Igaz-e, hogy Magyarországon főként a romák adnak olyan nevet a gyerekeiknek, mint Vanessza?
A Vanessza ősi magyar név , a Vanessze modern változata, jelentése : okos asszonyember.
Komolyra fordítva a szót először is: sajnos, ilyen statisztika nem készült, pedig érdekes lenne megnézni a névadásokat. Másodszor: amikor valakinek gyermeke születik, akkor a névben vagy a családi tradíció jelenik meg ( hiszen vannak kötelezően alkalmazható nevek, például, amikor a család minden első fiúgyermeke a nagyapa nevét kapja vagy hasonló ) vagy pedig a szülő álma. Az, amit szeretne a gyermekének, és ehhez olyan nevet választ, ami ezt hordozza. A harmadik eset, amikor minden belegondolás nélkül tetszik egy név a szülőnek.
Olyan környéken élek, ahol sok roma él és gyakran lepődöm meg a kisgyermekek nevein. Itt a környéken igen sok a roma Dzsenifer, Vanessza, Patrik, Kevin. A legkirívóbb talán az Ingrid, ami -legalább is az én szememben - egy hűvös, higgadt északi név és ott látok egy csodaszép eleven tűz kislányt, aki Ingrid.
Belegondoltatok abba, hogy ezek a nevek hogyan kerültek a köztudatba ? Hogy azok a szappanoperák, amikben ezek voltak, tulajdonképpen egy álomvilágot visznek a nézők otthonába ? Azok a roma szülők, akik ilyen neveket adnak talán ebben fejezik ki azt, hogy szeretnének olyan jövőt a gyermeküknek, amit láttak ezekben a filmekben, ahol minden ármány és igazságtalanság után azért győz a jó és a gonosz mindig elbukik.
Még egy megjegyzést teszek: nem igazán értem a kérdezőt igen alpári stílusban leszólókat. Nem minősített, csak kérdezett. Ha nem akartok válaszolni, nem kell, de ilyen hangnemben írni olyan dolgokat, amiből csak az derül ki ( a színvonalatokon kívül ), hogy nem is értitek azt, amire reagáltok.
07:31.
Vanessza vagyok.Tényleg egy ősi magyar név?:O
Ezt nem is tudtam, én úgy tudtam,hogy angol író névalkotása,de ha ez tényleg így van,akkor még büszkébb vagyok a nevemre;)
Amugy én sokat nézek szappanoperát,nagyon szeretem őket,de egy darab Vanesszát nem hallottam eddig.. :O
Vanessza-névről a hírességek jutnak eszembe:Vanessa Mae,Vanessa Williams,Vanessa Hudgens és stb. :)
Kár hogy a kérdezőnek ideig nem terjed a műveltsége:)
amugy kérdező,arra válaszolva, hogy "ideözönlenek a Vanesszák"összesen két Vanessza jött..az összes többi válaszoló megvédte a Vanessza-nevet, hogy semmi köze a cigányokhoz.
Egy nem Vanessza
na akkor most jöjjön az ellen Vanessza. és nem adnék olyan nevet hogy Vanessza. bár igaz a saját nevemet is utálom de inkább a lényegre térek.
az egyik tanárnő cigányokat tanít. és képzeljétek VAN köztük Vanessza. persze nem feltétlenül az a neve minden cigánynak hogy Vanessza. amúgy van ott Nikolasz, Dzsenifer és a többi. A Vanessza még nem terjedt el túlzottan a körükbe DE vannak!
És kedves 2 Vanessza! akinek nem inge ne vegye magára. hiszen (talán) te nem vagy cigány. az oké hogy megvéded a nevedet de most nem arról szól a kérdés hogy leugatjuk aki nem ismeri nevünket. amúgy meg. örülnék ha egy Vanessza nevű lány (okos asszony) nem beszélne (írna) ilyen alpári módon! köszi!
Nem olvastam csak az első Vanessza hozzászólót, de nekem is a cigányok jutnak eszembe róla, meg az ehhez hasonló nevekről.
Engem a hideg ráz a Rozi és becézett alakjaitól is. Mert az meg a gyerekkoromban volt cigánynév. Most meg nem is sztár akinek nem így hívják a gyerkét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!