Miért nem tartjuk be a tízparancsolatot?
Rendkívül képzett vagy a Bibliából. Nem tudom melyik egyház tagja lehetsz, de nem kérdezni kellened, hanem megválaszolni. Nekem úgy jön le, hogy feltettél egy kérdést "magadnak" és rögtön, válaszolónként megadod az általad helyesnek vélt irányt.
"... és a próféciák is sok esetben sok-sok száz évvel a beteljesülés előtt... Az idő közel."
Én tanulatlanabb vagyok, ezért léci okosíts fel:
1. milyen idő van közel?
2. melyik prófécia volt beteljesülése előtt több száz évvel?
Válaszomat kérdésedre a felokosításod után írom le.
Köszi.
A válasz írója 78%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 18:11
Annyiban tévedsz, hogy amit paráználkodásnak olvasunk, (és tulajdonképpen csak mindenfélét belemagyarázva tudunk értelmezni) az szó szerint annyit jelent, hogy házasságot törni. Ha nem ismernénk a pontos jelentését, akkor is Krisztus szavai alapján pontos képet kaphatunk róla.
"Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál!
Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében."
"Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi azt; és a ki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik."
Minden esetben házasságról beszél. Arról, hogy a másét még csak gondolatban se kívánjad meg. Ez nem a szexről szól nagy általánosságban.
A válasz írója 52%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 20:50
"2. melyik prófécia volt beteljesülése előtt több száz évvel?"
Az általad idézett kommentem után szinte közvetlenűl írtam egy példát erre. Egy olyat próbáltam választani (nem például a Jelenések könyvéből) ami elég jól értelmezhető, kevésbé belemagyarázható.
"1. milyen idő van közel?"
Szerinted? Ha felsorolok néhányat, akkor is egyről beszélek: Krisztus második eljövetelének ideje a te életedre nézve közel van, közel az idő, mikor meg kell térned, hinni Isten egyszülött fiában, a szabadítóban, mert nem sok időd van. Most kell megtenni, felismerni, megbánni bűneidet, megtérni Istenhez és újászületve megszentelőni Krisztus követése által. Hát ennyi 'tőmondatokban'.
Az hogy mennyire vagyok, vagy nem vagyok felkészűlt, az annyiban nem tartozik ide, hogy a kérdésem nem felkészűlt vagy nem felkészűlt embereknek lett címezve, hanem bármilyen keresztény felekezethez tartozó hívő emberekhez.
Mellékesen nem vagyok semmilyen földi egyház tagja. Az én egyházam nem evilági egyház. Az én egyházam királya Krisztus, az én egyházam istene, az Úr nem lakik kézzel csinált templomokban.
"Az általad idézett kommentem után szinte közvetlenűl írtam egy példát erre..." - konkrétabban kérném, mert nem találom, ha lehet,
"..Krisztus második eljövetelének ideje a te életedre nézve közel van ..." - földi idővel ki tudod fejezni (pl: kb 10, 50, 200 év)?
Köszi.
"Az általad idézett kommentem után szinte közvetlenűl írtam egy példát erre..." - konkrétabban kérném, mert nem találom, ha lehet
A komment megírásának időpontja: 06-06 19:56
A komment megírásának időpontja: 06-06 20:12
"..Krisztus második eljövetelének ideje a te életedre nézve közel van ..." - földi idővel ki tudod fejezni (pl: kb 10, 50, 200 év)?
A te életedre nézve teljesen mindegy, mivel már ma is elaludhatsz, vagy ahogy ti szoktátok mondani, meghalhatsz.
Nem tudhatjuk, hogy mikor lesz Krisztus második eljövetele, de annyit tudhatunk, hogy a vég idején élünk. Több korszak nem lesz. Hogy ennek a világnak utolsó napját ki éli meg, mi, vagy a gyermekeink, vagy az unokáink, természetesen nem tudhatom, de több száz év már nincs, de ez csak az én személyes véleményem.
Megtaláltam, ha erre gondoltál:
"Ez cirka 500 évvel Krisztus előtt íródott, évre pontosan megjövendölve " - a hétköznapi gondolkodás módod és a logikád viszont csapnivaló. Milyen összevetés az, hogy "cirka - évre pontosan"?
Normálisabb lenne beismerned, hogy Krisztus eljövetelére halvány sejtelmed sincs, hiszen több száz évvel ezelőtt is azt mondtak, hogy "hamarosan" itt a vég. Akkor saját magad életének a végét sem tudod?
