Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Igaz-e, hogy Magyarországon...

Igaz-e, hogy Magyarországon főként a romák adnak olyan nevet a gyerekeiknek, mint Vanessza?

Figyelt kérdés
Bevett szokás náluk, hogy szappanopera-karakterektől kölcsönzik a gyerekeik nevét. Így van, vagy nem?
2010. máj. 23. 22:35
 51/95 A kérdező kommentje:

"Jó, de azt még mindig nem tudjuk, hogy Vanessza milyen nevet ad a gyerekeinek!"

Ez bekerül az örök rejtélyek könyvébe. :)

egyébként megkértem a húgom, kérdezze meg az illető Vanesszákat (akik romák), miért épp ezt a nevet kapták a szüleiktől, honnan vették az ötletet.

2010. máj. 24. 19:26
 52/95 anonim ***** válasza:
Egyedi nevet akarsz? Akkor mégis cigány vagy, mert a cigányoknak engedélyezettt ez, úgy nevezik el a purdét ahogy akarják, mi magyarok csak a hivatalos utónévkönyvből választhatunk.
2010. máj. 24. 21:49
 53/95 anonim ***** válasza:
29%

nem tudom Kedves válaszoló,de elég csökött agyad lehet,ha odáig terjeid ki,hogy számodra az "egyedi"olyan név,ami nincs bent az utónévkönyvben.

Felesleges neked,vagy a kérdezőnek bizonygatnom,hogy cigány vagyok-e,mert nem vagyok:)

Ettől függetlenül azt hisztek amit akartok. :)

És igen,egyedi neve lesz a kislányomnak,függetlenül attól,hogy nem vagyok cigány;)

2010. máj. 24. 21:58
 54/95 anonim ***** válasza:

én vagyok Kata. Vanessza! figyelj! kérlek hagyd abba mert már baromira frusztrálnak a hozzászólásaid és úgy gondolom nem csak én vagyok ezzel így. könyörgöm! miért harcolsz? hogy az összesített %-od 0 legyen? mert afelé haladsz!

amúgy örömmel látom hogy a Kata megelőzte a Vanesszát :)

2010. máj. 24. 22:09
 55/95 anonim ***** válasza:

Kérvényezheti, ami pénzbe kerül, az MTA elbírálja de vannak kitételek és csak magyar helyesírási szabályoknak megfelelően veheti fel a nevet pl Nem lehet Jennifer csak Dzsenifer.

Míg egy cigánynak kérvényezni sem kell és ha akarja akárminek hívhatja. Lead egy iratot, hogy ő cigánynak vallja magát és fűzfánfütyülő rézangyal is lehet a kölyök.

Úgyhogy azt hiszem ez neked beégés kiskomám. Mert ez nagy különbség akkor is.

2010. máj. 24. 22:20
 56/95 anonim ***** válasza:
47%

22:09:

Vanessza vagyok.

Az az igazság,hogy ennek a %osdinak foggalmam sincs hogy mi értelme van,és azt sem tudom,hol lehet ezt nyomonkövetni!

nem,nem akarok harcolni semmiért,csak fáj az,hogy ritkán érvényesülök az életemben..

de én abba hagytam a vitatkozást,tényleg semmi értelme nincs.

Kata,amugy képzeld,hogy én is Kata vagyok,ez a második nevem:)

2010. máj. 24. 22:40
 57/95 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Ha az volt a célod, hogy rekordot dönts a kérdésedre kapott válaszok számával, a legjobb úton haladsz! Ha viszont csak a lényeg érdekel, akkor szerintem valahogy így kellett volna megfogalmaznod a kérdést:

Igaz-e, hogy Magyarországon főként a romák adnak olyan nevet a gyerekeiknek, amit a szappanopera-karakterektől kölcsönöztek!

Konkrét név nélkül, hogy ne sértsél meg senkit, kérve a válaszolókat is, hogy ne írjanak ki neveket! Rég aludhatnánk, és nem vitatkoznánk, hogy kinek mennyire cigány vagy nemcigány neve van!

2010. máj. 24. 23:48
 58/95 anonim ***** válasza:
Az utolsó válaszolónak teljes mértékben igaza van.
2010. máj. 25. 07:04
 59/95 anonim ***** válasza:

Azért ne hagyjuk abba a normális témát ! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kérdező húga milyen válaszokat hoz majd.

Én másoltam be a statisztikát és arra is szerettem volna valamiféle kutatási eredményt találni, hogy a szülők milyen százalékban milyen indíttatásból adnak nevet gyermekeiknek. Mondjuk : családi hagyomány X% ( milyen furcsa százalékjelem, most használom először ezen a klaviatúrán ), tudatos jövőirány Y%, mert tetszik Z%, a vezetéknévhez választott M%.

Ha talál valaki ilyen felmérést, tegye közzé.

Az eredeti kérdésre visszatérve érdekes lenne roma vélemény is arról, hogy az ilyen névválasztás mögött állnak-e szándékok a magyarságtól elkülönülésre vagy az identitáshoz van-e bármi köze.

Egyáltalán milyen régi roma-nevek vannak ?

2010. máj. 25. 08:13
 60/95 anonim ***** válasza:

Magyarországon az a gond, hogy tilos mindenféle felmérést csinálni, ami a cigányságot külön szondázza, mert az rasszizmus... ugyanis tilos etnikai hovatartozás alapján megkülönböztetni valakit.

Pedig mennyit segítene, hogy integráljuk őket.

2010. máj. 25. 08:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!