Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért hiszi azt nagyon sok...

Miért hiszi azt nagyon sok magyar, hogy a magyar nyelv a világ legtökéletesebb, legkifejezőbb, leggazdagabb nyelve? Nacionalizmus az oka? Vagy csak szimpla tudatlanság?

Figyelt kérdés
Más országokban is előfordul, hogy emberek a saját anyanyelvüket a világ legtökéletesebb, legkifejezőbb nyelvnek gondolják, de úgy tapasztalom, hogy ezek aránya kisebb, mint Magyarországon...
2010. febr. 15. 19:23
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/85 anonim ***** válasza:
93%

Aludnék.

Ez a jövőre vonatkozik természetesen, hiszen másképp nincs is értelme.

Miért te tudsz feltételesen, jelen időben aludni? Most vagy alszol, vagy nem!

Egyébként az ilyen okoskodások miatt nem veszi kutyába se a magyarok jó része a nyelvészetet, meg az MTA-t. Nincs rangsor, meg nincs korcsosulás, akkor ugye nincs is semmi dolgunk, menjen minden a maga útján, ahelyett, hogy fejleszteni, gazdagítani igyekeznének a nyelvet, ahogy a régi nyelvészek, nyelvújítók tették.

De akkor egyáltalán miért van helyesírás?

2010. febr. 15. 20:45
 22/85 anonim ***** válasza:

én meg akkor leendő kolléga, vagy olyasmi :)

azt tudom, hogy miért kérdezte az előbbit, de a kérdés kiírását nem értem. A szakma szempontjából nem mindegy, hogy vélekedés az, amit Ön is leírt? Erősen nemzeti elkötelezettségű a baráti társaságom (és én is), ahol ez fokozottan így van, de ez engem még sosem zavart.

2010. febr. 15. 20:51
 23/85 A kérdező kommentje:

"Egyébként az ilyen okoskodások miatt nem veszi kutyába se a magyarok jó része a nyelvészetet, meg az MTA-t. Nincs rangsor, meg nincs korcsosulás, akkor ugye nincs is semmi dolgunk, menjen minden a maga útján, ahelyett, hogy fejleszteni, gazdagítani igyekeznének a nyelvet, ahogy a régi nyelvészek, nyelvújítók tették."

Ez kb. olyan, mintha azt mondanád: "Minek az a sok hasztalan biológus? Ahelyett, hogy új fajokat hoznának létre, ők csak leírják a létezőket!"

2010. febr. 15. 20:51
 24/85 A kérdező kommentje:

"Aludnék."

Miért ragozod iktelenül az ikes igét? Nyelvszegényítő bunkó vagy esetleg? :-)

2010. febr. 15. 20:52
 25/85 A kérdező kommentje:

"Erősen nemzeti elkötelezettségű a baráti társaságom (és én is), ahol ez fokozottan így van, de ez engem még sosem zavart."

Én kozmopolita vagyok, a másik táborból. De a nyelvészet az egy tudomány, s nem változik aszerint, hogy kinek mi a politikai nézete...

2010. febr. 15. 20:54
 26/85 anonim ***** válasza:
35%

"Ez kb. olyan, mintha azt mondanád: "Minek az a sok hasztalan biológus? Ahelyett, hogy új fajokat hoznának létre, ők csak leírják a létezőket!"

Hát nem egészen olyan, mert... elméletileg létre tudnának hozni (génmanipulációval), de ez erkölcsi aggályokat vet fel. A nyelv fejlesztése viszont nem vet fel ilyen aggályokat. Sőt, éppen értő művelőkre lenne szükség, a funkcionális analfabetizmus, meg az igénytelen kifejezésmód terjedése ellen. Egy választékosan, kifejezően megfogalmazott szöveg olvasása igenis esztétikai élvezetet okoz, habár ugyanezt le lehet írni egyszerűbb szavakkal is.

A nyelvújításra is ilyen okokból volt szükség annak idején. Azok a nyelvészek, költők segítettek számos új, ötletes szó megalkotásában. "léghajó", például. Jobb, mint ha "ballon" lenne, nem?

Manapság mi a helyzet? Itt volna számos új kihívás, amiből eddig a "webpage"-re sikerült egy "honlap" szót találni, de mi van a többivel?

E-mail... hardware... még a rádió, telefon, meg a tévé is egyszerűen így került átvételre.

Ha nem ilyenekkel kéne a nyelvészeknek foglalkozni, akkor mivel?

2010. febr. 15. 21:03
 27/85 anonim ***** válasza:
71%

"zóval szerinted egy Kölcsey vagy egy Kossuth magyarja nem áll magasabb szinten, mint egy lávcsi, pussza, syja, meg hasonlókkal tarkított mondat? "

Nem, nem áll magasabb szinten, amennyiben a fentebb említett szavakkal képes olyan mondanivalót közölni, ami egy szinten áll Kossuth és Kölcsey munkásságával.

Nem a nyelv tette naggyá a munkájukat, hanem amit megfogalmaztak rajta, vagyis a tartalom.

2010. febr. 15. 21:04
 28/85 anonim ***** válasza:

"Én kozmopolita vagyok, a másik táborból. De a nyelvészet az egy tudomány, s nem változik aszerint, hogy kinek mi a politikai nézete..."

még jó, hogy nem, én is ezt vallom

csak a kérdést nem értettem, hogy miért zavar(ja), amit a kérdésben megfogalmazott.

De sokkal érdekesebb viták vannak kibontakozóban, szóval én háttérbe is vonulok. :)

2010. febr. 15. 21:08
 29/85 anonim ***** válasza:

Én meg azt mondom, hogy a francokat. :)

Na, ehhez mit szólsz?

Ha nincs rangsor a nyelvben sem, hát köztem, meg a nyelvészek közt se lesz :>

2010. febr. 15. 21:08
 30/85 anonim ***** válasza:

"A nyelv fejlesztése viszont nem vet fel ilyen aggályokat. Sőt, éppen értő művelőkre lenne szükség, a funkcionális analfabetizmus, meg az igénytelen kifejezésmód terjedése ellen. Egy választékosan, kifejezően megfogalmazott szöveg olvasása igenis esztétikai élvezetet okoz, habár ugyanezt le lehet írni egyszerűbb szavakkal is. "

Csakhogy ki az, aki megmondja, mi számít igénytelen kifejezésmódnak? Ezek teljesen emberileg alkotott mércék, azért gondolod, hogy igénytelenek, mert valakik egyszer azt mondták, hogy azok.

Például a szitokszavak a magyarnak régen a köznépi rétegben teljes szokványos volt, nem keltett megbontránkoztatást, mert ez teljesen normális volt, csak később gondolták azt a polgárosodás idején, hogy ezek nem kívánatosak, amikor utánoztuk a prűd nemeseket.

Szerinted miért vannak ilyen nevek feljegyezve, mint Georgius dictus Polczonszaro (Polconsz*rónak nevezett györgy", vagy Ladislaus dictus Lagfazou (Lágyf*szúnak nevezett László a régi magyar nyelvemlékekben?

[link]

2010. febr. 15. 21:11
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!