Ki szeretnék lépni a családunk vallásából. Nem merek. Lent+ (? )
A családunkban mindenki jehovatanuja.
Van egy kisöcsém, 6 éves, de őt is annak nevelik a szüleim. :(
Én decemberbe leszek 14 éves, és el tudom donteni, mit akarok. Ki szeretnék lépni ebből a vallásból. A következmények közül semmi se erdekel, csak az hogy edesanyam nagyon nagyon szigoru (ebbe most nem megyek bele, a lenyeg h kiabal, ver), es félek a reakciójától.
Amúgy hiszek Istenben, meg csomo dologban, amibe a csaladom, de ennek a vallasnak nem hiszek, nem ertek egyet sok dologgal. Régota akarom mar nagyon, hogy vegre szabad legyek, de nem merem elmondani. Nagyon félek. Mit tegyek?
"Senkit sem tartanak erőszakkal a gyülekezetben sem gyermeket, sem felnőttet, hiszen ahogyan tapasztaltad, békés, nyugodt emberek. "
Nem vagyok valami pacifista, de véleményem szerint, az a passzív agresszív hozzáállás, illetve lelki erőszakkal, kvázi kényszerítéssel felérő dolog, hogy a Hitehagyottakkal, illetve a Kitaszítottakkal a közösség tagjai (azaz a hitehagyott/kitaszított barátai, ismerősei, CSALÁDJA) nem tartja a kapcsolatot :)
"A gyülekezet Istené, és az angyalok tisztán tartják (a Jelenések könyve szwerint) a gyülekezeteket. Felszínre hozzák a bűnöket. Természetesen nem ezen az oldalon keresztül :-)"
"Kissé" tájékozott vagyok a vallásodban, javaslom, nézz utána az új értelmezésnek az Abaddon-Jézus vonalon, illetve ezzel párhuzamosan a végnapokkori pokolból feltörő sáskarajt perpill a vallásod vezetői kivel-kikkel azonosítják :) Amikor először olvastam róla, azt hittem, hogy lejárató kampány Ellenetek. De sajnos nem :(
Engem amúgy elszomorít ez az egész, ami veletek történik ( pl a WatchTower Society- ben történő változások, vagyis a WT Soc. és "Jehova" összemosására utaló jelek, az hogy az egyik újabb Őrtoronyban feketén-fehéren leírták, hogy amit ŐK (nem Isten, nem Jehova, nem Visnu..) leírnak, kérnek, kövesd, teljesítsd gondolkodás nélkül. nem az a baj, hogy valamely vallás engedelmességet kér, hanem az, hogy annak a FÖLDI vezetői, akik EMBEREK, teszik ezt..
Tudod, 20-25 éve egy kedves tanú házaspár kb második szüleimként vigyáztak rám. Nagyon sokat köszönhetek nekik, (annak ellenére, hogy nem vagyok Tanú) többek közt a nyitottságomat és elfogadóképességemet.
Sajnos, amit nálatok az elmúlt 5-6 évben látok, elszomorító változás. örülök neki, hogy ők ezt már nem élték meg.
Elhiszem, hogy te kedves, jólelkű ember vagy, illetve azt is, hogy a "mezei" JT-i többsége is az, de ami globálisan történik a vallással, az közelében sincs az elfogadó, szerető hitközösséggel, amit gyerekkoromban ismertem.
Elfogadás? Hol van ott, ahol a szülő nem beszélhet (persze hivatalosan nem tiltja senki, de..) a gyerekével, aki másik vallás útját választotta?
Hol van jólelkűség és becsület, amikor a belső szabályzat bizonyítottan emberi jogokat sért (angliai és norvég példák, bírósági ügyek..) ?
Két tanú törvény? :)
Tényleg nem akarok senki vallásába, érzéseibe gázolni, de, amennyiben tényleg akkora a baj, mint a kislány írta, a vele szembeni erőszak nem hinném, hogy 12-13 évesen kezdődött. Így felesleges azzal érvelni, hogy egy 14 éves gyerek már felelős a döntéseiért (amúgy, ez nem így van, olvass gyermekpszichológiai könyveket).