Azért arra is kíváncsi lennék, ha fel mered vállalni, hogy melyik mennyei gyülekezetnek vagy tagja és akkor érteném a hitvallásodat.
Hát okosabb nem lettem, de megígértem, hogy válaszolok az eredeti kérdésedre is:
Tízparancsolat - nézd meg, hogy hány "kiadás" készült belőle (segítek: Mózes II.32/19.), melyik az igazi?
Az Ótestamentum a zsidóknak szól, tehát a tízparancsolat is.
Jézus (ha valóban emberként született) zsidó volt, de kitért a hitéből és megalkotta a kereszténységet. Tehát semmi köze a tízparancsolathoz, csak a keresztény papok tették bele jogfolytonosságként az Újtestamentumba.
Ma a Földön cirka 6 milliárd ember él, ebből cirka 1,7 milliárd a keresztény. A többi mit kezdjen a tízparancsolattal?
Az igazi választ akkor fogod megkapni, ha megtérsz a teremtődhöz, addig itt csak találgathatunk.
Még a házasságtörés, paráználkodás vitához írnám, hogy szerintem nem ugyanaz, a paráznaság, a házasság előtti szexuális életet jelenti. Mert pl. 1Korintusz 6:9 :
"Micsoda?! Nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem fogják örökölni Isten királyságát? Ne vezessenek félre titeket. Sem paráznák, sem bálványimádók, sem házasságtörők, sem természetellenes célokra tartott férfiak, sem férfiakkal háló férfiak, 10 sem tolvajok, sem kapzsik, sem részegesek, sem szidalmazók, sem zsarolók nem fogják örökölni Isten királyságát."
Itt megemlíti mind a két fogalmat, ha egy lenne nem így tenné. De ez csak egy példa.
A válasz írója 55%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 09:46
Nincs túl sok időm, így a legutolsó hozzászólóval "kezdeném".
Amit te idéztél, (IKor.6,9) abban a paráznaság szó görögűl: pórnoi, melynek jelentése: homoszexuális férfi, férfiprostituált.
A görögben a házasságtörőt ezzel a szóval írja: moichevuo. Ez jelenik meg például Máté 5,27-ben is, mikor Krisztus a házasságtörésről beszél, és itt is a fordítás azt fordítja, hogy parázna.
Tehát a példa nem jó, mivel nem jelenik meg kétszer a felsorolásban, hogy parázna, illetve házasságtörő, mert a homoszexuális férfi, illetve a házasságtörő jelenik meg.
A válasz írója 52%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 22:35
Tehát nézzük:
""Ez cirka 500 évvel Krisztus előtt íródott, évre pontosan megjövendölve " - a hétköznapi gondolkodás módod és a logikád viszont csapnivaló. Milyen összevetés az, hogy "cirka - évre pontosan"? "
Ha megfigyelted volna az akkori beszélgetést, akkor többek között a próféciákról volt szó, az idővonal megszakadásáról, tehát megmagyaráznám, nem mintha magyarázatra szorulnék: a cirka szó annak kifejezésére használtam, hogy mennyivel előre meg lett jövendőlve egy prófécia. Ez teljesen mindegy, hogy 10, 100, 500 év, hiszen én vagy te meg tudnánk-e jósolni a jövő hét eseményeit? Miután évre pontosan szerintem nem szerepel (illetve lustaságból nem néztem utánna, de szerintem annyira nem is érdekes, hogy Dániel mikor kapta meg ezt a próféciát, így Krisztus előtt cirka 500 évvel. Az évre pontosan kifejezést viszont utánna magyaráztam el. Az újáépítésről való szózat viszont meghatározható évre pontosan.
"Normálisabb lenne beismerned, hogy Krisztus eljövetelére halvány sejtelmed sincs, hiszen több száz évvel ezelőtt is azt mondtak, hogy "hamarosan" itt a vég. "
Talán nincs megírva, hogy a napot és az órát csak az Atya tudhatja? Miért csodálkozol, hogy nem mondtam dátumot?
"Akkor saját magad életének a végét sem tudod? "
Ezt nem igazán értem. Azt, hogy nem tudom, hogy mikor alszom el, miért kellene tudnom? Mellékesen: meghalhatok, de ha megtörténik én még akkor is élek. Nem Krisztus mondta: "Én vagyok a feltámadás és az élet: a ki hisz én bennem, ha meghal is, él"?
