Igaz-e, hogy Magyarországon főként a romák adnak olyan nevet a gyerekeiknek, mint Vanessza?
Ez igaz! Ismerek roma Vanesszát, Dávidot (ejtsd Déjvid!!!!), Diána (Dájáná) de sváb Cintiát is, Dzseniferből sok romát Armandót stb... i
Ettől függetlenül nem roma nevek. Nem vagyok rasszista. Az is igaz hogy sok ilyen magyarosított név nagyon rosszul hangzik a magyar vezetéknevekkel Kovács Dzsenifer, ezért nem annyira népszerűek egyébként, bár létezhet ilyen is.
felesleges raszsistázni egymást. Szép nevke ezek csak furcsán hangzanak mert pl a Jennifer Anniston nagyon jó név Kováccsal már nem lenne olyan impozáns... A romák pedig szeretik a fényűzést a gazdagon díszitett dolgokat, mint a legtöbb ázsiai nép miért éppen a nevek maradnának ki a barokkos dicsfényből? Ez nem jó, ez nem rossz, ez egy tulajdonság. Hallgassatok végig egy brazil bemutatkozást... eltart pár percig míg felsorolja a neveit. Ne kérj ki semmit magadnak hogy ez roma név vagy sme mert véletlenül elárulod magadat hogy funkcionális analfabéta vagy az meg kényelmetlen...
A lassan 0%-ra érő válaszolónak nem reagálok a kommentjeire. de a fejemet fogtam, mikor olvastam...
23:48: Igaz, így lett volna korrekt a kérdés, a leírásban már ilyenfélén fogalmaztam.
Eredetileg azért kérdeztem így, mert egy másik GYK-s kérdésen belül megjegyeztem a Vanessza névre, hogy az emberek többségének melyik etnikum jut eszébe a névről. És mivel a sértett Vanessza (aki glom ugyanaz, aki itt aktívkodik) ezt kitalációnak nevezte (holott később maga vallotta be, hogy mások is mondták már neki...), gondoltam, a kérdéssel bebizonyítom neki, hogy nem csak én gondolom így. Pontosabban majd az arra adott válaszok igazolnak.
Egyébként a húgom már az egyik Vanesszát megkérdezte. A válasz az volt, hogy az édesanyja valami film szereplőjéről adta neki a nevet, mert annyira megtetszett. :D Gondolom, ezek után nem meglepő, ha azt mondom, hogy az öccsét pedig Lorenzónak hívják. XD
Kedves kérdező,olyan sokan nem jegyezték meg,de engem az is bánt,ha kevesen jegyzik ezt meg!:)
Egybként SEMMIT nem jelent az,hogy valaki szappanopera hősről kapta a Vanessza nevet.Én nem:)
Ennyi:)
Apukám egyszerűen gyönyörűnek gondolta.
És én is:)
Vanessza
(amugy meg abszolút nem érdekel engem ez a pontozás:))
Az iménti kommentem a 67%-os válaszolónak ment. Mivel ő írta, hogy várja az infót.
Arra senki sem kíváncsi úgy ötvenedszerre, honnan kaptad a nevedet.
A 67-es vagyok. Érdekes volt a kérdés, lehet róla beszélgetni és, ahogy látom , be is indult valami. Kedves nem-roma Vanessza, vagy kapcsolódj be, vagy ki, de tegyél valami értelmeset a fórumhoz.
Nem baj, ha tévésorozatokból kapják a nevüket, mással is történt ilyen. Az egyik legjobb barátnőm Irén, mert a Forshyte ( úgy emlékszem, így írják, ha nem, akkor bocs )Saga ment a tévében, amikor anyukája állapotos volt vele és nagyon tetszett neki Irene figurája, meg a név is. Ezért lett a lánya Irén. De említhetném a legszebb irodalmi nevet : Tündét, amin ma már senki sincs meglepve, pedig úgy terjedt el, hogy tetszett Vörösmarty műve az embereknek.
