rámutatnak, hol hibázol, erre mellébeszélésbe kezdesz:
"Axióma. Szeretsz indoklás nélkül kijelenteni dolgokat, melyeket utána bizonyítékként használsz fel"
Semmi axiómáról szó sincs, csak levontam a követeztetést a válaszaidból, amiből nyilvánvaló, hogy nem tudod, mit jelent a bizonyítás fogalma"
4. Arról nem is beszélve, hogy bár engem vádolsz azzal, hogy csak veled és magammal foglalkoznék, emlékeztetnélek, hogy én a válaszaimban elég konkrétan levezettem két példán keresztül is, miért hibásak az érvek, amiket hoztál, és te voltál aki cáfolat híján elvitted személyeskedésbe a vitát!
Nagyon mélyen nézz magadba, mert a viselkedésed alapján már abban is kezdek kételkedni, hogy te tényleg keresztény vagy-e, vagy csak egy unatkozó kiskamasz, aki ürügyként használja a hitet, hogy kötözködhessen és vitákat szítson!
És még csak nincs ia bajom egy jó vitával, de egy jó vita az épít, mert a felek új ismereteket, új nézőpontokat szereznek általa. A te viselkedésed viszont rombol, és taszít, és pláne nem méltó olyasvalakihez, aki Krisztus követője szeretne lenni!
Itt le is zártam veled a beszélgetést, de komolyan gondolkozz el azon, milyen ember is vagy, és hogy vajon Isten milyennek szeretné az embert!
"Isten valóban végtelen, de abban az értelemben, hogy időtlen, nincs kezdete, vége"
A keresztények szerint az isten MINDEN tulajdonsága végtelen. Külön kiemelve a jósága és az igazságossága.
"nincsenek fizikai korlátai, stb."
Pontosan!
Lássuk, mi következik ebből:
"De ebből nem következik az, amit állítasz, hogy ha Ő bármilyen döntést is hoz, akkor annak a döntésnek is kell hogy legyen valami "végtelen jósága".
DE!
EZ az egyik legfontosabb keresztény tanítás! Még soha, sehol nem találkoztam olyannal, hogy ezt bárki is megkérdőjelezte volna!
Amúgy a végtelen jóság pont ezt jelenti: hogy SOHA nem fordulhat elő olyan esemény, ahol nem ezzel a végtelen jósággal dönt.
A végtelen igazságosság ugyanez.
A kettő meg ellentmond.
"Ha Isten mindenható, ebből következik, hogy mindig tudja, mi a legjobb döntés. De ez nem azt jelenti, hogy az a döntés az egyénekre nézve kivétel nélkül mindenkinek ugyanolyan jó lesz. De ez a világunk paradoxona"
Na igen. Itt jön az, hogy egy végtelenül jó isten NEM teremt olyan világot, ahol BÁRMIKOR előállhat olyan helyzet, amikor arra kényszerül, hogy NE legyen végtelenül jó.
Tehát a meglátásod nem jó: egy végtelen isten OLYAN világot teremt, ahol MINDEN döntése MINDENKIRE NÉZVE végtelenül jó lesz.
Ugyanez a helyzet az igazságossággal.
Eleve egy végtelen isten nem kényszerül semmire, és különösen kompromisszumokra nem. Tehát mindig és kivétel nélkül egészen pontosan az történik, amit ő akar.
"nem Isten végtelenségének cáfolata."
Isten nem akar rosszat se magának, se nekünk, igaz?
Akkor tehát nem teremt olyan világot, ami rossz, vagy amelyik elromlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!