Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A mi generációnk (30+) tényleg...

A mi generációnk (30+) tényleg ennyire buta lett volna, vagy a mai fiatalok egyszerűen zsenik?

Figyelt kérdés

Nem is tudom hol kezdjem el?Elég sok mondandóm és kérdésem lenne ezzel kapcsolatban,ismerkedés,emberekhez való hozzáállás,szerelem.

Köztudott,hogy az utóbbi években kitört a diploma mánia(munkámból adódóan sokat járok Ausztriába az ottani legnagyobb napilap egyik cikkben a millió diplomás országának nevezett minket)válogatás nélkül veszik fel a butábbnál butább fiatalokat felsőoktatásba,most az értelmesekről ne beszéljünk nekik ott a helyük,most koncentráljuk csak a butákra,valamit arra,hogy ebben az országban még a csapból is a diploma folyik.

Média:-Reklámok:

Az egyik budapesti pláza fiataloknak szóló reklámjából egy részlet"És az egyetemen is is szeretne trendi maradni"

Pannon Djuice(egyszer látható reklámja azóta a neten fut)azt taglalja egy harmincas cégvezető a fiataloknak,hogy a többi cég reklámjaiban a fiatalokat mennyire művien ábrázolják,de ők nem mert ők tényleg törődnek velünk fiatalokkal és....részlet:"évekig tanultok egy papírért amivel vagy értek valamit vagy nem"és mutatnak egy diplomát.

Első kérdésem.Ha nekem nincs diplomám nem járok felsőoktatásba akkor én fiatal sem vagyok/voltam?

Na jó megpróbálom rövidebbre venni,bár sok dolog bas..a a csőröm.

Nem is olyan régen udvaroltam egy lánynak..egy olyan lánynak aki tényleg nő,és nem egy hülye pi..a.

A dolognak az lett a vége,hogy a lány közölte,tetszem neki jól érzi velem magát de"legalább egy diplomám lenne vagy járnék egyetemre".Mert neki az égő,hogy nekem csak érettségim van,mert a diploma az jelez egy szintet.

Gondoltam jó melléfogtam nem dőlök a kardomba.

Mivel nincs sok szabadidőm sokat utazok,így ráálltam a netes társkeresőkre.Kerek 30évesen úgy érzem,hogy nekem egy 23éves lány még belefér,és itt döbbentem le.

A korombeli vagy idősebb nők elvárásai(iskolai végzettsége legyen ponton)soknak mindegy(ki sincs töltve)de sokan már szakmunkásképzőtől is várják a férfiakat.

Viszont a 20as éveikben járó nők szinte mindegyikénél"iskolai végzettsége legyen:Egyetem/főiskola"érettségizett férfiak szóba sem jöhetnek,és a szakmunkásokról már nem is beszélve.

Most megint valamit nem értek:Akinek nincs diplomája az buta ember akinek viszont van az garantálja,hogy okos?

Nem fogok példákat felhozni arról,milyen buta egyetemista lányokat/fiúkat ismerek.De ismét hozzáteszem okosat is.

Na jó befejezem a további eszmefuttatásom és feltenném azt az egyszerű kérdést,hogy ezelőtt 15évvel mi volt velünk a baj?

Minket miért nem vettek fel tömegével felsőoktatásba?

Rosszabb lett volna az oktatásunk színvonala?Butábbak lettek volna a tanáraink?Butábbak lettünk volna mi diákok?

Vagy csak egésze egyszerűen a harmincon túli generáció lett volna alapból annyira buta?

Várom az értelmes válaszokat,valamint tudjátok akinek nem inge....

És igen,engem zavar.Zavar az,hogy amit egy mai 18éves megtehet a 2es érettségivel azt mi miért nem tehettük meg mondjuk hármassal.

Tehát mielőtt betalálnak azon emberkék,hogy irigy vagyok..igen az vagyok.

Azt pedig,hogy miből áll egy mai érettségi nem tudhatom,de tanárok,valamit hozzáértő emberek állítása szerint vicc.

És ha nekünk tényleg még az érettségink is kemény volt akkor az miért nem ért annyit mint egy mai gyengébb?

Azzal miért nem vettek fel akkor sehová?

2010. szept. 29. 12:44
 61/92 anonim ***** válasza:
100%
egy tapasztalattal rendelkező szakmunkás ugyanugy el fogja tudni végezni ha hiszed ha nem. sőt pár év tapasztalat egy munkahelyen lassan többet jelent mint egy végzettség. hidd el nem a hasamra csapva mondom. olvastam állásajánlatokat.
2010. szept. 29. 23:58
 62/92 anonim ***** válasza:
100%

Aki azt írta,hogy mérnöki diplomával soha nem lesz munka nélkül az álomvilágban él.

Aki meg azt írta,hogy a diplomást választják a munkahelyen annak is csak részben van igaza.Felvétel volt nálunk (bank) felvettek egy diplomást 3 hét után elküldték,felvettek helyette egy OKJ-t!

Amikor engem felvettek utánam felvettek egy diplomást,nekem véglegesítették a szerződésemet,az övét csak meghosszabbították,utána elküldték.Nekem csak OKJ-m van mégis jobban megfeleltem,mint a diplomások!

