Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Atya, Fiú, Szentlélek? (többi...

Crussader kérdése:

Atya, Fiú, Szentlélek? (többi lent)

Figyelt kérdés

Biblia ismerők ha megkérnélek le tudnátok írni nekem külön az Atya személyiségét,tulajdonságait,külön a Fiúét,és külön a Szentlélekét?

És ha ez meg van akkor megkérnélek,hogy mutassátok meg nekem azokat az érveket,és ellen érveket amelyek alátámasztják és cáfolják a Szentháromságot.

Röviden fogalmazva tehát azt szeretném tudni,hogy mennyi a valószínűsége a Szentháromság valódiságának.

Előre is köszönöm a segítséget!

2015. jan. 4. 20:27
1 2 3 4 5 6
 11/59 anonim ***** válasza:

Ha nem az akkori ugymond "római katolikus egyházatyák"állitották össze azt a Bibliát amit ma is olvashatunk,akkor ki!?

És igaza van annak aki azt írja,hogy a Szentháromság mint tan már a 300-as évek elött is létezett.Tehát itt nem egy 150 éves "dogmát,vagy eszmét"kell megvitatni,hanem szinte egy 2000 éves tant! :)

Jusson csak eszetekbe Tanúk,hogy "AMI NEM ISTENTŐL VAN AZ NEM MARAD MEG".

Nézzetek csak utána egy kicsit,hogy hány vallási tan veszett el az emberi történelem homályába....még a közel múltban is. És jelenleg is van olyan vallás ami valamikor "tündöklött"de ma már alig "él".

Miért van ez így?

2015. jan. 5. 12:32
 12/59 anonim ***** válasza:

Nem vagyok katolikus, de ha attól jobban érzed magad, tarthatsz annak is. :)

Jézusnak nem kell kereszténynek lennie, hiszen Ő saját magát nem követi. Ő maga Isten, neki nem kell követni senkit. ;) - nem áll módomban megmondani, hogy Jézus mit vall és mit gondol, mert ez nem az én posztom és ezt nem is fogom megtenni. Annyit tudok mondani, hogy az egyház azt vallja, amit a Szentlélek kinyilatkoztatott.

"A római katolikus egyház úgy véli, az ő feladata meghatározni, hogy mely könyvek tartoznak a Biblia kánonjába" Igazából még nem volt római katolikus egyház abban az időben. Egyetemes keresztény egyház voltunk- a régi szép idők... (Tudod, még nem történt meg a nyugat-kelet szakadás sem.) Igen, az egyház feladata, hogy védje a tiszta tanítást (az eretnekségektől, mint a Szentháromság-tagadás, és ehhez hozzá tartozott abban az időben az is, hogy kijelöljék, hogy mely könyvek tartozhatnak bele a Szentírásba, melyek felelnek meg ennek a mércének. Nem egy nap alatt döntötték el, és azokat választották, amelyeket a gyülekezetek használtak az istentiszteleteken (felolvasásokon).

"Ez azonban nem igaz, hiszen a kánont, beleértve a Keresztény Görög Iratok könyveinek listáját is, addigra már összeállították" Igen, igaz, én is arra utaltam, hogy 360-ban Athanáziusz húsvéti körlevelében már szerepelt ez a lista. Valójában már nyilvánvaló volt, hogy ezek a legnépszerűbb (legolvasottabb) iratok az egyházban.

"és nem valamely zsinat döntötte el azt, hanem az Isten szent szellemének irányítása — ugyanazé a szellemé, amely azoknak a könyveknek a megírását ihlette." Én is így gondolom, és nem is volna értelme az egyháznak és semmilyen gyülekezetnek, ha nem így volna. Ugyanakkor ezt is bizonyatja az, hogy sokáig tanácskoztak, hogy a megfelelő döntést hozzák, amely valóban a Szentlélek általi. Én személy szerint ezt hiányolom a mai törvénykezésből, hogy gyakran pár óra alatt lezavarnak egy ülést és nem gondolják át igazán.

"A későbbi, nem ihletett katalógusok készítőinek bizonyítékai csupán abból a szempontból értékesek, hogy mintegy elismerik azt a bibliai kánont, amelyet Isten szelleme hagyott jóvá." Ebben viszont nem értek egyet. Egyfelől én az eredeti, kortárs szerzőkre gondoltam, akik részt vettek a zsinaton (ilyen is van, nézz utána), és vanak hiteles más történészek is. Sokszor az a forrás is érdekes, ami nem ismeri el a kánont, de kortárs szerző, mert abból is sokmindent megtudhatunk az adott zsinatról.

