Mondjak le a tetoválásról?
Jó ideje ifjúsági gyülekezetbe járok, úgy érzem, jó úton járok. Szeretnék tetoválást (picit a csuklóm belső részére), de a Biblia ír róla, hogy 'nem szabad'.
Mit tegyek? Mondjak le róla?
Kedves kérdező ezt olvasd végig!
A tetoválás semmi esetre sem a modern kultúra szüleménye. Az ásatások során olyan tetovált egyiptomi és líbiai múmiák kerültek elő, melyek több száz évvel a Krisztus előtti időkből származnak. Dél-Amerikában is találtak tetovált múmiákat. Sok tetovált rajz közvetlen kapcsolatban áll pogány istenek imádatával. Steve Gilbert kutató kifejti, hogy „a jelenleg legrégebbinek vélt tetoválás, mely nem egy elvont motívumot, hanem egy képet ábrázol, Bész istent jelképezi. Az egyiptomi mitológiában Bész a dorbézolás élvhajhász istene.”
Figyelemre méltó módon a Mózesi Törvény megtiltotta Isten szolgáinak, hogy tetováltassák magukat. A 3Mózes 19:28-ban ezt olvashatjuk: „Ne vagdaljátok be testeteket elhunyt lélek miatt, és ne tetováljátok magatokat. Én vagyok Jehova.” A pogány imádók, úgymint az egyiptomiak, a mellükre vagy karjukra tetoválták az isteneik nevét vagy jelképét. Ezért, ha az izraeliták betartották Jehovának a tetoválásra vonatkozó tilalmát, nyilvánvalóvá tették, hogy ők mások, mint a többi nemzet (5Mózes 14:1, 2).
Noha a keresztényekre nem érvényes a Mózesi Törvény, kijózanító az a tény, hogy a Törvény tiltotta a tetoválást (Efézus 2:15; Kolosszé 2:14, 15). Ha keresztény vagy, bizonyára semmi esetre sem készíttetnél — még ideiglenesen sem — pogány jellegű vagy hamis imádatot tükröző mintázatot a testedre (2Korintusz 6:15–18).
Arról is komolyan gondolkodj el, hogy milyen érzéseket kelt majd másokban a tetoválásod, mert bizony sok ember nem nézi jó szemmel (1Korintusz 10:29–33). Li, egy tajvani lány 16 éves korában gondolkodás nélkül úgy döntött, hogy tetováltatja magát. Most 21 éves, és irodai munkát végez. „Zavar, hogy a munkatársaim a tetoválásomat bámulják” — mondja. Theodore Dalrymple brit elmegyógyász kifejti, hogy sok ember a tetoválást „gyakran annak jeleként könyveli el, hogy a viselője . . . egy erőszakos, embertelen, társadalomellenes és bűnözőkből álló közeg tagja”.
Egy cikk, mely az American Demographics című folyóiratban jelent meg, hasonló álláspontot képvisel: „Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a legtöbb amerikai merész ötletnek tartja, hogy testének egy látható részére testdíszt tetessen. [A fiatalok] 85 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy »azoknak, akik látható helyen tetoválást viselnek . . . , számolniuk kell vele, hogy az önkifejezésnek ez a módja valószínűleg akadályozni fogja őket a szakmai előmenetelükben vagy a személyes kapcsolataik építésében«.”
Azon is gondolkodj el, hogy ha úgy döntesz, hogy tetováltatod magad, azzal vajon alátámasztod vagy aláásod azt az állításodat, hogy te keresztény vagy. Vajon okot adhatsz vele „a botránkozásra”? (2Korintusz 6:3).
Bírom akik ezzel a botrányokozással jönnek....Botrányok mindig voltak, vannak, és lesznek...nem az emberben, hanem a világban van a hiba.
Krisztus azt mondta, hogy egy keresztény mindig harcban fog állni a világgal, sosem lesz kedves a világ szemében!
Különben meg mi a botrány? Egyes szekularizált államokban már a kereszt viselése is botrány (mert állítólag sérti a másvallásúakat), szóval akkor azt se viseljük ugye? Valamint az is elgondolkodtató, hogy maga Krisztus is botrány volt a zsidók szemében, ahogy az apostolok is a görögökében....Szóval nem ilyen egyszerű ez a kérdéskör....
Én továbbra is büszke vagyok a keresztemre, amit egy életre beleégettem a bőrömbe, és ha valaki ezen megbotránkozik, annak csak örülök, mert tudom, hogy valami jól csinálok....
Egy kereszténynek akkor kell komolyan elgondolkodnia, mit csinált rosszul, ha a világ és a tömeg tapsol neki....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!