Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért egyedűl Jehova Tanui...

Miért egyedűl Jehova Tanui vállalták fel, hogy prédikálják Isten Királyságát az egész lakott földön s más vallások nem?

Figyelt kérdés

2012. febr. 7. 10:12
 71/91 anonim ***** válasza:
Ezt az előzőnek írtam, nem neked.
2012. okt. 21. 08:31
 72/91 anonim ***** válasza:

@ Istvan35:

Bocs, ha félreérthetően írtam: nem úgy gondoltam, hogy a Tanúk akkor is visszamennek, ha a területkártyára előzőleg már ráírták, hogy a tulajdonosok nem kérnek újralátogatást, hanem enélkül. Pedig maguktól is lehetne annyi eszük, hogy felírják, hogy hol nem látják szívesen őket.

A területkártyákkal és egyebekkel "mindössze" az a probléma, hogy NINCS erre bibliai minta; pedig az ŐT és a Tanúk nagyon szeretnek arra hivatkozni, hogy mindenben az első keresztények példáját követik. - Ez pedig nyilvánvalóan nem így van.

Idézek egy részt egy másik kérdéshez írt hozzászólásomból, amit egy Tanúhoz címeztem:

< Tudnád pontosan idézni a Bibliából, hogy hol és mikor parancsolta azt Jézus, hogy területkártyákkal felszerelkezve, kettesével járkáljanak házról házra a tanítványok?

És azt, hogy beszámoltatta őket, azaz havonta le kellett adni a kitöltött "Szántóföldi jelentés" című nyomtatványt a prédikálással töltött óraszámokról? >

A JT-válaszoló a Márk 6:30-ra hivatkozott. ("Az apostolok pedig egybegyűltek Jézus elé, és beszámoltak neki mindarról, amit tettek és tanítottak.")

Ez pedig nem elég, merthogy itt szó sincs páros sétáról, területkártyákról, szántóföldi jelentés c. nyomtatvány havi leadásáról, óraszámokról.

A beszámoló a TETTEKről és a TANÍTÁSOKról szólt.

Plusz: nem olvassuk, hogy ez rendszeresen történt volna; tehát valószínűleg egy alkalmi vagy ritka esemény lehetett.

A "Szántóföldi jelentés" tartalma vajon egyezik-e a hivatkozott igeverssel? ("tettek és tanítottak")

NEM. Merthogy Jehova Tanúi aprólékos feljegyzést vezetnek az ajtóról ajtóra végzett tevékenységükről; mondhatnánk, "munkajelentést" tölt ki minden hónapban minden aktív Tanú. Ezek a jelentések tartalmazzák a szántóföldi szolgálatban abban a hónapban eltöltött órákat, az elhelyezett könyvek és folyóiratok számát, a vezetett "Bibliatanulmányozások" számát.

Tehát NEM egyezik a kettő.

Még egy kis érdekesség: Ezeket a beszámolókat a gyülekezet vénei áttekintik, és ráírják a "hírnökkártyára" ( = afféle maradandó jelentési kártyára), amit "hírnökönként", vagyis Tanúnként vezetnek. A körzetfelvigyázó megvizsgálja ezeket a hírnökkártyákat és más gyülekezeti feljegyzéseket az évente háromszor megtett látogatásakor. A hírnökkártya követi a Tanút, akárhova megy (költözések).

Na, ilyenről sincs szó a Bibliában.

Mindezek pedig egyáltalán nem gyerekes dolgok, hanem nagyon is komolyak; legfeljebb te nem értetted elsőre, mire gondoltam.

2012. okt. 28. 13:26
 73/91 anonim ***** válasza:

"Azzal meg nem

tudom mi a bajod hogy

területkártyákat használnak, vagy

kiadványokat, ez csak elősegíti a

prédikálást, nem hátráltatja,

nyilván az interneten keresztül

sem terjesztették a jóhírt, de ez is

csak előnyére vált a

prédikálásnak. Az meg a másik

dolog hogy hogyan is tettek volna

ilyeneket az apostolok, szerinted

akkoriban volt internet, vagy

nyomda"? Csak önmagamat tudom idézni az előző válaszomból. Ami előnyére válik a prédikálásnak az szerinted értelmes dolog lenne kihagyni? Szerintem nem. az rendben van hogy ők nem tették, de hogyan tehették volna ha nincs rá lehetőségük. Nyilván csak azzal élhettek amivel tudtak.

