Mondjak le a tetoválásról?
Jó ideje ifjúsági gyülekezetbe járok, úgy érzem, jó úton járok. Szeretnék tetoválást (picit a csuklóm belső részére), de a Biblia ír róla, hogy 'nem szabad'.
Mit tegyek? Mondjak le róla?
"Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek. Én vagyok az Úr."
Ez a helyes fordítás, a Biblia nem tiltja a tetoválást. És ez az Ószövetségi parancs Jézus előtti időkre vonatkozott. Hogy megértsd: az is benne van Mózes könyvében, hogy ne ültess két magot egy földbe, ne hordj kevert szálú ruhákat. Most mondjak le a veteményesről a kertben? Vagy dobjam ki a poliészter/elasztán pulcsim?
Ami azt illeti olyat tetováltass,a mi a hitedre ösztönöz így nem bűn.
Sajnos nagyon sokan vannak, akik úgy értelmezik a Bibliát, ahogy éppen érdekük kívánja.
Én úgy tudom, hogy tiltja, pont azok az igék miatt, amiket bemásoltál. De inkább kérdezd meg róla Istent.
De igen! A biblia tiltja a tetovlást. Nézz utánna .
A 3Mózes 19:28-ban ezt olvashatjuk: „Ne vagdaljátok be testeteket elhunyt lélek miatt, és ne tetováljátok magatokat."
Na ez az. A biblia egyfélét tanít, és az emberek a maguk értelmére alkalmazzák.
Nem neki kell hozzánk alkalmazkodni, hanem nekünk hozzá.
Leíratta mit kell csinálni.
Ezért van ennyi féle vallás Isten meg egy.
Jézus nem hiába mondta:
Hiába tisztelnek, ha emberek nézetét tanítják...
Ezért amíg az emberek így gondolkodnak, ne csodálkozzanak, ha nincs béke és még a teremtőt szidják SZÉGYELLJÉTEK MAGATOKAT
én az első vagyok, most meginogtam a tetoválás kérdésben, még nekem sincs de szeretnék,
én azt javaslom beszéld meg a lelkészeddel, én is igy fogok cselekedi, ö áll hozzám is legközelebb és az ismröseim közül Istenhez is
Helyesen így szól az idézet (mint ahogy már feljebb írták páran): "Halott miatt testeteket be ne vagdaljátok, semmifélre felet, vagy bélyeget ne csináltassatok magatokra!"
Egyébként hasonlóan ehhez a Deuterononiumban is szerepel ilyen törvény: "Ne vagdaljátok be magatokat, s ne nyírjátok magatokat kopaszra a halott miatt." Mindkettő a halottak gyászszertartásához köthető cselekedetre utal, a gyász fájdalmának kifejezése miatt történő magunk vagdosását és hajtépést tiltja.
Még egy megjegyzés: A már a kérdező által is idézett Leviták könyvéből vett rész előtti sor így szól: "Hajatokat ne vágjátok kerekre, szakállatokat ne nyírjátok le!" Fiúk, férfiak! Gondolom mindenki borotválkozott már életében... Ezek a szabályok főleg a zsidó papságra vonatkoztak, nem véletlenül a könyv neve a Leviták könyve, illetve ez a fejezet az idegen istentiszteletek tilalmáról szól.
Megfontolandó bibliai alapelvek
A keresztények egyik megbízatása az, hogy prédikálják és tanítsák a jó hírt (Máté 28:19, 20; Filippi 2:15). Nem szeretnék, ha bármi, ideértve a megjelenésüket is, elvonná mások figyelmét az üzenetükről (2Korinthus 4:2).
Noha egyes emberek között népszerű, hogy testékszerezéssel és tetoválással díszítik a testüket, a keresztényeknek meg kell kérdezniük maguktól: Milyen hatással lenne a környékemen élő emberekre az ilyen díszítés? Kapcsolatba hoznak majd a társadalom szélsőséges elemeivel? Még ha a lelkiismeretem megengedi is testékszerek és tetoválás viselését, milyen hatással lennének ezek a gyülekezetben másokra? „ A világ szellemének” a bizonyítékát látnák bennük? Vagy előfordulhat, hogy kétségbe vonnák a ’józanságomat’? (1Korintus 2:12, NW; 10:29–32; Titus 2:12, Újfordítású revideált Biblia).
A testen végrehajtott változtatások bizonyos formái súlyosan veszélyeztethetik az egészséget. A nem higiénikus tűvel végzett tetoválást kapcsolatba hozzák a hepatitis és a HIV terjedésével. A festékanyagok néha bőrpanaszokat okoznak. A testékszerek okozta sebek olykor több hónapon át gyógyulnak, s ennek az időnek a nagy részében fájdalmasak lehetnek. A testékszerek vérmérgezést és vérzést okozhatnak, előidézhetik vérrögök és súlyos fertőzések kialakulását, s megsérthetnek idegeket. Ráadásul néhány beavatkozás után nem lehet egykönnyen visszaállítani az eredeti állapotot. Például bizonyos méretű és színű tetoválások eltávolításához számos drága és fájdalmas lézeres kezelésre lehet szükség. A testékszerek egy életre forradást hagyhatnak maguk után.
Személyes döntés, hogy valaki kiteszi-e magát ezeknek a veszélyeknek vagy sem. De aki szeretne Istennek tetszeni, az felismeri, hogy a kereszténnyé válás magában foglalja, hogy felajánlja magát Istennek. Testünk Istennek bemutatott, élő áldozat (Róma 12:1). Így hát az érett keresztények nem tekintik a testüket kizárólagos tulajdonuknak, melyet kényük-kedvük szerint tönkretehetnek vagy eltorzíthatnak. Különösen azok ismertek a mértékletességükről, józanságukról és ésszerűségükről, akik a gyülekezetben a vezető feladatok ellátására képesítettek (1Timóteus 3:2, 3).
A Biblián alapuló értelmi képesség kifejlesztése és gyakorlása segíteni fog a keresztényeknek, hogy kerüljék a világ szélsőséges, mazochista gyakorlatait, mivel ez a világ reménytelenül ’el van idegenedve az Istennek tetsző élettől’ (Efézus 4:18, Úf ). Így az ésszerűségük nyilvánvalóvá tud válni az emberek előtt (Filippi 4:5, NW ).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!