Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » 30 felett lehet új életet...

30 felett lehet új életet kezdeni?

Figyelt kérdés

Általános után én gimibe akartam menni, de anyámnak csak egyetlen alternatíva létezett, a közgáz szakközép. Mert milyen jó lesz az nekem, elvégre ő is odajárt, aztán bement a helyi gyárba adminisztrátornak, és majd onnan is megy nyugdíjba. (Nem onnan ment nyugdíjba, mert becsődölt a gyár, most 52 és nem talál semmit, én támogatom anyagilag, hogy ne haljon éhen.) Mit tudtam csinálni beiratkoztam. Itt kezdődött a kálvária. A következő szaktárgyaink voltak: gyors és gépírás 4 évig, makroökonómia elsőben, igazgatási ismeretek 2 évig (ez abból állt, hogy tanulmányoztuk az alkotmányt két éven keresztül), ügyviteli ismeretek 2 évig (itt kellett volna ugye megtanulni az ügyviteli folyamatokat, irodagépek használatát, levelezést), egy tulajdonképpen gyorsírás óra volt, mert nem volt hozzá tanár, úgyhogy egy fizikaszakos tanár tartotta, irodagépek nem voltak, mert drágák, azt nem adják a kezünkbe. Mikor szóltunk az ofőnek, akinek mi voltunk nyugdíj előtt az utolsó osztály, azt mondta, nem tud csinálni semmit. Még nyelvet sem tanultunk rendesen, mert abból állt a német óra, hogy a tanár felolvasta a meséket, verseket valami könyvből, és azt kellet lefordítani, amikor megkérdeztük, hogy miért nem mást tanulunk, akkor az volt a válasz, hogy "Nektek nem kell belőle érettségizni, minek." A számítógépekhez egyáltalán nem értettünk, mert az ugye nem tantárgy, oda mi be sem mehettünk, ahol nemcsak a gépírási program volt a gépeken. Szóval így érettségiztem le. Utána apám húzása következett. Berakott egy haverjának a cégéhez ügyintézőnek. Onnantól azt kellett eltűrnöm mindennap, hogy a drága főnök fogdos, beszólogat, és folyamatosan arra célozgat, hogy meg akar dönteni. Mikor otthon megmondtam, az volt a válasz, hogy mit vagyok ilyen finnyás, ez mindenhol így van. Eljöttem onnan. Mivel nem találtam semmi más melót. Elmentem három műszakba szalag mellé. És saját erőmből megpróbáltam ebből kimászni, hogy tudjak is valamit kezdeni a közgáz érettségivel, ha már megcsináltatták velem. Munka mellett azóta megcsináltam a szükséges tanfolyamokat, amit ugye nem tanítottak meg. Van azóta egy felsőfokú angol nyelvvizsgám is. Aztán sikerült bekerülnöm egy könyvelő irodába. Utálom amit csinálok, de próbálom valahogy elviselni. Egyáltalán nem nekem való, de valamiből élni kell.

Viszont újra visszaköszönt az elszúrt múltam. Ugyanis tavaly félállásban bekerültem egy kutatási projektbe (1 év határozott munkaidő), mint pénzügyi asszisztens, és itt kiderült, hogy sokkal több érzékem van a kémiához, biológiához, mint azt gondoltam volna, ösztönösen átláttam az összefüggéseket. De ez ugye sosem derülhetett ki. Nem tudom mi lett volna, ha akkor engednek a gimibe, de az biztos, hogy nem itt tartanék. Igaz, nem próbáltam bekerülni ilyen irányú felsőoktatásba, mert nincs semmiféle alapom hozzá. De nem tudom, hogy van-e valami esélyem arra, hogy új életet kezdjek, mert akkora a lemaradásom. Helyre lehet ezt még hozni valahogy? Vagy nyugodjak bele, hogy ezen már nem tudok változtatni?

2012. jan. 24. 11:13
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
67%
"Már aki megengedheti magának,hogy család mellett elmenjen nappali tagozatos egyetemre,vagy hogy egy csomó pénzt fizessen ki rá" Dehát én írtam a levelező államilag támogatottat is. Jó, nem minden szakon van, de vagy hétvégén van az oktatás, vagy délután-este, csak meg kell érdeklődni. Annyit mindenképp megér!
2012. jan. 24. 11:55
 12/31 anonim ***** válasza:
79%
Én nem tudok ötletet adni, hogy merre indulj el, de biztatni tudlak, hogy soha semmi nincs későn. Én most 35 évesen álltam neki komolyan gitárt tanulni és német nyelvet. Az embernek soha nem kell megállni a tanulással, sőt minél idősebb, annál jobban edzeni kell az agyat, különben leépül. Ha van ambíciód és jól el tudod adni magad, állást is változtathatsz. Nekem sem volt könnyű gyerek korom és soha nem azt tehettem amit akartam, minden felnőtt fejjel tanultam meg és mindig vannak új terveim, ötleteim.
2012. jan. 24. 11:56
 13/31 anonim ***** válasza:
79%
Csatlakozom a klubba.Annyi különbséggel,hogy nekem nem a szüleim szóltak bele,hanem magamnak szúrtam el az egészet sikeresen és jó lenne visszacsinálni.Amúgy estin el tudod végezni az érettségit,utána meg simán jelentkezhetsz valahova.Más is így csinálja.
2012. jan. 24. 11:59
 14/31 A kérdező kommentje:

5-ös, illetve 8-as hozzászólónak.

