Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen alapon rakják össze az...

Milyen alapon rakják össze az evolúciót a bibliai teremtéssel?

Figyelt kérdés
Mivel egyértelmű hogy Isten nem teremthetett evolúcióval. (Vagyis lehet azt állítani, csak akkor az nem bibliai alapokon van.)
2016. nov. 3. 23:40
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/408 A kérdező kommentje:

"A lényeg nem a részletekben rejlik, kit érdekel üdvössége szempontjából, hogy a Nap vagy a Föld volt előbb?"

Te normális vagy? Minden részlet számít. Nem mindegy hogy "vidd ki a szemetet", vagy hogy "idd ki a szemetet". Vagy nem mindegy hogy "mosd fel a padlót", vagy hogy "nyald fel a padlót". Nagyon is számít minden szó. Ilyen alapon semmi nem számítana, az egész biblia nem számítana. Gondolkozzál már nagyon is nem mindegy hogy "veszed az óvszert", vagy hogy "eszed az óvszert" - azért az kis "v" betű sokat számít és ezt is lehet szószerint venni, vagy jelképesen. :D

2016. nov. 4. 21:44
 62/408 anonim ***** válasza:
15%

A kérdező jobban látja a dolgokat, mint a teista evósok. Csak ő a rossz oldalra áll, nevezetesen a valláséra a tudományé helyett.

Mellesleg tudományos szempontból is baromság összerakni a kettőt... Semmilyen törvényszerűség nincsen sem az abiogenezisben, sem pedig az evolúcióban, ami egy értelmes entitásra utalna. Teljesen spontán folyamatokról van szó.

Persze az ember egójából fakadóan azt hiheti, hogy ő az evolúciónak a célja... Pedig az evóban nincsenek célok. Ahogy változik a környezet, úgy változnak az élőlények is. Ennyi.

2016. nov. 4. 21:52
 63/408 anonim ***** válasza:

Kedves Tivald!

Örülök neki,hogy végre neked is van hozzászólásod a témában!Ez pozitívan érint!

"A földünket felépítő természetes kémiai elemek száma mintegy száz. Közülük nyolcvan felett van azoknak a száma, amelyek az élő szervezetekből kimutathatók."

Itt sem azt írja,hogy 100% ugyan az,viszont enged arra következtetni,hogy közük van egymáshoz.

Annyit elmondok,hogy bizony én kerestem az emberi élettel,és minden egyébbel a magyarázatot minden részen.De minden véleményhez úgy álltam hozzá,ha hallottam valamit, vagy megismeretem egy adott dolgot,hogy azt minden téren a mai napig is szeretem körbe járni.Tehát nem elvakultan hallgatok mindent,hanem úgy,hogy lehet,hogy igaz,de lehet,hogy nem.Megadom a 2 esélyt mindenre.

Azonban ha olyannal találkozom egy kérdésem során,ami több szempontból is alátámasztható,akkor már gondolni lehet,hogy abban biztos van igazság!

2016. nov. 4. 22:00
 64/408 anonim ***** válasza:
68%

"tekintélyre hivatkozni egyfolytában elég nagy érvelési hiba."

Abban az esetben azért lehet létjogosultsága a dolognak, ha a kérdező folyamatosan ismételgeti, hogy de csakazértis az övé az igaz, mert aki mást mond, az téved, bárminek is vallja magát :D

Hiszen nem a vitás kérdés eldöntésére irányult az állítás, hanem csak annak jelzésére hogy olyan emberek puszta létezése is meghazudtolja a kérdező állítását, akik minden valószínűség szerint sokkal kompetensebbek nála a témában.

"Ha pedig azt mondod, nem kell mindrnt szó szerint értelmezni, ezt mire alalpozod?"

Bár nem nekem szólt a kérdésed, én a magam részéről az egészet arra alapozom, hogy őszintén hiszem Isten létét, és abból kiindulva keresem a valóságot, hogy Isten szava és Isten alkotása (a világunk) nem mondhat ellent egymásnak. Azaz jelen kérdés kapcsán nincsen vagy a Biblia vagy az evolúció, hanem a kettő csak egységben tekintve értelmezhető.

"Tegyünk fel valamit: a tudomány bebizonyítja, hogy Jézus soha nem létezett. A bizonyítottsága akkora lesz, mint az evolúcióé. 50 éven belül a teológusok azt kezdenék el hirdetni, hogy Jézus története csak egy jelképes mítosz, amit Isten adott nekünk, és arra szolgál, hogy megmutassa, Isten kegyelmes, és képes a halált legyőzni. Véletlenül sem az lenne, hogy nem létezik Isten, mert akkor az egyház összeomlana, és nem lehetne belőle meggazdagodni senkinek. Az egyház soha nem ismerné el, hogy nincs igaza. Mindig kitalálna valamit, amivel megfoghatja a híveit. Hát, ti meg lettetek szépen fogva, kedves teista evósok."

Ha ilyesmi bizonyításra kerülne, nyilván át kéne értékelni a hitemet. Mi ebben az elképzelhetetlen számodra?

