Ki szeretnék lépni a családunk vallásából. Nem merek. Lent+ (? )
A családunkban mindenki jehovatanuja.
Van egy kisöcsém, 6 éves, de őt is annak nevelik a szüleim. :(
Én decemberbe leszek 14 éves, és el tudom donteni, mit akarok. Ki szeretnék lépni ebből a vallásból. A következmények közül semmi se erdekel, csak az hogy edesanyam nagyon nagyon szigoru (ebbe most nem megyek bele, a lenyeg h kiabal, ver), es félek a reakciójától.
Amúgy hiszek Istenben, meg csomo dologban, amibe a csaladom, de ennek a vallasnak nem hiszek, nem ertek egyet sok dologgal. Régota akarom mar nagyon, hogy vegre szabad legyek, de nem merem elmondani. Nagyon félek. Mit tegyek?
Az "erőszakot egyik vallás sem támogatja", de JT-i "rendkívül erőszakos vallás" - ez igen értelmes és következetes volt.
"Anyádnak meg üzenem, hogy nem az a lényeg hogy ki miben hisz hanem az, hogy milyen ember."
Ez meg a másik. Nem függ-e nagymértékben attól az ember viselkedése, "embersége", hogy miben hisz???? De, nagyon is függ.
Nem is beszélve arról, hogy sok-sok világnézet (köztük sok klasszikus értelembe vett, hagyományos vallás is) támogatja az erőszakot. Vajon miért gyilkolták és gyilkolják egymást egyazon egyház tagjai (tehát nem volt, hanem aktuálisan TAGJAI), nemzeti, vagy nemzetközi konfliktusok idején és az ún. "békeidőkben" egyaránt, ha olyan nagyon nem támogatják az erőszakot? Akik tényleg nem támogatják az erőszakot, azok nem tesznek ilyent! Ők Jehova Tanúi.
Kedves 17-es!
A kérdés teljesen biztosan lejáratás akar lenni, hiszen ez nyílvánvaló a válaszokból :-)
Egyetértek a 19-essel
Sajnos ez a kislány egyáltalán nem tiszteli a SZÜLEIT, pedig ÁLLÍTÓLAG ezt tanulta mintegy 13 évig.
Vidiripi
A helyzet az kérdező hogy te csak akkor tudsz kilépni ebből a vallásból ha megkeresztelkedtél.
Ha nem keresztelkedtél meg akkor hivatalosan nem vagy Jehova tanúja. A családodban mindenki az. De te hivatalosan nem vagy az.
Az hogy anyukád szigorú az nem meglepő. A mai tizenévesek többsége valójában nincs is tisztában hogy mit jelent az hogy valaki szigorú. Én apámtól kaptam fegyelmező verést.
De ő soha nem volt vallásos. De attól még fegyelmezett engem is meg a tesóimat is.
Anyud is ugyan ezt teszi amibe te nem mész bele.
Miért is nem mész bele? Talán azért mert az a fegyelmezés talán nem is azért van mert te nem akarsz a vallással foglalkozni hanem valami más miatt kapod. Mondjuk a nem megfelelő viselkedésed miatt?
De lényegében nem számít. A lényeg az hogy kiskorú vagy szóval engedelmeskedned kell a szüleidnek. Viszont amit megtehetsz az a következő.
Először is kérd meg anyukádat hogy magyarázza el neked hogy mi s az a szabad akarat.
(De azért azzal legyél tisztában hogy mint kiskorúnak a szabad akaratod erősen függ a szüleidtől.)
Amennyiben valóban akaratod ellenére kell elmenned az összejövetelekre az alábbit teheted.
Elmondod a szüleidnek hogy elmész az összejövetelre. De nem azért mert te akarsz hanem azért mert ti akarjátok anya ,apa. S te mit gyermek engedelmeskedni akarsz a szüleidnek. De csak is azért mész el mert nekik akarsz engedelmeskedni. Azt viszont már nem kényszeríthetik rád hogy figyelj is. Azt igen hogy rendesen viselkedj. Ne hangoskodj ,rohangálj ,stb.
De hogy figyelj arra ami elhangzik arra nem kényszeríthetnek. S ezt mond is el a szüleidnek. Meg azt is hogy téged ez nem érdekel. S Jehova úgy is csak azokat fogadja el akik szabad akaratukból vannak ott s nem azokat akik kényszerből.
De ezt is mond el a szüleidnek.
Írod hogy anyukád szigorú. S mi a helyzet apukáddal? Ugyan is ő a családfő ő nem szigorú? Vele miért nem beszélsz erről?
Egyébként mitől félsz?