A Bibliáról bármennyit lehet vitatkozni, mert mindent és annak ellenkezőjét is be lehet bizonyítani ha valaki elég leleményes. A kulcs az, hogy az ember rájön-e arra, hogy a Biblia egy olyan hagyomány része, ami nélkül gyökértelen és alaptalan.

Régen én is ágáltam ez ellen és fújtam nagyon a hagyományra, mert hogy elveszi a Biblia jelentőségét és csupa hazugság, amit csak kitaláltak emberek (pl. katolikusok, meg akkor a szenteket kell imádni stb.). De amikor a hagyományt is kidobjuk a Biblia védelmében, akkor az olyan, mintha a gyereket is kiöntöttük volna a fürdővízzel együtt.

2015. jan. 5. 12:38
 13/59 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó bár már nem akartam ehhez a már itt agyontárgyalt témához hozzászólni.

Csak annyit, hogy bárki bármit is állítson, nem Bibliai tanítás.

A Biblia világosan leírja, hogy Jézus Krisztus NEM egyenlö az Atyával.

A benne hívök a Bibliából csak kiragadnak bizonyos verseket az összfüggésböl, de sohasem veszik észre, mit mondott Jézus Krisztus, mert más keresnek.

Ugyanúgy mint az evolucionisták /Bocs evolucionisták/ már elöre meg van a nézetük, és minden csontban azt látják amit akarnak, még ha tévednek is görcsösen ragaszkodnak a meggyözödésükhöz.

Jézus ezt mondta: "Az én Atyám nagyobb nálamnál" János 14:28

Azt az órát a Fiú sem tudja CSAK az Atya Máté 25:36

Atyám, ha lehetséges vétessék el tölem e pohár, de NE az én akaratom legyen meg hanem a TIÉD Máté 26:42

A Fiú semmit sem tehet magától, CSAK azt amit az Atya megmondott neki....stb...stb

A Fiúnak az Atya adta a nagy hatalmat, és mindenki alá van rendelve a Fiúnak, csak az ATYA NEM 1.Korintus 15:27

Amikor azzal érvelnek, hogy "egyek" nem veszik észre mit mondott Jézus tovább, hogy nem az egységröl beszél, ugyanúgy legyenek egyek a tanitványok is ahogyan Ö egy az Atyával..... János 17 része

Itt sem látják sokan mit is mondott a valóságban Jézus, csak kiragadnak az egy mondatot.

Kedves kérdezö, az Atya a legfelségesebb, Ö Jehova Isten

A Fia teremtésének a kezdete, az elsöszülöttje, akinek van kezdete

A Szentlélek Nem személy, hanem az Isten hatékony ereje, amely által teremtett, megerösít minket, ha kérjük, és segít nekünk megérteni is a Bibliai igazságokat. :)

Kedves utolsó, vannak régebbi tanok is amelyek még mindig fennállnak annak ellenére, hogy helytelenek, de örökké nem fognak fennállni. A Bibliát kell figyelni, ha az igazságot meg akarja valaki tudni. A föiskolás emberi tanok is lehetnek tévesek.

2015. jan. 5. 12:57
 14/59 anonim ***** válasza:

Bocs siettem, abban a mondatban ahol idéztem a János 17 részét a nem szócska véletlenül került oda.

Így akartam írni: ....nem veszik észre, hogy az egységröl beszél....

2015. jan. 5. 13:01
 15/59 anonim ***** válasza:

"Ha nem az akkori ugymond "római katolikus egyházatyák"állitották össze azt a Bibliát amit ma is olvashatunk,akkor ki!?"

A Biblia befejezésének a végén a katolikus egyház még sehol sem volt! Te logikusnak tartod, hogy több mint 200 évet kellett várni arra, hogy a Bibliát kanonizálja egy olyan egyház, mely addigra sok mindenben hitehagyottá vált és eltért Krisztus tanaitól? Egy olyan egyház, mely később határozottan a gyűlölet evangéliumát kezdte el hirdetni, hiszen aki nem értett egyet vele, azt KÖNYÖRTELENÜL üldözte és pusztította, természetesen "Krisztus nevében"?!

"És igaza van annak aki azt írja,hogy a Szentháromság mint tan már a 300-as évek elött is létezett."

Kizárt! EGYETLEN ember sem fogalmazta ezt meg előtte. Az pedig nem bizonyíték, hogy Jézust helyenként Istennek, vagy isteninek nevezik, mert ezt a Biblia is néhányszor megteszi (mint más személyekkel is), de NEM a Mindenható Istennek! Maga Jézus pedig SOHASEM nevezte magát Istennek, vagy Istennel egyenlőnek.

