Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért kell az embernek Ádám...

Miért kell az embernek Ádám és Éva miatt meghalnia? Mi közünk hozzá?

Figyelt kérdés
2017. aug. 31. 13:12
 21/91 anonim ***** válasza:
73%
Nem értelek titeket, akik azt mondják, hogy a Bibliát amit Isten ihletett, mért ne kéne szószerint értelmezni. Gondolom, javarészt "Keresztények" szóltak hozzá (nem tudom csak gondolom!), tehát, mért kéne ezt példabeszédként érteni, ha az van a Bibliában, hogy a Biblia minden szava igaz? Főleg ha azt nézzük, hogy Isten ihlette, aki az Igazság? :)
2017. aug. 31. 16:41
 22/91 anonim ***** válasza:
75%

Balinhun, egyszerűen ritka az olyan, hogy abszolút igazság.

Teszem azt, tervezek egy programot, amelyben rögtön megalkotok egy kész házat a semmiből. Majd azt mondom, teremtettem egy házat (természetesen csak virtuálisan). Igazat mondtam? Igen.

Vagy tervezek egy programot, amelyben alkotok külön téglákat, külön maltert, külön deszkákat, külön tetőcserepeket, stb, és lépésről lépésre építem meg a házikót. Végül azt mondom, teremtettem egy házat. Ez még mindig igaz? Persze.

Vagy hasonlómód megtervezem az egyes alkatrészeket, téglát, cserepet és a többit, de úgy alkotom meg a program paramétereit, hogy ezeknek affinitása legyen egymáshoz, képesek legyenek spontán összeállni. Azok összes is állnak sokféleképpen, lesz belőlük viskó, sufni, palota, illetve a ház is, amit megálmodtam. Majd azt mondom, házat teremtettem. Igaz ez? Természetesen.

Végül a hármas verziót választom, neked pedig csak annyit mondok, házat teremtettem. Te a saját kútfődből kitalálod, hogy biztos az egyes verzió az igaz, mert épp ezt tartod hihetőnek. Igazad van? Nem. Pedig én igazat szóltam? Igen.

A Bibliára különösen igaz, hogy igen ritkán definiál bármit is pontosan. Rengeteg ige akár 4-5-6 féleképp is értelmezhető lehet, és csak akkor derülhet ki hogy melyik is a legvalószínűbb, ha más igékkel, illetve a valósággal vetjük össze azt a konkrét részletet, amire kíváncsiak vagyunk.

2017. aug. 31. 16:52
 23/91 anonim ***** válasza:

A hasonlatod csak majdnem jó.

Azt, hogy a fű zöld most is megtapasztalhatod bármikor, nem találgatunk, hogy akkor most tényleg zöld-e, nem végzünk méréseket.

De biztos lehetsz a Föld korában ilyen tapasztalás útján? Ugye, hogy nem.

Ne azonosítsuk a kettőt, mert nem tudhatod, hogy "ez a fű" milyen színű. A Bibliában benne van, de a kormeghatározás még torzít.

Szóval, elmagyaráznátok, hogy ha a teremtés egy példabeszéd, akkor mégis mit példáz?

Hogy kell ezt elképzelni? Levezetnétek? :)

2017. aug. 31. 17:12
 24/91 anonim ***** válasza:
Kedves 22-es válaszoló, egyáltalán nem értek veled egyet, én nem tudok teremteni. :D Én nem tudom megteremteni az atomokat amiből áll egy fizikai test, nem tudok gondolatokat teremteni, nem tudok életet teremteni (akkor sem, ha készítek egy robotot, önálló gondolatokat nem tud majd, élni sem fog, csak egy adott beprogramozott adatot fog teljesíteni). Isten Mindenható (a MINDENHATÓSÁG, nem abban merűl ki, hogy amit MI emberek eltudunk képzelni és kész, Isten efölött van, Isten a te képzeleteidet felűl múlja! :) A Biblia azt írja, hogy Isten tévedhetetlen és azt is, hogy: "ami az embernek lehetetlen az Istennek lehetséges", azért valljuk be őszintén, nekünk elég sok minden lehetetlen. :) Ezért nem értem, hogy hogyan nem lehet azt amit a Biblia tisztán leír értelmileg, azt mi emberek mért költjük át, arra ami nekünk a jó? Tehát, van egy vers nekünk nem tetszik és azt mondjuk ez itt példa, Mindenhol kitér a Biblia, ha példát ír, vagy álmot vagy látomást! Aki olvassa Bibliát tudja ezeket, én is tudom, hogy vannak részek amiket nem kell szószerint érteni, de azoknak a megfogalmazása is olyan. Mért akarnám én megmásítani a Bibliát, csak azért mert az nem tetszik nekem, illetve pár része csak. :)
2017. aug. 31. 17:25
 25/91 anonim ***** válasza:
76%

