Kikerestem a zsoltárok 83:19-et. Valóban tartalmazza a Jehova nevet! Ezt miért nem tanítják a vallások?
Ha jól tudom, azért, mert Isten neve héberül az, hogy Jehova. És a keresztények nem használják a héber nyelvet.
De ez nem biztos, szóval ha esetleg hülyeséget írtam, akkor ne szóljatok le.
Neked a papok mondanak meg mindent? Ott a Biblia, senki se tiltja, hogy olvasd.
Egyébként én papok nélkül is tudtam, hogy Isten neve héberül JHVH (kiejtve Jahve vagy Jehova), pedig nem vagyok Jehova tanúja.
Bocs. :-)
Engem soha senki nem gorombított le érte.
Azonban gondolom, azt is tudod, hogy a zsidók a tízparancsolat miatt (Isten nevét a szádra ne vedd) soha nem mondták ki a jhvh-t, azaz Isten nevét. Helyette mondták azt, hogy Isten (Élóhim), vagy Úr (Adonáj).
Mi, keresztények pedig sokkal közvetlenebbül, Édesapánknak szólítjuk Őt általában. Sajnos a hagyományokhoz való túlzott ragaszkodásunk miatt ez ma is Atya, ami elkég kevés ember számára jelent édesapát, apukát, szemben a német Vaterrel vagy az angol Father-rel.
A papok nagyon alapos kiképzést kapnak az Ószövetségből is, azaz tudjuk, hogy Isten neve JHVH. Csak éppen nem ezt tartják a legfontosabbnak.
Vagy talán a jámbor és ájtatos Mari néni miatt nem hangsúlyozzák, nehogy megbotránkozzon szegény, hogy hirtelen zsidóvá lett a papja...
a Biblia soha, sehol nem írja, hogy Isten neve Jehova lenne
mutass egy eredeti szövegű bibliát, és elhiszem
addig egy félrefordított fantázianév, egy műszó
Kedves utolsó!
"Hogy megtudják, hogy te, a kinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön."
Innen:
Ez az eredeti, Károli-féle fordítás. Kerek perec le van írva benne, hogy Isten neve Jehova.
tudtommal a Károli Biblia magyar nyelvű, tehát nem az eredeti nyelven íródott
javíts ki, ha tévednék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!