A következményektől? Ha ennyire félsz akkor ne tegyél semmit csak csináld amit mondanak és kész. De ha változtatni akarsz akkor viszont készülj fel!
Készülj fel arra hogy mit fogsz mondani melyik kérdésre mit válaszolj. De csak is tisztelettel beszélj a szüleiddel és komolyan. Tehát a lényeg a FELKÉSZÜLÉS és a TISZTELET!
Írhatsz privátot is ha esetleg nem tudod mit válaszolj valamelyik kérdésre. Segítek!
Megmutatom melyik bibliai igével tudsz érvelni. S hogy miket mondj!
Ismeretségi körömben több Tanú van, sokszor jönnek ide is, hogy térítsenek, én mindig elbeszélgetek velük elég súlyos dolgokról, kedvesen, bájosan, aranyosan.
(Evolúcióbiológiából írtam az egyetemi diplomamunkám ennek "hála" engem mindig hívna Biblia olvasásra, nehogy a közelgő Apokalipszis áldozata legyek)
Ettől függetlenül többnyire meghallgatom őket, elbeszélgetek velük - tehát nem ítélem el/meg a Tanúkat.
Viszont!!!!!
Ott valami nagyon nincs rendben, ha bántalmazzák a gyereket
Sem szellemileg, sem testileg nem szabadna!
Igen, alapvető elvárás lenne, vallástól függetlenül, hogy az ember tisztelje a szüleit, viszont, ha a szülő vissza él a jogaival, azzal, hogy a gyereke gyakorlatilag kiszolgáltatott helyzetben van felé- nos, azt hiszem, hogy Isten, Jehova vagy nevezzük Odinnak, Visnunak, Sivának vagy Brigidnek..akárminek..nem nézné jó szemmel.
Lehet, az ilyen szülő jót akar, de hogy is van a mondás a pokolba vezető út kikövezéséről?
Üdv:
Egy vallásos ateista :)
Akkor most a vallásos részről :)
Szabad csak felnőttként leszel. Addig legyél nyitott ( akár igaza is lehet e vallás követőinek- ki tudja? ).
Azért, mint írtam, tisztában vagyok a Jehova Tanúi világnézeteivel és veszteni nem veszthetsz vele. Igen, erkölcsösek, igen, szigorúak (gondolom, a lázadozások csak növelik a szigort) Az erkölcs senkinek nem ártott meg még soha. Igen, nem fogsz hajnalig bulizni, meg fiúzni - de vallástól függetlenül bármelyik szülő megtilthatná ezt :)
Ameddig önálló életet nem kezdesz, alkalmazkodj.
Később, hogy felnőttként folytatod-e a vallást, hogy igazán elköteleződsz-e neki, az már csakis rád és Istenre fog tartozni :)
Kedves 13 éves lány
Marad az a tanácsom, hogy ülj le szépen, nyugodtan anyukáddal elbeszélgetni. Ne félj, mond el azt is hogy kétségeid vannak.
Vagy:
van itt néhány ember aki annyira gyalázatosnak tartja édesanyádat.....
mi lenne ha bekopognál náluk az ajtón, hogy te vagy az a szegény szerencsétlen lányka, lehet hogy szobát adnak neked, még csak takarítani sem fog kelleni, sem edényt mosogatni, a tányért is kiviszik utánad, ha nem tanulod meg a leckét az iskolába, megsimogatják a hajadat "nem baj kislányom" .... megveszik neked a legdrágább márkás cuccokat, nyugodtan ordíthat a zene a szobádban, majd legfeljebb füldogót fognak használni. Éjszaka barangolhatsz az utcán, kedved szerint, esetleg éjfél után is mehetsz haza, ....és csak dicsérni fognak.
Kedves lány, ha te egyszer anyuka leszel, majd akkor tudod meg, ha szereted gyermekedet, félted és véded is.
Egyik szomszéd asszonyom mondta /nem vallásosak/ szigorúbb volt a lányára, mint némely más anyukák, nem engedte akárkivel barátkozni a lányát. A lánya felnött korában megköszönte ezt az anyukájának, és mai napig nagyon szép kapcsolat van közöttük.
Tudod mi a majom szeretet ugye?
grkaty
Te sem tudod, hogy miért bántja az anyuka a gyereket. nem tudom, miért írsz mellé körítést (netán te vagy az anyuka?:))
Az viszont szörnyű, amit mondsz- kérdem én, naivan, hogy egy gyerek, egy olyan gyerek, akit a szülei szeretnek, már csak azért is, mert a szülei illetve a választott vallásuk miatt is (elvileg) szeretik- megérdemli azt, hogy "tányérkinemvitelért, mosogatásért" stb testileg legyen fegyelmezve?