Nem ez a lényeg, hanem az, amit az előttem kommentelő is írt.
mindez persze az egyéni, saját véleményem :)
Vidiripi
KZitus!
"De mint tanú, elmondom neked, hogy a gyermek bármikor fordulhat(tott volna) a gyülekezet "vénei"-hez, akik RÖGTÖN segítettek volna a családban úgy a gyermeknek, mint a szülőnek"
Ez egy nagyon jó felvetés.
Engem már csak az érdekel hogy ez a gyermek miért nem tette meg?
"Senkit sem tartanak erőszakkal a gyülekezetben sem gyermeket, sem felnőttet, hiszen ahogyan tapasztaltad, békés, nyugodt emberek."
Ki mit tart erőszaknak. Mert ha a fizikai erőszakot érted alatta akkor persze hogy nem alkalmazzák. Ha ezt tennék akkor nem lenne több mint 7 millió követő.
De nem csak fizikai erőszak van.
Mert mi a helyzet akkor ha valaki csak azért csinálja hogy ne veszítse el a családját? Ugyan is teljesen tisztában van vele hogy ha kiközösítésre adna okot akkor a családja elfordulna tőle és ezt nem akarja. Így inkább kényszerből megteszi amit kell hogy ne veszítse el a családját.
"A szigorúságunk abban merül ki, hogy ragaszkodunk ahhoz, amit a Bibliából megtanultunk( a gyerekbántalmazást nem tanultuk). Tiszteletben tartjuk mások nézetét, véleményét, jó lenne ha a miénket is tolerálnák az emberet - nem teszik. De ez már egy másik téma."
Érdekes a gyülekezet ahová én járok ott is alkalmazzák a szülők azt amit a Bibliából tanultak. Sőt én is tanú vagyok rá hogy a bibliai alapelvek szerint igyekeznek nevelni gyermekeiket. Sokszor az én hitnézeteimet sem tolerálják sőt a gyülekezet más tagjai is számoltak be hasonló tapasztalatról.
Viszont megjegyzem hogy a mai napig tartok kapcsolatot több Jehova tanújával is. Így van bepillantásom az életükbe. S természetesem van a saját gyülekezetem családjainak az életébe is bepillantásom. Így van összehasonlítási alapom.
Sokan kérkednek itt azzal, hogy "jól ismernek minket, vagy a hitnézeteinket", de sajnos ez a válaszaikból messze nem látszik a legtöbb esetben. Érdekesnek tartom, hogy a kérdező nem reagált itt semmire, pedig kapott hideget és meleget bőven, s nem csak a Tanúk írtak ellene kritikát, nyilván, mert erősen kilóg a lóláb. Én kaptam egy levelet az állítólagos kérdezőtől, aki abban még több következetlenséget írt le válaszul az én egyik korábbi hozzászólásomra válaszul. Pl. egy rövid, de jellemző részlet belőle:
Hogy érthető legyen, a privát levele elején ezt írta:
"Lehet, hogy nem "láttál" ilyet.
De mégis honnan tudhatnád, hogy XY milyen igazából? Hogy milyen otthon?!
Kicsi a világ. Lehet, hogy pont anyámat is ismered. :D Lehet, hogy pont te vagy a barátnője. Róla se mondaná meg senki, hogy milyen. Te sem. :)"
"""Ha igaz a problémád
és nem kamu a kérdés , akkor talán kicsit
részletesebben és korrektebben
kellene fogalmaznod" (Ezt én írtam itt nyilvánosan, erre válaszolt privátban)
Akkor ugyancsak megduplázódna annak az esélye, hogy felismernek." (Ez volt a válasza)
Azt mondtad, hogy senki sem mondaná meg muterodról, hogy milyen, még a barátnője sem, akkor mégis milyen eséllyel derülne ki néhány általános, de részletesebb infóból és NÉVTELENÜL, hogy ki vagy, hol vagy stb. Na ne etessük már egymást." (Ezt válaszoltam rá)
Ezt írtam itt nyilvánosan:
"(még a
Tanúk nevét sem tudod helyesen
leírni)"
Erre így válaszolt:
"Teljesen más stílusban írtam mindent, hogy ne ismerjenek fel."
