Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Csak nekem van elegem abból...

Csak nekem van elegem abból hogy a Mindenszentek-Halottak napjából Halloweent csinálnak?

Figyelt kérdés
Ez a ünnep számomra nem arról szól h beöltözök boszorkánynak és töklámpást gyújtok és bulizok ezerrel,hanem arról h kimegyek a temetőbe,megemlékezek a halottaimról,és gyertyát gyújtok értük.
2010. okt. 31. 16:06
 71/98 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem az a szánalmas, amit Te csinálsz. Úgyhogy egálban vagyunk. Nem tartom magam szőrszálhasogatónak, csupán kijavítottam egy egyértelmű tárgyi tévedésedet. Sajnálom, ha az igazság fáj, de ez a tény attól még így van.
2010. okt. 31. 22:12
 72/98 anonim ***** válasza:
43%
Ugyanaz, mint a nagy szivecskés-lufis Valentin nap. Kereskedelmi érdekek miatt terjedt le Európában. El kell adni a sok ostoba jelmezt és mindent. Legközelebb a Hálaadás Napja is magyar ünnep lesz, hogy sok pulykát nem tudnak eladni. Ettől függetlenül, aki bulizni akar, csinálja. Én ilyenkor nem tudok.
2010. okt. 31. 22:45
 73/98 A kérdező kommentje:
Hmm..nem igazán érzem h tisztában lennél annak a két fogalomnak a jelentésével hogy "szánalmas" és hogy "igazság"..Nem egészen érted te hogy miről van szó,attól hogy Halloween 31-én van,én még továbbra sem érzem úgy,hogy ez bulira jogosítana fel,és ezt már elmondtam egy párszor.Egy biztos:a stílusoddal magadat minősíted,de ez nekem nem fáj,legfeljebb neked..
2010. okt. 31. 22:53
 74/98 A kérdező kommentje:
Ja,és még valami:FOGD MÁR FEL végre,hogy itt nem arról van szó,h hányadikán van az "ünnep"..Tőlem lehet sziktóber 70-én is,egy a lényeg:NEM vagyunk kelták,SEM amerikaiak,SEM írek.MAGYAROK vagyunk,akár tetszik,akár nem,nincsenek a Hallooween-nek,mint ünnepnek,vagy hagyománynak gyökerei SEM a kultúránkban,SEM a vallásunkban,SEM a pogány hitvilágunkban,megjegyzem,még csak MAGYAR szavunk sincsen rá.NINCS mit ünnepelni rajta,benne semmi értékes,a Valentin napra legalább mentség,hogy ott a szerelmet,szeretet ünneplik.De itt mit ünnepeljek,a vámpírokat,meg a boszorkányokat??Ennélfogva engem,és ahogy elnézem,szerintem még sok más embernek SEM ad okot az ünneplésre.Egyszerűen egy divatünnep-hóbort,eggyel több ok,hogy miért kell vigadni.Ennyi erővel harácsolj össze a világ összes népének kultúrájából és vallásából ünnepeket,hagyományokat,valld alaptalanul a magadénak,tarts ramadánt,vagy pészah-ot ,vagy amit akarsz,mazsolázz kedvedre,üld meg őket,és fikázd le azt,aki ezt NEM teszi meg,sz@rok rá.Az elgurult gyógyszeredet meg keresd meg,és vedd be,te engem,mint kérdezőt pécéztél ki,holott a válaszadók 70%-a ugyanazt beszéli,mint amit én.Na erről ennyit.
2010. okt. 31. 23:55
 75/98 anonim ***** válasza:
79%

Hú hát gratula a kedves kérdezőnek, leosztottál mindenkit, aki megszerette volna magyarázni Halloween jelentését.

De ha például október 31-én van születésnapod akkor nem ünnepled mert másnap Mindenszentek?