Nem baj, ha érdekes neve van valakinek, és nem fikázási szándékkal írtuk, amit írtunk.
Ha megnézitek a nagy vegyes származású kultúrákat, pl USA, Kanada szokás az, hogy a nemzetiségnek megfelelő neveket adnak, olyant, ami utal arra, honnan jött a család. Lehet, hogy már több, mint 100 éve ott élnek, a maiak még sosem jártak az óhazában, nem is beszélik a nyelvet, de a nevekben őrzik.
Nekem tetszenek a külföldi nevek - külföldi vezetéknévvel és külföldön, itthon nem. Hiába tetszik nekem a Ryan vagy a Kyle név, soha nem kérvényezném, hogy betegyék a magyar utónevek közé, Rájen vagy Káljként. (Brájen pl. már van...) de eredetiben sem raknám egy magyar vezetéknév után.
Az ősmagyar nevekkel eddig még nem voltam kibékülve, igaz, nem néztem végig el teljes listát. Főként a férfinevek túl erősek. A sok mély magánhangzók miatt talán.
A Tünde gyönyörű név! Emlékszem, általános iskolai magyartanárom egyszer arról beszélt, mennyire illik egy emberhez a neve és sokszor mennyire nem. Szerinte pl a Tünde egy kistermetű, de mindenképp vékony lányhoz illik. Tündérszerű megjelenés miatt. (kár hogy a magyarok nagyrésze csak egy ocsmány médiajelenséghez köti a nevet...)
És tényleg érdekes meglátás, mennyivel jobb lenne, ha valaki 18 évesen választhatna magának új nevet, annak tekintében, milyenné vált, külső és belső tekintetében.
Egy barátomat azzal nevettetem, ha megismerek egy új embert, de nem találom hozzáillőnek a nevét, akkor adok neki névvariációkat, persze fejben, az érintettnek nem mondom el. Vagy ha még nem ismerem a nevét, hát elnevezem én.
Örülök, mikor olyannal futok össze, aki szintén fogékony erre. egy kolleginával egy munkatárst elemeztünk, egyszerre gondoltunk arra, mennyire nem illik az illetőhöz a neve. :D És majdnem ugyanazokat a neveket soroltuk, minek is hívhatnák az illetőt, ha a külseje alapján kapná.
Most ezt olvasva ez talán hülyeségnek tűnik/hangzik.
Annyit hozzátennék, hogy a funkcionális analfabetizmus annyit tesz, hogy bár képes elolvasni az egyes betűket, egy szöveg értelmét képtelen fölfogni, mert az egyes betűk, szavak kapcsolatát nem érti.
Szóval semmi köze ahhoz, hogy valaki azt tartja egy névről, hogy a népesség arányokat figyelembe véve több a cigány származásúak száma, aki ezt a nevet birtokolja.
Én vagyok ismét Kata... Vanessza! a Dávidnak és a Zsanettnek mi köze a cigányokhoz? Tény hogy van "szappanopera" szerű nevük bőven de ettől még ne vedd kérlek magadra! Ha magyar vagy hát magyar vagy. Nem a neved határozza meg hogy ki vagy. Ezt a kérdező is jól tudja amit írok. És a példa hogy Vanessza ne zaklasson mert ez nem a legelterjedtebb nevük. Lehetett volna mást is oda írni. Sőt! Nem konkrétan arra értette hogy Vanessza hanem egyszerűen ez jutott eszébe. Amúgy ha én nekem azt mondják hogy egy ma használt gyakori cigány név akkor Dzsenifer és Nikolasz. Ezt mondanám.
(és most a Dzseniferek és a Nikolaszok kérem ne támadjanak meg mert ez egy tény sajnos)
"Meg magyarok aki integrálódtak a cigányok közé."
A válasz írója 65%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 05-24 18:10
És hány magyar akar a cigányok közé "integrálódni"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!