Erre a válaszom:
"Ha rendesen írod azt hogy Jehova Tanúi, miben segít bárkit is, hogy felismerjen???? Na, ezért mondom, hogy kamu."
Igen, lehet, hogy troll kérdés
- de én személy szerint ahhoz tartom magam, hogy ameddig egy kicsike esélye is van annak, hogy valódi helyzetet ír le a kérdés, akkor úgy reagálok rá, mintha igaz lenne.
Inkább szórakozzon otthon a kicsi troll, minthogy a furcsa megfogalmazás miatt, esetleg tényleg bajban lévő, ám trollnak gondolt kérdező, ne kapjon segítséget (már amennyire egy efféle netes oldaltól, illetve hozzászólóitól segítséget tud kapni.)
JÓ esetben az összes ilyen kérdés trollkodás lenne- az azt jelentené, hogy nem valós a probléma semmilyen szinten. :)
Nem hiszem el, komolyan, hogy, hogy lehet itt ennyi undorító ember, aki már rögtön trollkodónak állít be.
Remélem egyszer mindenki, aki olyat írt, átél olyat mint én. Csak 3x rosszabbat.
Tisztelet a kivételnek.
Ui.: Kedves hitetlenkedők!
Nézzétek meg, hogy lepontozott titeket mindenki.
szia
én is most leszek 14 éves és én is ebben a vallásban vagyok
én nem vagyok híve az erőszaknak.engem nem vernek itthon
sajnos vannak olyan testvérek akik ezt teszik :(
írhatok neked priviben ?
:)
"Nem hiszem el, komolyan, hogy, hogy lehet itt ennyi undorító ember, aki már rögtön trollkodónak állít be.
Remélem egyszer mindenki, aki olyat írt, átél olyat mint én. Csak 3x rosszabbat.
Tisztelet a kivételnek."
És még az állításod szerint te nőttél fel a Tanúk között? :-) Ugyan már! Átkot szórsz azokra, akik nem hisznek néhány hevenyészett sornak és az ellentmondásos szövegednek?! Ez igen. Nem, ne hidd, hogy egyértelműen kamunak minősítem, amit írtál, mert NEM tudhatom 100%-ban. De azt igenis tudhatom, és világosan látom, hogy a "kérdésedből" és a nekem írt privát leveledből is nagyon kilóg a lóláb. Még sokkal több ellentmondás került színre, amire nemhogy válaszoltál volna, amikor rávilágítottam, hanem csak ott is nekem támadtál. Nem vagy kimondottan szelíd természet. :-)
Ja, az utolsó válaszolónak, a "kérdező" nem 14 éves, idősebb - valószínűleg nem 1-2 évvel, mert ezt a számot azért mondta, hogy "ne ismerjenek rá". És mégis "veri az anyja". Érdekes ez is.
KZitus utalt már rá, hogy miért nem kértél segítséget a gyülekezet vénjeitől?
Kedves kérdező
Azt írod, hogy a családodban MINDENKI Tanú. Senkihez sem fordúlhatsz segítségért?, senkivel sem vagy annyira küzel, hogy megoszthasd a problémádat?
Ki a családod? Ők nem látják mi történik veled?
Vidiripi
Én nem vagyok Jehova tanúja!
De egyetértek azokkal akik azt mondják hogy valami nem stimmel a kérdés körül. Ismerek nem egy olyan gyermeket aki tanú családban van. Olyat is aki nem akar tanú lenni és olyat is akinek nincs ilyen problémája.
De te kedves kérdező valahogy nem illesz bele a képbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!