Lásd János 17:3, vagy 1Kor 8:6, 1Tim 2:5, stb.

"Jusson csak eszetekbe Tanúk,hogy "AMI NEM ISTENTŐL VAN AZ NEM MARAD MEG"."

Amióta a pogány háromság beférkőzött a hitehagyott kereszténység soraiba, azóta nagyon sokan szenvedtek vagy haltak mártírhalált a tagadása miatt azoktól, akik állításuk szerint "Krisztust követik". Pedig ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy pont a háromságimádók tagadják meg a cselekedeteikkel Krisztust, mert Ő minden ilyen vallási türelmetlenséget és fanatizmust elvetett!

2015. jan. 5. 13:04
 16/59 anonim ***** válasza:

"Jézusnak nem kell kereszténynek lennie, hiszen Ő saját magát nem követi. Ő maga Isten, neki nem kell követni senkit. ;)"

Ez nem igaz! Jézus nem a Mindenható Isten és ezt meg is indokolja a János 17:3-ban. És Jézus MINDIG és MINDENBEN az Atyját KÖVETTE és rá támaszkodott, hiszen elismerte, hogy tőle kapott MINDENT! Jézusnak az Atyja UGYANÚGY Istene volt és Istene ma is, mint nekünk. Tehát a feltámadása és az égbemenetele után is igaz ez. Istene Jézusnak és szolgája Jézus Jehovának. Ez mind le van írva a bibliában.

2015. jan. 5. 13:21
 17/59 anonim ***** válasza:

JÉZUS SZERINT KIHEZ KELL IMÁDKOZNUNK?

Jézus megtanította és be is mutatta, hogy kihez kell imádkoznunk.

Jézus az Atyjához imádkozik[Kép a 14–15. oldalon]

Jézus példát állított elénk azzal, hogy égi Atyjához imádkozott

MIT TANÍTOTT? Jézus a következőket válaszolta az egyik tanítványának, amikor az megkérte, hogy tanítsa meg imádkozni: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: »Atyánk«” (Lukács 11:1, 2). A híres hegyi beszédében is arra ösztönözte a hallgatóit, hogy az Atyjukhoz imádkozzanak. Így nyugtatta meg őket: „az Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt” (Máté 6:6, 8). Az utolsó éjszakáján ezt ígérte a követőinek: „bármit kértek az Atyától, ő meg fogja adni nektek az én nevemben” (János 16:23). Jézus tehát arra tanított minket, hogy az Atyjához, Jehova Istenhez forduljunk imában, aki egyben a mi Atyánk is (János 20:17).

MIT TETT? Jézus összhangban cselekedett a tanításával, hiszen így imádkozott: „Nyilvánosan dicsérlek, Atyám, égnek és földnek Ura” (Lukács 10:21). Egy másik alkalommal „az égre emelte szemét, és ezt mondta: »Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál« (János 11:41). Amikor haldoklott, így szólt: „Atyám, kezedre bízom szellemem” (Lukács 23:46). Tehát Jézus az égi Atyjához, az ég és föld Urához imádkozott, amivel követendő példát állított elénk (Máté 11:25; 26:41, 42; 1János 2:6). Vajon Jézus tanítványai is így értették a szavait?

KIHEZ IMÁDKOZTAK AZ ELSŐ SZÁZADI KERESZTÉNYEK?

Hetekkel azután, hogy Jézus visszatért az égbe, a tanítványait üldözni kezdték (Cselekedetek 4:18). Természetesen imában segítséget kértek. Vajon kihez imádkoztak? „Egy akarattal felemelték hangjukat az Istenhez”, hogy támogassa őket szent szolgájának, „Jézusnak a neve által” (Cselekedetek 4:24, 30). Nyilvánvaló, hogy a tanítványok követték Jézus utasításait az imával kapcsolatban, vagyis Istenhez imádkoztak, és nem Jézushoz.

Évekkel később Pál apostol így írt a keresztény testvéreinek arról, hogy hogyan imádkoztak ő és a társai: „Hálát adunk az Istennek, Jézus Krisztus, a mi Urunk Atyjának mindig, mikor imádkozunk értetek” (Kolosszé 1:3). Egy másik alkalommal ezt tanácsolta: „mindig, mindenért [adjatok hálát] a mi Istenünknek és Atyánknak Jézus Krisztus, a mi Urunk nevében” (Efézus 5:20). Amint láthatjuk, Pál arra buzdított másokat, hogy mindenért Istenhez, az Atyához imádkozzanak, de természetesen Jézus nevében (Kolosszé 3:17).

