- Egyházi fenntartású általános- és középiskolákban éri hátrány az a tanulót, aki nyíltan ateista vagy agnosztikus nézeteket vall? - Hittanból kérhet felmentést?
A kérdés magyarázata:
Számtalan településen állami oktatás úgyszólván nem létezik! Ha van, akkor is fennáll a veszély hogy konfliktusba kerüljön néhány valláskárosult "tanerővel". (Aki még jóindulattal sen nevezhető pedagógusnak...) Aki ilyen intézménybe akar járni, komoly bejárási problémákba ütközik.
Ez így nem teljesen igaz!
- Van település, ahol egyáltalán semmilyen NINCS
- Az esetek nagy részében valóban van, de azoknak kvázi KISEGÍTŐ iskola a valós funkciójuk. - legalább is a mi környékünkön...
Tehát állami iskolában baxogatna a vallásos tanár, ezért jobb híján egyházi iskolába kellene járnod :)
Természetesen ott kötelező a hittan.
Kérdező, egy csomó helyen az állam rátukmálta valamelyik egyházra az iskolát, hogy inkább az tartsa fenn. De sok ilyen iskola csak a nevében katolikus/református stb., közben szinte semmi köze a kereszténységhez. A tanárok sem gyakorló hívők feltétlen.
Nagy hiba volt így átvennie az egyházaknak iskolákat.
Persze, biztos van, ahol pl számít hogy keresztény-e a gyerek családja, illetve az iskola is odafigyel, hogy ezeket a normákat közvetítse, de közel sem mond ilyen. Nagyrészt ez igazgató, tanári kar függő.
Attól függ, én egyházi (evangélikus) gimibe jártam, oda fel se veszik azokat, akik nem vittek keresztlevelet és papi, lelkészi ajánlást. Viszont ott volt más, állami iskola is. Ott eleve kötelező volt a felekezet szerinti hittan.
De olyan intézményekben, melyek úgymond állami feladatot is ellátnak, mert csak az az egy iskola van a településen, nem éri. Hogy ezekben van-e külön etika, azt nem tudom. Nyilván részt kell venni kötelezően az egyházi programokon, de hogy ki miben hisz, nem nagyon érdekel senkit se különösebben.
Az a nézeted, miszerint egy vallásos tanár nem pedagógus, csak téged minősít. Mondanám, hogy szégyelld magad ezen kijelentésért, de ilyeneknek felesleges. Tudod engem elég sok vallásos tanár tanított, akiknek tényleg hivatása, szívügye az oktatás. Te meg egyszerűen szánalmas vagy.
Nekem ez volt.
Soha többé nem megyek egyházi iskola közelébe.
Nem érheti semmilyen negatív diszkrimináció. Elidegeníthetetlen emberi jog a vallásszabadság, ergo egyházi suliban ha te azt mondod hogy egy hatalmas kuglófban hiszel aki tiltja más vallás templomjába a belépést, el kell fogadniuk. Kutyaharapást szőrével, ha mesékben hisznek, el kell fogadniuk azt is hogy te más mesékben hiszel.
Nkt. 46.§ (6) h) pont: A tanuló joga különösen, hogy vallási, világnézeti vagy más meggyőződését, nemzetiségi önazonosságát
tiszteletben tartsák, és azt kifejezésre juttassa, feltéve, hogy e jogának gyakorlása nem ütközik jogszabályba, nem sérti
másoknak ezt a jogát, és nem korlátozza a társai tanuláshoz való jogának gyakorlását
Én evangélikus gimibe jártam csak mert az ország legerősebb gimije volt akkoriban, de erre a jogszabályra hivatkozva nem jártam be 0. órára "kötelező" áhitatra, csak a képükbe röhögtem. A párom tesója pedig művészeti suliba jár ami egyházi is és nekik meg évente 10 templom van és ha nincs meg a 10 papi pecsét akkor buknak, ezért van akkora balek hogy be is jár. Persze volt már aki nem járt be és semmit nem kapott érte, ez csak egy üres fenyegetés az idiótáknak mint pl a kötelező teremdíszítés meg sorfal állás ballagáskor. (tanórán kívüli tevékenységre nem kötelezhetnek, azt is törvény tiltja) Emiatt ha bármi bizonyítható nyoma maradna a negatív diszkriminációnak, az egész intézmény vezetősége megsínylené, így tagadni is szokták hogy bármi ilyet mondtak a diákoknak. Annyira kell komolyan venni mint mikor anyád mondja hogy ha rossz leszel akkor elcserél egy jó gyerekre.
#6.
Alaposan félreértettél! - bár lehet hogy az én hibám... Ezt semmiképpen nem általánosításnak szántam, egyetlen kirívó esettel találkoztam úgy öt éve.
Akkor miért jelentkeztél egyházi iskolába, ha ennyire gyűlölöd a kereszténységet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!