2012. okt. 28. 17:21
 74/91 anonim ***** válasza:
88%

Az rendben is lenne, hogy kihasználják a modern technikai eszközöket és egyéb lehetőségeket, amikre régen nem volt lehetőség. DE: én is magamat idézem, kiemelem a lényeget: < A területkártyákkal és egyebekkel "mindössze" az a probléma, hogy NINCS erre bibliai minta; pedig AZ ŐT ÉS A TANÚK NAGYON SZERETNEK ARRA HIVATKOZNI, HOGY MINDENBEN AZ ELSŐ KERESZTÉNYEK PÉLDÁJÁT KÖVETIK. - EZ PEDIG NYILVÁNVALÓAN NEM ÍGY VAN."

És hogy pontosan miért nincs így, azt részleteztem az előző válaszom további részében. Tehát nem kellene azt állítani, hogy a bibliai mintát követik a Tanúk, mert ez egyszerűen nem igaz.

2012. okt. 29. 22:13
 75/91 anonim ***** válasza:
Nyilván nem mindent szószerint ért az ember, de alapjaiban véve genis a biblia szerint élünk, de biztos van ezalól is kivétek, de tudod hogy van ez? A kivétel erősíti a szabályt. :)
2012. okt. 30. 09:01
 76/91 anonim ***** válasza:
34%

"A területkártyákkal és egyebekkel "mindössze" az a probléma, hogy NINCS erre bibliai minta"

Ez egyszerűen nem igaz. Az egész ókori elrendezés, a tanúskodó munka gyakorlata mintául szolgál ma a Tanúknak. A te értelmetlen érvelésed olyan, mintha azt kérnéd számon egy magát kereszténynek valló embertől, hogy miért autóval megy templomba, hiszen 2000 éve sem volt autó...

És igenis RENDSZERES munka volt ez azoknak, akik minden idejüket és erejüket bele adták, sőt általános volt MINDEN frissen megkeresztelt Krisztus-követőnél. Nyilván való, hogy a körülmények és egyéb befolyásoló tényezők függvényében mindenki megtette a maga részét rendszeresen! Miért? Mert aki nem rendszeres, az csak tessék-lássék Tanú, olyan, aki félszívvel szolgál - nos ezért!!!

És mivel az első században - a krisztusi minta alapján - még nem vált szét a nyáj papi és laikus osztályra, hanem mindenkinek egyformán volt felelőssége annak hirdetése, amiben hitt. Mert ugyanis a Jézus alapította kereszténység nem passzív vallás volt, hanem aktív életút.

"Ez pedig nem elég, merthogy itt szó sincs páros sétáról"

Egyrészt Jézus PÁROSÁVAL küldte ki őket, másrészt ez megint értelmetlen szőrszálhasogatás, mivel ezek külsőségek. Az egész lakott földön való prédikáló munkát jövendöl meg a Biblia az utolsó napokra. Vajon lehet-e szervezettség nélkül ezt végezni (úgy ahogy te írod, "nem rendszeresen", "alkalmi" vagy "ritka" eseményként)????

2012. nov. 1. 05:30
 77/91 anonim ***** válasza:

< "A területkártyákkal és egyebekkel "mindössze" az a probléma, hogy NINCS erre bibliai minta"

Ez egyszerűen nem igaz. >

Ha szerinted nem igaz, akkor ne csak szövegelj, hanem MUTASD MEG a konkrét igerészeket, amelyekben benne van a területkártya, a szántóföldi jelentés, a felügyelők ellenőrzése stb. Lásd a 72. sz. alatti válaszomat.

A technikai vívmányokra felesleges hivatkozni; világosan leírtam, hogy semmi kifogásom ellenük. Csak el kellett volna olvasni...

És tudom, hogy Jézus valóban párosával küldte ki a tanítványokat időnként, de itt nem ezen volt a hangsúly. És más "módszerek" is voltak. Nem kellene ehhez ennyire ("egyedül üdvözítőként") ragaszkodni.

A szervezettség témájába meg nem megyek bele; a lényeg, hogy Istennek nincs szüksége emberi nyilvántartásokra és feljegyzésekre.

2012. nov. 4. 13:38
 78/91 anonim ***** válasza:
0%

A technikai vívmányokra, vagyis az autóra azért hivatkoztam, mert evidens, hogy valamilyen módon regisztrálták, feljegyezték az adatokat, részleteket, mivel SZERVEZETTEN kellett csinálniuk a tanúskodó munkát, nem alkalmanként, összevissza. Ebben nem tudom, hogy mi nem érthető? Ha történetesen nem a mai értelemben vett színes papírra műanyag tokkal történt ez a munka, akkor is megtörtént. Miért írták volna ezt le a bibliában? Kinek nem érthető és világos, hogy minderre szükség volt ahhoz, hogy átlátható és követhető, egyszóval szervezett legyen az a munka, amit a Biblia megjövendölt, mint ami jellemezni fogja Krisztus követőit?! És a történelem, valamint a Biblia szava szerint jellemezte is.