Van egy felsőfokú angol nyelvvizsgám.

2012. jan. 24. 12:00
 15/31 hollófernyiges ***** válasza:
84%
Akkor a sok bátorítás után én egy kicsit óvatosságra intenélek. Pontosan mit szeretnél csinálni? Kutatás az felejtős, az országban az elmúlt 10 évben töredékre csökkent az erre fordított pénz, különben is, mire egy PhD-t összeszedsz, akár 40 éves is leszel. Inkább valami konkrétabb területet kellene kijelölni amire egy főiskola is elég és el tudsz helyezkedni gyógyszergyárnál vagy olyan helyen amelyik nem közalkalmazotti fizut ad.
2012. jan. 24. 12:02
 16/31 anonim ***** válasza:
67%

Nem olvastam el a válaszokat mert nincs kedvem.

Simán újrakezdheted :) Kezdj bele egy 3 éves magiszterbe, vagy valamibe, és akkor lesz gimmnáziumi érettségid. Ezek után pedig ha jó leszel be tudsz kerülni egy jó egyetemre. Nem lehetetlen! Anya 49 (!) évesen most kezdett ebbe bele. Bár nem tudom neki mi lesz belőle, de te még ugyan fiatal vagy, ha van hozzá kedved, csináld!

Sajnállak, mert azzal hogy anyud abba a sliba kényszerített, elég sok évet pazaroltál el olyan dolgokra amikre nem akartál volna. Ki kellett volna állnod magadért anno, de mostmár ez mindeggy. Lényeg, hogy ennek ellenére egyátalán nem késő! :) Hajrá, és sok szerencsét.

2012. jan. 24. 12:03
 17/31 A kérdező kommentje:

Érettségim is van. Csak a közismereti tárgyak maradtak ki. De ahogy írtátok azt meg be lehet pótolni estin. Valószínű ezt fogom csinálni.

A szülőkről csak annyit, hogy miután csődbe ment a gyár, apám lelépett, azóta sem találkoztam vele. Anyámat én támogatom, és visszaköltöztem a szülői házba. Anyám már nem akarja megmondani, hogy mit csináljak, úgyhogy elviselhető.

2012. jan. 24. 12:07
 18/31 A kérdező kommentje:

hollófernyiges

Vegyiparban vagy gyógyszerészetben gondolkodom.

Általános után próbáltam kiállni magamért. De jött az amíg az én házamban vagy kezdetű szöveg, és hát ezzel nem nagyon tudtam mit kezdeni.

2012. jan. 24. 12:10
 19/31 anonim ***** válasza:
67%

Persze, hogy lehet!

Én 26 éves vagyok, és ugyanezt érzem! Mondjuk vicces, mert én meg azt gondolom, hogy az utolsó jó húzásom a közgáz szakközép volt. :D (Minket mondjuk rendesen tanítottak, nem úgy, ahogy leírtad. Én nagyon szerettem, és ment is.)

Viszont a mostani munkámmal nem vagyok elégedett. De nem a konkrét munka a rossz, sőt. Azt nem szeretem, amit csinálok. Közben próbálom kitalálni, hogy mit csinálnék szívesen, és próbálkozom, hátha...

Tedd te is ezt, sosem vagy túl öreg hozzá!

2012. jan. 24. 12:14
 20/31 anonim válasza:
70%

Szörnyű, hogy emberek írkálnak itt jó tanácsot és el sem olvássák a történeted.

Van aki azt írta érettségizz, és csinálj Angol nyelvvizsgát. Röhej.Nem látják ezt mind megtetted?

Kedves kérdező, neked bármibe kezdesz sikerülni fog, mert azért egy felsőfokú Angolt csak így megcsináltál le a kalappal előtted. Sokan csak nyarvognak és nyavajognak, hogy nincs állásuk stb. de annyit nem tesznek az életükért, hogy tanuljanak.

Én engedtem a gyerekeim, hogy ott tanuljanak ahol ők szeretnének és persze elég lustik voltak a gimi után.

Nem tanultak tovább hát akkor irány melózni mondtam.

Addig cseszegettem őket míg a meló mellett elvégezték a fősulit.Most 27 éves korukra lett meg. Neked kicsit nehezebb lesz mert kedves kormányunk csak a pénzeseknek fogja lehetővé tenni a felső oktatást.

Mivel te kitartó vagy és még fiatal nézd át a meló melletti tovább tanulási lehetőségeket és iratkozz be még az idén vhova amit te szeretnél.

Én a cégembe 1 éve nem találok pl. irodavezetőt mert az emberek nem beszélnek nyelvet és nem tudják használni a gépeket. Már nem is keresünk megvárjuk az eddigi kolléganőt aki másfél éve szülni ment.

Aki megfelelt volna olyan bérigénnyel állt elő, hogy eldobtuk a hajunkat. Nettó 250.000.től indult.

Én 45 évesen tanultam meg jól a számítógépet kezelni és most 48 évesen nyomom az Angolt és egyre jobban megy is.

TE MÉG NAGYON FIATAL VAGY:)) és ambiciózus jól létod a problémád, és sikeresen megfogod oldani. HAJRÁ.

2012. jan. 24. 12:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!