Az első századi keresztényekhez hasonlóan mi is kimutathatjuk a szeretetünket Jézus iránt, ha odafigyelünk az imával kapcsolatos tanácsaira (János 14:15). Amint égi Atyánkhoz – és nem máshoz – imádkozunk, egyre jobban fogjuk érteni a Zsoltárok 116:1, 2-ben leírtakat: „Szeretet tölt el, mert Jehova meghallja szavamat. . . életem minden napján hozzá kiáltok.”

Jézushoz imádkoztak?

A Biblia szerint előfordult, hogy Isten szolgái Jézushoz szóltak azután, hogy visszatért az égbe, sőt angyalokhoz is beszéltek (Cselekedetek 9:4, 5, 10–16; 10:3, 4; Jelenések 10:8, 9; 22:20). De valóban imádkoztak hozzájuk? Nem. Egyik példában sem az emberek kezdeményezték a kommunikációt. A hithű férfiak és nők csakis Istenhez imádkoztak (Filippi 4:6).

Miért? Mert Jézus nem "egyenlő" Istennel, hanem alárendelt Fia. Nem egy háromság része.

2015. jan. 5. 13:24
 18/59 anonim ***** válasza:

Ha vajon bemásolnék én is egy -akár biblikus- akár dogmatikus alátámasztást a Szentháromságról (mint te), akkor mi lenne?

Elárulom, semmi.

Ha én magam megfogalmaznám az olvasottságom alapján akár biblikus, akár dogmatikai szempontból, hogy miért áll a Szentháromság tana?

Akkor sem lenne semmi.

És miért?

Azért mert te nem akarsz benne hinni.- mindegy mit mondok. És rendben, el is fogadom, emrt jogod van hozzá.

Én speciel konstruktívan gondolkodom és úgy látom, hogy nem akarsz hinni, úgyhogy nem erőltetem. Nem szeretnél hinni a Szentháromságban, akkor ne higgy. Ez valóban hitkérdés,nem lehet kényszeríteni senkit. Sajnos a kereszténység nem egységes már. De amikor egységes volt, akkor is Szentháromságot vallott. Majd egyszer talán megérted mire gondoltam, hogy miért számít ez.

2015. jan. 5. 13:41
 19/59 anonim ***** válasza:

"Ez nem igaz! Jézus nem a Mindenható Isten és ezt meg is indokolja a János 17:3-ban. És Jézus MINDIG és MINDENBEN az Atyját KÖVETTE és rá támaszkodott, hiszen elismerte, hogy tőle kapott MINDENT! Jézusnak az Atyja UGYANÚGY Istene volt és Istene ma is, mint nekünk. Tehát a feltámadása és az égbemenetele után is igaz ez. Istene Jézusnak és szolgája Jézus Jehovának. Ez mind le van írva a bibliában."

Jézus Isten és ember egyszerre. Amikor emberként jött a földre (megüresítve magát Fil2,7) értünk, akkor mindenben teljesítette Atyja akaratát- ebben mutatkotott meg, hogy tökéletes ember, ezért is követte mindenben Atyát. (De nem saját magát- tehát nem Krisztus követő).Jézusnak az Atyja olyan értelemben isten, minthogy ember is. Elsősorban Atyjnak nevezi, de természetesen IStene is (érdekes, de jó, hogy mondod, ebbe még így bele sem gondoltam.). Továbbra is ember is és ISten is Jézus, igen, ez igaz. Tehát mennybementele után is. Igen, Jézus Isten szolgája - Ézsaiásra ha gondolsz- ez mind igaz, Jézus a legkiválóbb szolga, hűséges volt a kereszthalálig. Valóban benne van a Bibliában, ahogy mondod.

Vannak tulajdonságok, melyek az emberi természetére, s vannak, melyek az istenire vonatkoznak. Ebbe felesleges volna belemenni, mert nem fogadod el, pedig nagyon szép dolgok és üdvösségünkre szolgálnak.

2015. jan. 5. 13:51
 20/59 anonim ***** válasza:
80%

Bocs. A mondatot:

"Jézusnak az Atyja olyan értelemben isten, minthogy ember is."

valójában így gondoltam:

Jézus olyan értelemben Isten, minthogy ember is.

(a félreértések elkerülése végett)

2015. jan. 5. 13:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!