Gondolom már az összes cikket átolvastad amit linkeltek, és már tudod, hogy a Mindenszentek és a halottak napja is azért létezik, hogy a pogányok ünnepei helyett keresztény ünnepek legyenek (gondolom, jobbnak látták a pogányokat megtéríteni mint megölni). Nem vagyok vallásos, de mi is kimegyünk a temetőbe november 1-én, de tököt is faragunk (már 10éves korom óta minden évben)előző nap, és a házat is feldíszítjük halloweeni díszekkel. Buliba is mennénk ha lenne hová. Halottak napja nem állami ünnep, ezért akkor már alig vannak a temetőben. Mindenszentek is 2001 óta, de akkor aztán mindenki felveszi a legszebb fekete (mert ugye másban nem illik, még megszólnak) kabátját, megveszi a legnagyobb krizantém csokrot (mert ugye azt illik), és a majd egyméteres mécsest (hogy mások is lássák mennyire szerettük az elhunytat, bár amíg élt magasról tettünk rá), felfogja az egész családot (hogy nehogy már kibeszéljék őket mások) és sírós fejjel (mert temetőben még mosolyogni sem illik, sőt hangoskodni egyenesen tilos) kimennek XY sírjához. Ha ez nem erőltettetett akkor semmi. Kisvárosban élek, de itt is versenyeznek, ki mennyi virágot és gyertyát visz, de a falvakban még rosszabb a helyzet, mert már hajnalban kimennek, majd két óránként, hogy mindig égjen a gyertya, na ez már szánalmas. Persze tisztelet a kivételnek.

De a magyaroknak már igenis szükségük lenne egy vidám ünnepre, hogy felszabaduljanak. A gyereket pedig a szülőnek kell nevelnie és megbeszélnie vele a hagyományainkat, és megismertetni más népek hagyományaival. ami meg a síron táncolást illeti, Mexikóban van ennek hagyománya, és ezzel ők a jó dolgokra emlékeznek, nem arra, hogy meghalt.

2010. nov. 1. 01:04
 76/98 anonim ***** válasza:
69%
01:04 - jaj de profán leszek: a magyarokra is ráférne egy kis vidámság, egy kis ünneplés. Az 50-es évek végén voltam gyerek. Egész évben vártam a május 1-ét. Egy teherautón ülő zenekar járta a várost, és hangos zeneszóval ébresztették az embereket. Volt egy felvonulás, amikor ajándék lufit kaptunk, integettünk, szólt a zene a megafonokból, mindenki nevetett, mosolygott. Kimentünk az erdőre, minden gyárnak, üzemnek volt kijelölt területe. Páros kolbászt kaptunk, üdítőt. A szakik egymás mellé leteregették a plédeket, a családok kvaterkáztak, kártyáztak, iszogattak, fociztak. Mi gyerekek vattacukrot kuncsorogtunk. Este volt a gyári műv.házban kabaré, énekelt a gyár kórusa, táncolt a népi együttes, játszott a szimfónikus zenekaruk, énekeltek azok a nénik, bácsik, akik az irodában,konyhán dolgoztak egyébként, s megtudtuk, hogy milyen nagyszerűek, hogy ilyenhez is értenek. Majd jött a bál, de nekünk gyerekeknek már nem folytatódott tovább a nap. Én gyerekként imádtam ezt a napot. Kár, hogy a történelem megmagyarázta, hogy ez a világ cudar világ volt.Elhiszem, de a mai világ mit ad helyette, ahol ennyire összetartanának, közösen ünnepelnének a családok? Pedig mennyivel "jobb" most minden.Na talán majd jönnek a kommunikációs tréningek, meg a céges bulik, meg a cég által fizetett közös nyaralások. És akik ezekről beszélnek, mind miért húzzák a szájukat. Akkor változott valami? Csak az elnevezés. A gyerek meg önfeledt, mert nem gondol a politikára, történelemre.
2010. nov. 1. 08:20
 77/98 anonim ***** válasza:
82%

Igaz, hogy nem vagyunk sem kelták, sem írek, de ha jól tudom, vallását mindenki maga választja meg, és az különben sem helyhez kötött. Mivel a Halloween eredetileg egy vallási ünnep, ezért annak, akinek olyan vallása van, joga is van, hogy ünnepelje. A mi családunk meg amúgy is tesz a "mert ez így szokás dologra". Voltunk a temetőben, mind a tizennyolcan, kuzinokkal együtt. Nem voltunk feketében, nem tettünk úgy, mintha szomorúak volnánk, nem volt színjátszás, nem akartunk rákontrázni másokra, hivalkodni, stb. (A mi családunkban az a szokás, hogy minden családi összejövetelen, mindegy, hogy az ősszel van vagy Húsvétkor, kimegyünk a temetőbe együtt. A Halottak napja közelében csak az a különbség, hogy mécsest is viszünk, és sok emberrel találkozunk.)

