A különböző vallások szerint Isten miért teremtett ilyen kártékony állatokat, int pl a szúnyog?
Most összemardostak és csak belegondoltam, hogy miért léteznek ilyen lények?
Én keresztény családba születtem és Istenben hiszek, de nem tudom miért vannak ilyenek?
Ti mit gondoltok, az evolúció során véletlenül alakultak ki? Vagy ilyennek teremtették?
Mert oké, hogy a paradicsomban nem voltak, de kikerülvén meg ilyennel találkozott az ember, de a többi állat miért van erre "kárhoztatva" pl, hogy a vérét szívják? Miért büntet ilyenekkel Isten? Mi célja lehetett egyáltalán a nagyon kártékony élőlények megteremtésével? Oké, hogy már ez nem a paradicsom, de miért kellett ilyen mostoha világba száműzni? Nyilván nem csak ezekre gondolok, ott vannak pl a legyek, vagy a vírosos járványok, stb. Amik a jó embereket sem kímélik.
Egy rövidebb érthető kielégítő választ szeretnék erről és az egyház álláspontjáról. Nem érdekel olyan mélyrehatóan, csak hogy hogyan állnak ehhez a mélyen vallásosak. És ha az embernek az édenkertben minden meg volt, de kiűzvén belekerült ebbe a világba, ahol gyilkolják egymást az állatok és az ember is stb, akkor ez a világ eredendően bűnös? Nem lehet, hogy az állatok is száműzöttek itt? Pl nagyon sokszor egy lény halála kell ahhoz, hogy valami vagy valaki jól lakjon.
Van egy olyan érzésem, hogyha könyvet olvasnék, akkor is megennének a szúnyogok.;)
de az szép halál: ágyban, párnák és szúnyogok közt olvasva... Egy legenda szerint Szent Péter sétált Jézussal a Földön (persze nem látták őket, nem tudták kik ők:) és Szent Péter azt mondta, ő is akar valamit teremteni! Felmarkolt sarat a földről és azt mondta: Légy!
Hát így lettek a legyek.
Utolsó! Köszönöm a válaszod!
Ugyan ez a véleményem maradt. Az emberiség szempontjából nem sok minden változna. Inkább haljon ki a fecske, mint ennyi maláriás legyen a világban. Gonosz dolog volt ilyet mondani, de nyilván nem halna ki a fecske, mert 100 egyéb tápláléka van.
Az is igaz, hogy vannak olyan szúnyog fajok, amik egyes növények beporzását végzik, de azok nektár evők. Tehát felesleges lenne kipusztulniuk, nekem nem ártanak. És az élelmiszerereinknek sem, pl a gyümölcsöknek, mert a gyümölcsfákat méhek porozzák be és nem szúnyogok. Tehát érdekes volt a linked, nem tudom, hogy te elolvastad-e. Ezután mérlegelj, hogy jobb e velük, vagy nélkülük. Max azoknak az állatoknak rossz nélkülük, akik velük táplálkoznak. Pl madarak, vagy olyan halfajták, akik szúnyoglárvákkal táplálkoznak.
De mint mondtam, nincs olyan állatfaj, ami kizárólag szúnyoggal táplálkozna.
Lehet, hogy a szúnyog hiányozna az étrendjükből, de ott van a többi táplálék neki. Olyan, mintha nem ehetnél csirkét, mert kipusztulna, de ott lenne még mindig a disznó. Nem lenne nagy bajod. Csak annyi a különbség, hogy a csirke nem szívja a véred.
"A szemedben talán csak kártékony dögök, de a tápláléklánc körforgásában nagyon is lényeges szereplők."
Mostmár hogy itt vannak, persze, hogy a rovarevők őket is fogyasztják.
De ha végiggondolod, ha tudatosan kéne alkotnod egy bioszférát, annak minden fajta élőlényével együtt, miért tervezel bele olyan élőlényeket akik direkt megkeserítik szeretett gyermekeid életét, ha egyszer mindenhatóként milliószor is másféleképp megalkothattad volna a tápláléklánc ugyanazon elemét?
Én hívőként úgy gondolom, hpgy amig nem volt bűnbeesés addig nem voltak ragadozó állatok sem. Ez a legvalószínűbb, mert amikor Isten országa el fog jönni, akkor is meg fognak szelidülni a most ragadozónak és veszélyesnek tartott állatok.
Az, hogy vérszívókká, húsevőkké, meg dögevőkké váltak, nem az állatok felelősége.
Isten az embert tette e világ Istenévé, és amig nem esett bűnbe addig minden jó volt.
Viszont a bűnbeeséssel átkerült az ember a sátán hatalma alá, és vele az alá tartozó az összes teremtett állat is.
Ekkor ha figyelmesen olvasod a teremtêsről a beszámolót, Isten itélete, pontosabban âtka az volt, hogy ellenségeskedést szerez a kigyó és az asszony között. Vagyis az állatvilágba bejött a gyűlölködés, és lehet, hogy ekkor vált ártalmassá sok teremtett állat.
De ez csak az egyik verzió. A másik, hogy mivel a sátánnak lett teljhatalma a világ fölött, így az ő gonosz természete volt befolyással az állatok természetére. Ez azért gyengébb magyarázat, mert a sátán nem tud teremteni. Viszomt valószimű sokkal nagyobb tudása van genetikai téren, így manipulálhatott dolgokat.
"Most összemardostak és csak belegondoltam, hogy miért léteznek ilyen lények?"
Biztos vagyok benne hogy tehettél volna valamit hogy ne mardossanak össze.
"Én keresztény családba születtem és Istenben hiszek, de nem tudom miért vannak ilyenek?"
Ahogy az emberben hatványozódott a gonoszság úgy az állatokban a vadság és a vérengzőség.
"Ti mit gondoltok, az evolúció során véletlenül alakultak ki? Vagy ilyennek teremtették?"
Véletlenek nincsennek. Nem ilyenek teremtették.
"Mert oké, hogy a paradicsomban nem voltak,"
Ezt te meg honan tudod?
"de kikerülvén meg ilyennel találkozott az ember,"
Te ugye találkoztál Ádámékkal és rögtön a szúnyogrol témázott veled.
"de a többi állat miért van erre "kárhoztatva" pl, hogy a vérét szívják?"
Lehet ha nem lenne így tönkretéve a föld és klímája nem szívnák a többi állat vérét. Te mit gondolsz?
"Miért büntet ilyenekkel Isten?"
Te összekevered a dolgokat, ez nem búntetés hanem következmény.
"Mi célja lehetett egyáltalán a nagyon kártékony élőlények megteremtésével?"
Kártékonyak voltak a teremtéskor?
"Oké, hogy már ez nem a paradicsom, de miért kellett ilyen mostoha világba száműzni?"
Nem száműzi senki őket, repülnek maguktol.
"Nyilván nem csak ezekre gondolok, ott vannak pl a legyek, vagy a vírosos járványok, stb. Amik a jó embereket sem kímélik."
Egyszer azt mondta valaki Jézusnak jó ember- Jézus azt reagálta rá- miért mondasz engem jónak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!