"Azért arra is kíváncsi lennék, ha fel mered vállalni, hogy melyik mennyei gyülekezetnek vagy tagja és akkor érteném a hitvallásodat."
" Én a te ígédet nékik adtam; és a világ gyűlölte őket, mivelhogy nem e világból valók, a mint hogy én sem e világból vagyok.
Nem azt kérem, hogy vedd ki őket e világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.
Nem e világból valók, a mint hogy én sem e világból vagyok. "
Az én hitvallásom: Krisztus az Úr, kit a mennyei Atyám küldött.
"A ki képe a láthatatlan Istennek, minden teremtménynek előtte született;
Mert Ő benne teremtetett minden, a mi van a mennyekben és a földön, láthatók és láthatatlanok, akár királyi székek, akár uraságok, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok; mindenek Ő általa és Ő reá nézve teremttettek;
És Ő előbb volt mindennél, és minden Ő benne áll fenn.
És Ő a feje a testnek, az egyháznak: a ki a kezdet, elsőszülött a halottak közül; hogy mindenekben Ő legyen az első;"
És te melyik gyülekezet tagja vagy? Sejtésem szerint jehova tanúja vagy, ha jól sejtem, igaz?
"Tízparancsolat - nézd meg, hogy hány "kiadás" készült belőle (segítek: Mózes II.32/19.), melyik az igazi?"
A kőtáblákat széttörte, majd újat kapott, ugyan azzal a szöveggel.
"És monda az Úr Mózesnek: Vágj két kőtáblát, hasonlókat az előbbiekhez, hogy írjam fel azokra azokat a szavakat, a melyek az előbbi táblákon voltak, a melyeket széttörtél."
Mi a problémád vele? Nem értem. Melyik az igazi? Miután mindkettőre ugyan az volt írva, így értelmetlennek tartom a kérdést.
"Az Ótestamentum a zsidóknak szól, tehát a tízparancsolat is."
Ez a katolikus elnevezés kicsit sántít. Én nem ó, illetve újtestamentumnak hívnám, inkább megváltási terv első illetve második fejezete. Így Isten szava mindenkinek szól, mert:
"Avagy Isten csak a zsidóké-e? Avagy nem a pogányoké is? Bizony a pogányoké is.
Mivelhogy egy az Isten, a ki megigazítja a zsidót hitből és a pogányt hit által.
A törvényt tehát hiábavalóvá tesszük-é a hit által? Távol legyen! Sőt inkább a törvényt megerősítjük."
"Jézus (ha valóban emberként született)"
"És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már." 1Jn 4,3
"de kitért a hitéből és megalkotta a kereszténységet. Tehát semmi köze a tízparancsolathoz, csak a keresztény papok tették bele jogfolytonosságként az Újtestamentumba"
Mt 5,17 "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem."
"Ma a Földön cirka 6 milliárd ember él, ebből cirka 1,7 milliárd a keresztény. A többi mit kezdjen a tízparancsolattal? "
"És igazán mondom néktek, hogy Illés idejében sok özvegy asszony volt Izráelben, mikor az ég három esztendeig és hat hónapig be volt zárva, úgy hogy az egész tartományban nagy éhség volt;
Mégis azok közül senkihez nem küldetett Illés, hanem csak Sidonnak Sareptájába az özvegy asszonyhoz.
És az Elizeus próféta idejében sok bélpoklos volt Izráelben; de azok közül egy sem tisztult meg, csak a Siriából való Naámán.
És betelének mindnyájan haraggal a zsinagógában, mikor ezeket hallották."
"Az igazi választ akkor fogod megkapni, ha megtérsz a teremtődhöz, addig itt csak találgathatunk."
Én nem találgatok, az én igenem igen, a nemem nem.
"Mikor pedig eljő majd a Vígasztaló, a kit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Lelke, a ki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot."
1Kor 12,3 "Azért tudtotokra adom néktek, hogy senki, a ki Istennek Lelke által szól, nem mondja Jézust átkozottnak; és senki sem mondhatja Úrnak Jézust, hanem csak a Szent Lélek által."
"Mondának azért néki: Mit csináljunk, hogy az Isten dolgait cselekedjük?
Felele Jézus és monda nékik: Az az Isten dolga, hogy higyjetek abban, a kit ő küldött."
Jézus az Úr!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!