"még csak MAGYAR szavunk sincsen rá." Van rá magyar szó, Mindenszentek előestéje. Én így is szoktam nevezni. És megünnepeltem tegnap egy fehér gyertya gyújtásával és meditációval. Gondoljon mindenki azt, amit akar.

Kérdező, te csak azt szeretted volna, ha mindenki egyetért veled, és ócsárolja ezt a ünnepet. Mivel ez nem így lett, te osztottál le minket. Hol van ebben az emberség?

Írtad azt is, hogy egy ünnepkör, mindegy, mikor van. Valóban, de az ünnepek keverednek. Mindenszentek eredetileg májusban volt például, de pont a pogány hagyományok miatt tette az egyház a kelta újév első napjára. Így lehessen vezetni az embereket. Én nem azért ünneplek egy ünnepet, mert kell vagy mert illik, hanem mert el tudom dönteni, hogy szükségem van-e rá. És én konkrétan úgy érzem, szükségem van Mindenszentek előestéjére.

S mégmielőtt azzal vádolnál, hogy én is azok közé tartozom, akik hagyják a romlásba rohanni a magyar hagyományokat, tévedsz. Miért ne lehetne az újat és a régit is megtartani?

2010. nov. 1. 08:23
 78/98 anonim ***** válasza:
67%
Na akkor ma kötelező emlékezés, sírás - rívás ... eeeeggyy...kettőőőő...hháááárromm...Induullj! És senki ne merjen ma nevetni, mert a Kedves Kérdező azt, úgy lefogja pontozni, mint a huzat.
2010. nov. 1. 08:44
 79/98 A kérdező kommentje:
Nem igazán érdekel h mit írtok,főleg mivel detto ugyanazt írjátok le,gunyorosan,mint amit eddig is-ellenpéldákkal jöttök,mert magatokból indultok ki,hogy életében utálták,majd mindenszentekkor álszenteskednek a rokon sírjánál-elég szomorú h mást nem tudtok elképzelni,ennyi telik tőletek.Gyengék az érveitek,én tegnap este leírtam mindent,azt is h ti csináljatok úgy,ahogy nektek tetszik,én SENKIT nem pontoztam le emiatt.Begyöpösödöttek vagytok,mert elbagatellizáljátok az egész ünnepet,ennyi erővel irónikus modorban írhattatok volna a karácsonyról is,hogy óó,minek fa,meg ajándék,meg a szeretet,mind csak formaság,ahogy mindenszentekkor a fekete ruha,meg a koszorú.Kérdésemet nem azért tettem fel h vitát szítsak,ti írtok minősíthetetlen hangnemben,egyedül engem támadva,holott nagy-nagyon sokan vagyunk még,akik úgy gondolkodnak,mint én.Na ennyit az emberségről,ezek után főleg el tudom képzelni,h mit művelhettek az egész ünnepen...:-S
2010. nov. 1. 10:27
 80/98 A kérdező kommentje:
És még két megjegyzés:a magyar nép a világ élvonalában jár a mulatozásban,a görögök,spanyolok,egyéb népek mellett,sehol nincs olyan vigasság,mint a magyar összejöveteleken,lakodalmakban,bulikban,a magyar még sírva is vigad-ennyit a pesszimizmusról..csak hát tudni kellene h mikor,minek van itt az ideje,mert hajlamosak vagyunk,minden sz@rságot átvenni,attól függően,h mikor merre húz az érdekünk:-S A másik pedig:mindenszentek előestéje még mindig sokak számára nem jelenti h vámpírosdit,meg boszorkányosat játszunk,ennél fogva nem is megfelelő kifejezés erre a Halloweenra.Képzeljétek,vannak akik már ilyenkor elcsendesednek,gyertyát gyújtanak odahaza,lelkiekben készülnek az ünnepre,és NEM,nem csak álszenteskedésből,és NEM azért,mert otthonülő begyöpösödött emberek,akik az év minden napján ezt csinálják..De tudom,h NEKTEK,ezt baromi nehéz elképzelni...
2010. nov. 1. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!