"Ne azonosítsuk a kettőt, mert nem tudhatod, hogy "ez a fű" milyen színű. A Bibliában benne van, de a kormeghatározás még torzít. "

Ismert hogy torzít, ezért is nem azt mondják hogy mondjuk 13.798.002.325 év az univerzum kora, hanem 13,8 milliárd év, plusz-mínusz 0,02 milliárd.

Még ha valamit nem is vettünk számításba ami még torzíthat az eredményen, az azért elég nyilvánvaló hogy a 6000 év mindenképpen többszörös nagyságrendű tévedés.

Legfeljebb annyit mondhatunk hogy a zöldön belül a pontos árnyalattal még nem vagyunk tisztában, de azt tudjuk hogy zöld, és a vöröshöz pedig semmi köze.

"Szóval, elmagyaráznátok, hogy ha a teremtés egy példabeszéd, akkor mégis mit példáz? "

Na vajon? Szerintem leginkább azt, hogy Isten a mi teremtőnk. Micsoda kérdés :D

Vagy mondjuk úgy, hogy bár az élőlények evolúció útján sokasodtak és népesítették be a Földet, de az nem puszta véletlen hogy végül mi, emberek is megjelentünk, hanem ezt Isten tervezte pont így.

Kedves Balinhun, te pedig kérlek olvasd el a 20. válaszom, annál egyszerűbben nem tudom leírni!

2017. aug. 31. 17:33
 26/91 anonim ***** válasza:
56%

Akkor javítom: sokkal jobban torzít, egyáltalán nem pontos. Bocs, hogy pontatlanul fogalmaztam.

"Na vajon? Szerintem leginkább azt, hogy Isten a mi teremtőnk. Micsoda kérdés :D"

:) Ne válogasd meg és értelmezd félre a kérdéseimet:

'Szóval, elmagyaráznátok, hogy ha a teremtés egy példabeszéd, akkor mégis mit példáz?

Hogy kell ezt elképzelni? Levezetnétek?'

Tehát: Elmagyarázni. Levezetni.

Konkrétan.

2017. aug. 31. 17:45
 27/91 anonim ***** válasza:
73%

"Akkor javítom: sokkal jobban torzít, egyáltalán nem pontos."

Miért ne lenne az?

Sokféle kormeghatározási módszer van, mindegyik ismert és számtalanszor tesztelt folyamatokon alapszik. Hol a hiba?

"Hogy kell ezt elképzelni? Levezetnétek?"

Nem igazán értem hogy egyáltalán mit kéne levezetni.

2017. aug. 31. 17:49
 28/91 anonim ***** válasza:
57%

Ezzel az a probléma, hogy ami a Bibliából EGYÉRTELMŰEN nem igaz, az ugye képzetes.

Na de a többi? Amiről nem tudjuk, hogy igaz-e?

E szerint akkor a Biblia nem iránymutató mű, mivel nem lehet belőle megtudni, hogy melyik részét kell szó szerint venni, és melyiket átvitt értelemben - azt meg főleg nem lehet megtudni (a legtöbb esetben), hogy mi az átvitt értelmű részek magyarázata.

Tehát így a Biblia a kultúra és a régmúlt része. Nincs benne új dolog, új felfedezés, és csak felnőtt, kialakult világképű embernek ajánlott.

2017. aug. 31. 19:48
 29/91 anonim ***** válasza:

"Kedves Balinhun, te pedig kérlek olvasd el a 20. válaszom, annál egyszerűbben nem tudom leírni!"

Én sem tudom máshogy leírni, hogy nem értek veled egyet. Olvastam, felfogtam, de akkor sem fogok veled egyetérteni, ha még 5x elolvasom. :)

2017. aug. 31. 20:54
 30/91 anonim ***** válasza:
Ja, akkor bocsi, Balinhun. Csak azt hittem nem olvastad, mert azt még nem neked címeztem.
2017. aug. 31. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!