Attól még hogy hittel élek, és hitemből kifolyólag nem is tartok tőle hogy Jézus léte valaha is cáfolható lenne, az nem azt jelenti hogy hülye vagyok, aki nem hajlandó gondolkodni, vagy adott esetben kétkedni. Tulajdonképpen éppen azáltal erősödtem meg ténylegesen a hitemben, hogy van egyfajta kritikus gondolkodásom, ezért is választottam tudományos pályát. A lényeg, hogy tele voltam kételyekkel, szkepticizmussal, és ahogy egy tudományos munkát, úgy olvastam a Bibliát is. Nem csak végigolvasva a szöveget, hanem folyamatosan meg-megállva, értelmezve, összevetve korábbi ismereteimmel, vagy a Szentírás más részleteivel. És a végére sikerült egységben látnom az egészet, megerősödnöm a hitemben, ettől még ugyanúgy tudom hogy az evolúció folyamatai valóságosak.

2016. nov. 4. 22:01
 65/408 A kérdező kommentje:
Gabriel már leírtam egy másik kérdésben, mi az ellenérved rá (a helyett hogy a tudománnyal jönnél). Nem tudod megcáfolni azt az állításomat hogy Isten nem evolúcióval teremtett. (Vallhatod azt hogy Isten evolúcióval teremtett, csak ne hangoztassad hogy ez bibliai lenne.)
2016. nov. 4. 22:06
 66/408 A kérdező kommentje:
Azt hogy a bibliai világkép tényleg nem evolúcióra utal azt még Cerevisiae is elismerte. (És ateista ember.)
2016. nov. 4. 22:08
 67/408 A kérdező kommentje:
Na tényleg magyarád el hol van a BIBLIÁBAN olyan rész ami arra utalna hogy Isten evolúcióval teremtene. Mert én már az első fejezetből tudok olyan konzekvenciákat levonni ami nyílvánvalóan nem utalhat az evolúcióra. (Vannak jelképes utalások, de nem az evolúcióra)
2016. nov. 4. 22:10
 68/408 anonim ***** válasza:
89%

"Gabriel már leírtam egy másik kérdésben, mi az ellenérved rá (a helyett hogy a tudománnyal jönnél). Nem tudod megcáfolni azt az állításomat hogy Isten nem evolúcióval teremtett. (Vallhatod azt hogy Isten evolúcióval teremtett, csak ne hangoztassad hogy ez bibliai lenne.)"

A Biblia sehol nem definiálja, hogy pontosan milyen folyamat érthető a teremtés alatt. Csak a Bibliát olvasva épp ugyanolyan létjogosultsága van azt elképzelni, hogy minden élőlény egy csettintésre készen lett, minthogy a teremtés egy hosszú folyamat volt, amely során Isten minden mai élőlényt egy közös alapból indulva alkotott meg.

Viszont ha összeegyeztetjük az elképzeléseinket a valósággal, egyértelmű hogy az utóbbira utal minden.

De egyébként ha két kérdés több mint 1300 válasza alatt sem sikerült alapot adnod annak az elképzelésnek, hogy a Biblia szavai csak úgy értelmezhetőek, amit te szeretnél belelátni, feleslegesnek tartom egy harmadik kérdés alatt is végigfutni veled ugyanazokat a köröket.

2016. nov. 4. 22:14
 69/408 A kérdező kommentje:

" Biblia vagy az evolúció, hanem a kettő csak egységben tekintve értelmezhető." - Butaság ha nem lenne evolúciós elmélet(tehát nem ismernénk) akkor is lehetne értelmezni a bibliát. És nyílván jól. De egyébként te szerintem ezt akartad mondani:

"nincs olyan hogy vagy Biblia vagy az evolúció, hanem az evolúció és minden más tudományos állásponton keresztül lehet csak racionális megvilágításban valósnak tekinteni a biblia egy részét és így megfelel az általam elképzelt világképpel."

Szerintem te a tudomány szemüvegével vizsgálod csupán a bibliát és nem szemüveg nélkül (mint egy normális és egészséges ember). :)

2016. nov. 4. 22:17
 70/408 anonim ***** válasza:
93%

Kedves 26%-os!

# 63-as válaszod:

"Annyit elmondok,hogy bizony én kerestem az emberi élettel,és minden egyébbel a magyarázatot minden részen.De minden véleményhez úgy álltam hozzá,ha hallottam valamit, vagy megismeretem egy adott dolgot,hogy azt minden téren a mai napig is szeretem körbe járni." - Ezeknek mind nagyon örülök!

Ugyanakkor, mi más anyagokból lehetne az ember, mint a mi a földkéregben található? "Az vagy, amit eszel" - anyagilag mindenképpen. A szervezetünk a növények és állatok szervezetéből építi fel magát. Az állatok egymásból valamint a növényekből. A növények pediglen az ásványi anyagokat a földkéregből veszik fel (+ a szenet a levegő széndioxidjából, a hidrogént a vízből, az oxigént főleg mindkettőből). Szóval, megint csak megkérdezem, mi másból lehetnénk, mint földkéreg, széndioxid, víz? (Természetesen anyagi szinten. A szellemi/lelki dolgok most nem tárgyalandóak).

2016. nov. 4. 22:19
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!