A magyarok egy része miért akad ki emiatt?
Vannak multik Magyarországon, ahol a cég dolgozói tegezik a vásárlólat. Szerintem ez sokaknak tetszhet, családiasabb és befogadóbbá és otthonosabban érzi magát a vasárló.
Van magyar aki emiatt kiakad, há hogy mernek engem tegezni, adjátok meg nekem a tiszteletet mert én vagyok a valaki…
Sok nyelvben nincs is tegeződés, azokban az országokban az emberek is barátságosabbak egymással, és nem ilyen balkáni kultúra meg szint ott, mint itt. Bocs Magyarország.
PS: Tegeződéssel is meg lehet adni a tiszteletet mások felé, ha alázattal beszélgetünk vele, magázódással is szólhatok valakihez bunkó módon.
Bizonyára elkerülte a leírásomban az a bizonyos szó... A légyszíves. "Légyszíves ne csukd be az ajtót". Ezt írtam. Tehát elég egyértelműnek kéne lennie, már ne is haragudj. Továbbá tudhadnád milyenek az emberek. Az egyik (én) higgadt, a másiknak (az öreg) elég egyetlen nemtetsző szó, jelen esetben a tegezés, és máris én vagyok az elsőszámú közellenség.
A magázódás nem érdemre utaló tiszteletet fejez ki, hanem alapvető udvariasság. Akivel nem vagyunk közvetlenebb viszonyban, azzal nem tegeződünk.
Lehet, hogy régimódi vagyok, de én még e szerint élek. És ha valaki letegez egy multinál engem, a vásárlót, akkor jó eséllyel fordulok is ki az üzletből, mert nem vagyunk közvetlenebb viszonyban.
Szóval nem ártana átgondolni, hogy valóban ez a megfelelő üzletpolitika?
Végezetül, mert elegem van a képmutató fröcsögésetekből, itt a kérdező leírásából az utóirat:
"PS: Tegeződéssel is meg lehet adni a tiszteletet mások felé, ha alázattal beszélgetünk vele, magázódással is szólhatok valakihez bunkó módon."
Ezen tessék szépen elgondolkozni, nem agy nélkül ítélkezni.
"A légyszíves. "Légyszíves ne csukd be az ajtót". Ezt írtam. "
Bunkó voltál, ezen a légyszives nem változtat. Normális ember legyen szívest mondott volna.
"A magázódás nem érdemre utaló tiszteletet fejez ki, hanem alapvető udvariasság."
Ez így van. Tulajdonképpen nem az adott személyt tiszteljük meg, hanem azt a pozíciót, amit a személy életkora, társadalmi rangja szerint elfoglal. Így, még ha valaki személy szerint nem is érdemelné meg a tiszteletet, a pozíciójára tekintettel, amíg lehet, fenn kell tartani a tiszteletet vele szemben.
"Tegeződéssel is meg lehet adni a tiszteletet mások felé, ha alázattal beszélgetünk vele, magázódással is szólhatok valakihez bunkó módon."
Ez teljesen igaz, de semmiben nem mond ellen annak, hogy az udvariassági szokások pedig megkövetelik a magázódást a megfelelő helyzetben.
#44 A "légyszívest" is lehet ingerülten mondani. A hanghordozás is meghatározó.
Ettől függetlenül: tudtad, hogy idősebb nálad, és nem ismer(t)ed. Tehát bunkóság volt tegezni.
Ez természetesen nem menti az ő bunkóságát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!