- Egyházi fenntartású általános- és középiskolákban éri hátrány az a tanulót, aki nyíltan ateista vagy agnosztikus nézeteket vall? - Hittanból kérhet felmentést?
A kérdés magyarázata:
Számtalan településen állami oktatás úgyszólván nem létezik! Ha van, akkor is fennáll a veszély hogy konfliktusba kerüljön néhány valláskárosult "tanerővel". (Aki még jóindulattal sen nevezhető pedagógusnak...) Aki ilyen intézménybe akar járni, komoly bejárási problémákba ütközik.
Ahova én jártam (és amikor) ott katolikus iskolába felvettek nem katolikus vallásúakat is és nekik felmentésük volt hittan és egyebek alól. Tőlünk akkoriban azonban megköveteltek mindent. Nem próbálkoztam arra hivatkozni, hogy én már nem hiszek ezért sajnos erről a részről nem tudok nyilatkozni.
A hittanórákon kívül azonban nem nagyon merült fel a vallás. Sőt a keresztényi értékrendet elég nehezen lehetett össze egyeztetni sok tanár cselekedeteivel köztük a hittan tanárokét vagy egyéb iskolában dolgozó papokét.
Persze voltak itt is kivételek. Voltak nagyon jó fej papok is.
Amit már később tapasztaltam az az volt, hogy egyházi iskolák anyagilag jobban el vannak látva és, hogy sokkal jobban szortíroznak. Találkoztam olyan iskolával ahova semmilyen SNI-s vagy hasonló papírral rendelkező gyereket nem vettek fel. Ha kiderült, hogy van akkor onnantól esélyed sem volt. Így pedig minden kicsit is problémásabb gyerek mehetett az államiba.
#10.
Hát nem érted!?
- Nem rólam van szó, hanem a lányomról.
- A helyi állami iskola enyhén szólva "kisegítő" színvonalú.
- Gondos szülő gyerekének nem iskolai programot, hanem rendes tantestületet választ.
- Egyáltalán nem gyűlölöm! De él bennem némi bizalmatlanság. A szélsőségektől áll fel a szőr a hátamon.
#11. Nem! De kár tagadni van bennem némi félelem.
Értem, tehát jó magyar módjára mindennek az előnyeit akarjuk lefölözni, a vele járó kötelességek alól pedig mindig ki akarunk bújni. Éljen a magyar virtus.
Viszont van állami alternatíva, tehát megvan a szabad választás lehetősége, így természetesen mind a hittan, mind a templomba járás kötelező lesz. Felmentést nem lehet hittan alól kérni, legfeljebb nem veszik fel eleve az iskolába.
Nkt. 46.§ (6) h) pont: A tanuló joga különösen, hogy vallási, világnézeti vagy más meggyőződését, nemzetiségi önazonosságát
tiszteletben tartsák, és azt kifejezésre juttassa, feltéve, hogy e jogának gyakorlása nem ütközik jogszabályba, nem sérti
másoknak ezt a jogát, és nem korlátozza a társai tanuláshoz való jogának gyakorlását
Te nagyon buta vagy. Hiába másolgatod ezt, azzal, hogy valaki egyházi iskolába jelentkezik, elfogadja az egyházi iskola szabályzatát. Ami előírhat iskolán kívüli kötelező programokat, előírhat felekezet szerinti hittanórákat, stb. Senkire nincs rákényszerítve, hogy ilyen intézménybe járjon. Akiknek pedig nincs alternatíva, nekik nincs i kötelező hittan, vagyis választható etika helyette.
"Tanultam jogot."
Mesélj, hol, a vallásellenes betyárképzőben? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!