"És tudom, hogy Jézus valóban párosával küldte ki a tanítványokat időnként, de itt nem ezen volt a hangsúly. És más "módszerek" is voltak. Nem kellene ehhez ennyire ("egyedül üdvözítőként") ragaszkodni."

Nem gondolod, hogy szalmabáb érvelést folytatsz? Ki ragaszkodik ehhez "egyedül üdvözítőként", kizárólagosan? A Tanúk nem, az biztos, te akkor kiről beszélsz? Mindenféle helyénvaló módszert alkalmazunk.

"A szervezettség témájába meg nem megyek bele; a lényeg, hogy Istennek nincs szüksége emberi nyilvántartásokra és feljegyzésekre."

Pedig belemehetnél igazán. Tudom, hogy ez érzékeny pontod, de hát ez van. A Biblia tanúskodik a szervezettség mikéntjéről, lehet belőle tanulni. Az igaz vallású emberek nem mindenféle különböző egyházhoz tartozó "igaz hitűeket" jelentenek, akik nem is ismerik egymást és lehet, hogy naponta elmennek az utcán egymás mellett, de nem találkoznak soha, mert mindegyik marad a saját egyházában és tanaiban. Ez lenne a "szervezett egység", az 'igaz hitűek' társasága, "egysége", melyről a Biblia beszél???

Nem Istennek van szüksége a feljegyzésekre és a nyilvántartásokra, hanem nekünk. Vagy azt állítod, hogy mindent észben lehet tartani?

2012. nov. 4. 23:39
 79/91 anonim ***** válasza:

Ez a Jehova meddig akarja még, hogy őt prédikálják, nem engedne már egy kicsit a mohóságából?

Mikor nyílik lehetőség az Igaz Isten megismerésére?

2012. nov. 5. 20:03
 80/91 anonim ***** válasza:

"... evidens, hogy valamilyen módon regisztrálták, feljegyezték az adatokat, részleteket, mivel SZERVEZETTEN kellett csinálniuk a tanúskodó munkát (...) akkor is megtörtént. Miért írták volna ezt le a bibliában? (...)"

Mivel nem írták le, ezért nem tudhatjuk. Amit leírtál, az nem bizonyíték; pedig ha valóban így jártak volna el a tanítványok, annak csak lenne már valami írásos nyoma a korabeli iratok között...

Szóval kevés az, hogy neked valami "evidens", mert másnak meg nem az.

< Ki ragaszkodik ehhez "egyedül üdvözítőként", kizárólagosan? A Tanúk nem, az biztos, te akkor kiről beszélsz? Mindenféle helyénvaló módszert alkalmazunk. >

A ti mániátok, hogy márpedig ezt mindenkinek kötelező csinálnia; és ti szoktatok számon kérni másokat, hogy nem teszik. Ti tartjátok - más jellemzők mellett - ezt a tevékenységet is egyfajta "bizonyítéknak" annak igazolására, hogy a JT az egyetlen "igaz vallás". Ilyen értelemben gondoltam a kifejezést.

Egyébként érdekelne, hogy mik azok a "mindenféle helyénvaló módszerek"; mert én még semmi mással nem találkoztam, csak az utcán / aluljárókban / állomásokon álló vagy sétáló Tanúkkal.

A szervezettségről csak annyit, hogy kíváncsi lennék, hány Tanúra igaz, hogy (idézlek) "nem is ismerik egymást és lehet, hogy naponta elmennek az utcán egymás mellett, de nem találkoznak soha". Nem egy párszáz fős falucska esetében, hanem mondjuk Budapesten, Bécsben, Münchenben, Párizsban, Rómában, Nápolyban, New Yorkban stb. :D

"Nem Istennek van szüksége a feljegyzésekre és a nyilvántartásokra, hanem nekünk. Vagy azt állítod, hogy mindent észben lehet tartani?"

Nem állítom, hogy mindent észben lehet tartani. De azt igen, hogy nem is kell; mert szerintem az embereknek sincs szüksége az ilyesféle feljegyzésekre és nyilvántartásokra. Pláne, hogy ezeknek a valóságtartalma időnként igencsak vitatható...

2012. nov. 8. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!