Igen, az lenne az ildomos, vallástól függetlenül minden családban, HA a gyerek nem mászkálna el hajnalig, nem csavarogna éjszaka az utcán.
De a teáltalad felsorolt "bűnök" MINDEGYIKÉT meg lehetne oldani BESZÉLGETÉSSEL.
Tiszteld apádat és anyádat! =/= Ő bármit megtehet veled!!!
De nem, te eleve megbocsáthatónak (sőt, a felelős nevelés eszközének) tekinted, hogy egy kiszolgáltatott emberi lényt bántalmaznak - csak azért, mert az ÚV-ban a szülőknek (tanítóknak?) való kvázi feltétlen engedelmesség van benne.
Tudod, erről óhatatlanul eszembe jutott két név, ami a naprakész Tanúknak elég sok mindet elmondhat: Bo Juel Jensen illetve Candace Conti.
Gondolom, az ő és sok más ilyen áldozat ügyében is voltak olyanok, akik hozzád hasonló véleményen voltak, azaz nem is mérlegelték a szülők/tanúk tetteit, csakis elfogadták.. mert le vagyon írva..
Nem azt mondom, hogy a kérdésfeltevő kislány biztos mindig "jó" gyermek, sőt, a korából fakadóan 100%, hogy lázad is, de, mint leírta, FÉL, mert bántják ..és te nyugodt megbeszélést javasolsz.
Nagyon becsülöm a támogató közösségi szellemet, de egy jobb világban (gondolom, az Apokalipszis után) a támogatást az kapná meg, aki kéri és, akinek szüksége van rá!
Nem szeretnék vitát generálni, de némi objektivitás mindenkinek jót tesz a világban.
Gondolom, Istennek/Jehovának/BármilyenNévnek az objektivitás és az igazságra, becsületre való törekvés tetszene.
Kedves 39-es, és természetesen a kérdezőnek is írom...
A téma olyan, amelyről minden embernek véleménye lenne, és sokan hangot is adtak neki nem kisseb vehemenciával, mint a lány anyja. De nézzük meg a témában Isten véleményét is.
Nos Ő ezt omdja:
Efézus 6:1–24
Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrral egységben, mert ez igazságos: „Tiszteld apádat és anyádat”, ami az első parancs ígérettel: „hogy jól legyen dolgod, és hosszú ideig megmaradj a földön.” És ti apák, ne ingereljétek föl gyermekeiteket, hanem továbbra is Jehova fegyelmezésében és az ő gondolkodásának zsinórmértéke szerint neveljétek őket."
Tehát aalaposan elemezzük ezt a atnácsot, itt megvan a szülő és a gyermek felelősége is, főleg már abban a korban (14).
A probléma mindig akkor adódik, ha nem tudjuk alkalmazni a mindennapi életünkben.
Minden ember személyesen felelős Isten előtt, hogyan neveli a gyermekét. Jutalmát is tőle veszi majd.
De mint tanú, elmondom neked, hogy a gyermek bármikor fordulhat(tott volna) a gyülekezet "vénei"-hez, akik RÖGTÖN segítettek volna a családban úgy a gyermeknek, mint a szülőnek.
Senkit sem tartanak erőszakkal a gyülekezetben sem gyermeket, sem felnőttet, hiszen ahogyan tapasztaltad, békés, nyugodt emberek.
A szigorúságunk abban merül ki, hogy ragaszkodunk ahhoz, amit a Bibliából megtanultunk( a gyerekbántalmazást nem tanultuk). Tiszteletben tartjuk mások nézetét, véleményét, jó lenne ha a miénket is tolerálnák az emberet - nem teszik. De ez már egy másik téma.
Azért írtam előző válaszomban, hogy a kérdés provokálás lehet, mert aki gyakrabban látogatja a gyülekezetünket, mint például a kislány, az pontosan tudja, milyen segítségre számíthat, ha ilyen helyzetbe kerül. Mert sajnos ebben a világban minden előfordúlhat, talán akad ilyen tanú szülő is (én több évtized alatt nem találkoztam ilyennel), de egy egész gyülekezet ne venné észre ezt a rossz gyerek-szülő kapcsolatot, az lehetetlen! Az első századi keressztények között is voltak némelyek, akikről azt írták "szenyfoltok a gyülekezetben", hát lehet(nek) ma is ilyen(ek). De lehetetlen, hogy ezt a többiek ne vegyék észre, és ne segítenének a gyermeknek, és a szülőnek is.
A gyülekezet Istené, és az angyalok tisztán tartják (a Jelenések könyve szwerint) a gyülekezeteket. Felszínre hozzák a bűnöket. Természetesen nem ezen az oldalon keresztül :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!