Mi a Szentháromság az alábbiak szerint?
István35 bejegyzései szerin:Az Atya nagyobb Jézusnál,Szentszellemnél.
Az Atya egyenlő Jézussal és a Szentszellemmel.
Az Atya mindent Jézusnak adott akkor mi maradt az Atyának,és ha a Szentszellem nemkapott semmit,hogy egyenlőek?
János.17:3.Az pedig az örök élet,hogy megismerjenek Téged az egyedüli igaz Istent,és akit elküldték a Jézus Krisztust.
1Tesz.1:9
1.János.5:20
1.Tim.4:10
5Mozes.6:4
5.Mozes.32:39
Efé.4:6
5.Mozes.5:7
Ézsaiás.42:8
Zak.14:9
Márk.12:29
1Kori.8:6
Zsoltár.83:18,19
1Timoteus.2:5
Kérdező!
Amikor például nézel egy tábor tüzet mit figyelsz meg benne?
Egyszerre három dolgot figyelhetsz meg; a parazsat, a tüzet, és a füstöt, és ezt a három dolgot egy időben látod de mégsem nevezed "patüfüstnek" hanem tűznek!
Istennel is hasonló a helyzet.
Egy Isten van de ugyanakkor 3 személyben.
A parázs terméke a tűz, a tűz terméke a füst .És ezt nevezzük TŰZNEK!
Az Atya "terméke" a Fiú,(Mt.3:17) a Fiú "terméke"(Ján.16:7) a Lélek! És ezt nevezzük ISTENNEK!
(Mt 3:17)
"És ímé egy égi hang ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm."
(Jn 16:7)
"De én az igazat mondom néktek: Jobb néktek, hogy én elmenjek: mert ha el nem megyek, nem jő el hozzátok a Vígasztaló: ha pedig elmegyek, elküldöm azt ti hozzátok."
A Szentháromságot nem azért nem lehet teljesen megmagyarázni mert nem létezik, hanem azért nem lehet mert mi halandó tökéletlen emberek nem vagyunk képesek megérteni!
Nemhogy megmagyarázni nem tudjuk de még fel sem tudjuk fogni azt!
Szép is lenne ha meg tudnánk magyarázni Isten lényét amikor néha még a teremtésével sem tudunk mit kezdeni mert egyszerűen az agyunk korlátozva van.
Isten nincs korlátok között, hogy tudnád te azt felfogni halandó ember!?
Ha csak akár megközelítenéd Isten lényének a megértését szétrobbanna az agyad.
Vagy elfogadod vagy nem, de kár ezen civódni mert előbbre úgysem fogsz jutni.
"Továbbá a fenti biblia verseket,hogy magyarázod ki."
Mit értetlenkedsz még mindig? Hányszor magyarázzuk még el?
"Egyedül én vagyok az Úr, rajtam kívül nincsen szabadító."(Ézs 43,11)
"Van-e más isten rajtam kívül? És van-e más Szikla? Nem tudok róla."(Ézs 44,8)
Tudjuk az Újszövetségből, hogy Jézus is szabadító, szikla és Isten is. Nyilván nem abban az értelemben, mint az Atya. Abban az értelemben, mint az Atya nincs más, hanem csak egyetlen egy. Milyen értelemben akkor? Az Atya az egyedüli forrása minden szabadításnak, minden istenségnek, minden sziklaságnak és szilárdságnak. A Fiú nem forrása ennek, hanem továbbítója, közvetítője, tükrözője. Minden egyedül az Atyától jön, de minden a Fián keresztül, mert egy a forrás és egy a közvetítő, nincs két forrás és nincs két közvetítő. Az Atya és a Fiú ebben nem egyenlőek, hanem éppen ebben különböznek, ettől Atya az Atya és ettől Fiú a Fiú.
A Fiú is szabadító, hiszen mindenkit ő szabadít meg, de nem végső szabadító.
A Fiú is szikla, hiszen minden épeszű rá építkezik, de szilárdság forrása az Atya.
A Fiú is forrás, hiszen mindenki mindent tőle kap, de nem végső forrás. A Fiú is Isten, hiszen pontosan azt csinálja, amit az Isten: teremt, uralkodik, ítél, megbocsájt, feltámaszt és üdvözít, de nem Forrásisten, azaz nem Atyaisten. Tehát az Atya az egyedüli Isten, mert ő minden forrása. A Fiú az egyetlen forrás egyetlen közvetítője, ezért maga is forrás, maga is Isten.
Szóval mi az, amit nem értel? Ha az Atya egyedüli igaz Isten, akkor a Fiú már nem Isten? Dehogy nem! Ahogy az Atya egyedüli szabadító volta sem cáfolja a Fiú szabadító voltát. Azért egyedüli szabadító az Atya, mert eredendően minden szabadítás tőle jön, azért szabadító a Fiú is, mert az Atya mindenkit a Fiú által és a Fiúban szabadít meg. Ezt az elvet kell alkalmazni minden más cím esetében is. Az Atya azért egyedüli Isten, mert ő a forrása minde hatalomnak és istenségnek, a Fiú pedig azért Isten, mert minden hatalmat megkap az Atyától. Vagyis Fiú az Atya által Isten, nem önmagától, ezért egyedüli az Atya, de mivel az Atya mindent odaad a Fiúnak, ezért Isten a Fiú is. A Fiú az Atya által Isten, Úr, Szabadító, Szikla, jó, felséges, megmentő, megváltó stb... Ez a személyük különbözőségéből fakadó különbség, amit a Szentháromság tana egyáltalán nem vitat, hanem éppen ezt tanítja. A ti tanaitok viszont szembemennek az írással azzal, hogy a Fiút nem tekintitek valóságos Istennek, mintha az Atya nem adott volna neki oda mindent, hanem visszatartott volna tőle valamit... Pedig Jézus maga mondja: "Mindaz, ami az Atyáé, az enyém" (János 16,15) "Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön." (Máté 28,18). És még lehetne sorolni.
101.A példád nem jó.
Itt személyekről van szó,nem tárgyakról.
A tárgyakat egymásba teheted de a személyeket nem.
A tűz az tárgy, kérdező!? :D
Hát dicséretet érdemelsz!
Mond neked valamit az a szó,hogy "elem"? :)
It does not matter!
Egyébként a tűz csak egy példa volt mert segíteni szerettem volna,hogy megértsd.
De már belátom,hogy tényleg nem számít...
Tégy amit akarsz, de azt ajánlom, hogy végy más könyveket is a kezedbe a saját érdekedben.
Jaj ne csináld ezt kérdező! :D
Nem akarok olyant írni amit aztán utólag megbánok...
109.A linked egy vallásos részrehajlás.Sem bibliailag sem tudományosan nem lehet elismerni.
Nektek ez tetszik mert ezen nőttetek fel.
Kérdez meg egy általános kritikust,majd megkapod a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!