- Egyházi fenntartású általános- és középiskolákban éri hátrány az a tanulót, aki nyíltan ateista vagy agnosztikus nézeteket vall? - Hittanból kérhet felmentést?
A kérdés magyarázata:
Számtalan településen állami oktatás úgyszólván nem létezik! Ha van, akkor is fennáll a veszély hogy konfliktusba kerüljön néhány valláskárosult "tanerővel". (Aki még jóindulattal sen nevezhető pedagógusnak...) Aki ilyen intézménybe akar járni, komoly bejárási problémákba ütközik.
Egyetemen volt 2 félév jogi ismeretekkel foglalkozó órám, de igazából az alapjogokat szerintem mindenki tanulta középiskolában is. (Legalábbis mi igen, gimiben)
Itt nem a vallásellenességről van szó hanem a szabad vallásgyakorlásról, miszerint pl egy hívőt se kényszeríthetnek más vallás tevékenységeire.
Egy diákot se érhet negatív diszkrimináció vallási meggyőződése miatt. Kész, pont. Nincs házirend ami ezt felülírhatja.
Értem, volt 4 kreditnyi jogi órája a jogtudósunknak :D
Az megvan, hogy a jogászok meg 5 évig tanulják a jogot, ami 10 félév és nem egy-egy tantárgyat összesen, hanem majdnem minden tárgyuk ehhez kapcsolódik?
Az egyházi iskoláknak, főleg ha van alternatíva, akkor joguk van megválogatni, hogy kit vesznek fel. Ha valakit azért nem vesznek fel, mert nem vallásos, akkor mehet bármilyen jogi fórumra, max egy jót nevetnek rajta. Kész, pont.
A beiratkozással pedig mindenki automatikusan elfogadja a házirendet, amit vagy elolvas a tanuló/szülő, vagy nem. De ha nem ismeri is elfogadta.
"A tanuló joga különösen, hogy vallási, világnézeti vagy más meggyőződését, nemzetiségi önazonosságát tiszteletben tartsák"
Oké, akkor majd Koránnal a kezemben bemegyek a Lauderbe hirdetni, hogy én muszlim vagyok. Biztos nem lesz belőle probléma...
Nem az lenne a normális, hogy elfogadom a játékszabályokat, illetve az ottani közösségi szokásokat, értékeket, ha már odamegyek? Vagy akkor nem ilyen iskolába megyek, ha nem tetszik...
Arról még nem is volt szó, hogy amikor egy egyház átvesz egy iskolát, az első dolog, hogy az ateista tanárokat kirúgják.
Akkor is, ha ez az egyetlen iskola a környéken.
Mivel nem történt ilyen, nehezen lehetett volna róla szó.
Az egyházi fenntartó eleve honnan tudná, hogy melyik tanár miben hisz? Ha csak szándékos provokálásként nem kezdi egy tanár fennhangon hirdetni, hogy ő mennyire egyházellenes ateista, akkor senki se fogja róla tudni.
Na igen, valami ilyesmi történt.
Aki nem vett részt a kötelező misén, nem imádkozik, áldoz, stb. - azt rúgták ki.
Tudod: EZ az igazi vallásszabadság. A vallásosnak mindent szabad.
Hogy ne a levegőbe beszéljünk és senki se lehessen azzal vádolva, hogy hantázik, hazudik, mutasd meg kérlek a cikket, ahol részletesen leírják az esetet.
Mondjuk azt írtad, hogy minden iskola esetén így van, amit átvesznek az egyházak, de nekem néhány cikk is elég, hogy lássuk, mi a valóság.
Nem mondtam minden iskolára, hanem konkrét esetben volt így.
Sajnos a cikket nem találom, nem mostanában volt. Arra emlékszem, amit a tanároknak mondtak:
azt, aki arra se képes, hogy részt vegyen egy misén, ki fogják rúgni.
Na most, ehhez az ima és az áldozás is hozzá tartozik, és akkor már előtte a gyónás is.
Egy lazábban kapcsolódó cikk:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!