Lehet akármilyen iskolád,ha hülye vagy mint a s.gg,akkor sehova nem fognak felvenni!!!

Ezzel nem általánosítani akarok.Vannak diplomás kollégáim és barátaim akik nagyon jó emberek és szakemberek.

De mint már írtam a volt osztálytársak közül aki fősulira ment az lenéz és nem ál velem szóba.

2010. szept. 30. 09:05
 63/92 anonim ***** válasza:
59%

írtam már kommenteket, persze jól le is lettem pontozva, általában ez megszokott.....

diplomás vagyok, nő, minden nap megküzdök az előítéletekkel, én is kipróbáltam a nem számít a végzettség alapú házasságot.....így mondhatom a saját tapasztalatomat: nem működött! Nem zárom ki a jövőben, de azért máshogy állok a kérdéshez!

Az exférjem szülei egyszerű emberek, soha nem viszonyultam hozzájuk úgy h nem tisztelem őket, viszont számtalan családi ebédnél valahogy előkerült, h mekkora sz@r a főiskola, egyetem és hogy mennyire éretlen és hülye emberek kerülnek ki. Van erre is példa, de ugye jelen esetben nekem mondták, én mint tisztelettudó fiatal csak nagyokat hümmögtem......bizony lehet az ember így is kisebbség!

Mérnök vagyok, azon belül is egy még Magyarországon nem elfogadott, de elterjedt dologban vagyok benne. Szeretem a munkám, folyamatosan képzem magam, érdekelnek az újdonságok, mondhatom h a szakmám a hobbim és nem csak úgy odahánytak! Bizony a munkahelyemen is megküzdöttem az előítéletekkel, mert ha lemegyek a bányába nem jön fel a szén!

Miért kéne mindenkinek megfelelni? Ha valaki boldog és kiegyensúlyozott diploma nélkül akkor ne legyen diplomája! Ha egy lánynak egy diplomás ember kell és nem Te akkor meg úgyse menne a dolog. Én különben sem hiszem, h egyébként minden stimmel, de a diploma dolgon áll vagy bukik......

2010. szept. 30. 13:22
 64/92 anonim ***** válasza:
100%

30 évvel ezelőtt sikeresen diplomáztam!

Nem kaptam, nem szereztem hanem TANULTAM érte! A szakmám olyan, hogy folyamatosan képeznem kell magamat, mert ha nem teszem, a diplomám csak egy papírdarab!

15-17 évvel ezelőtt gyakorlatra beosztottak hozzám egy leendő mérnököt. Már akkor láttam, hogy csak a szülei pénze fogják diplomához juttatni és úgy is lett! Három évvel ezelőtt, hála a szülei jó kapcsolatainak, ő lett a főnököm, és szakmai féltékenységből, vagy valami ilyesmi okból, addig piszkált, hogy munkahelyet váltottam.

Rá egy évre a volt vezetők megkerestek, hogy mennyiért mennék vissza, mert a gyerek totál hülye a szakmához...

Ennyit a diplomákról! Megszerezni könnyű, de ott, ahol nem a kulimunkások tartják a frontot, a diploma nem sokat ér, ha nincs mögötte tudás!

A párválasztással kapcsolatban, ha egy diplomás egy diplomással tudja elképzelni az életét, az az ő magánügye! De hogy a diploma hiánya miatt másokat lenézzen...

Talán a kenyerét diplomás pékek sütik?

A sertést, csirkét stb., diplomás kórboncnokok bontják szét?

2010. szept. 30. 14:40
 65/92 anonim ***** válasza:
51%
Kórboncnokok? Mármint úgy érted, hogy a hentesek, ugye? A kórboncnok mellesleg egy diplomás ember :D, és az emberi hullákkal foglalkozik, nem állatok feldolgozásával.
2010. szept. 30. 14:59
 66/92 anonim ***** válasza:
70%

14.59-nek: az előtted író pont hogy direkt írta ezt a szakmát, mert ironizált! POnt azért, mert a hentesnek nincs diplomája, a kórboncnoknak nincs :)

Na pl ehhez sem kell diploma hogy értse az ember a viccet :)))) Nekem tetszett, mellesleg igaza is van :)

2010. szept. 30. 17:37
 67/92 anonim ***** válasza:
46%
Ironizálni akart, de nem úgy, ahogy te érted. Ha így lenne, akkor nem diplomás péket írt volna...Az irónia abban áll, hogy egyszerű szakmunkásokhoz társított diplomát, de mivel a kórboncnok eleve diplomás, ezért nem jön ki a poén. Amire te gondolsz az az, hogy eleve diplomások mennek el szakmunkát végezni. De az egyrészt nem kapcsolódna a mondanivalójának lényegéhez (mivel előtte írta jogosan, hogy nem kéne senkit a a diplomája miatt dobni, hisz ők is értékes emberek, lásd: pék, aki kenyeret süt neked, pedig nincs diplomája, és *hentes, aki feldolgozza neked a húst, pedig szintén nincs diplomája), másrészt akkor a péket rontotta el. És nem, tényleg nem kell diploma a vicc megértéséhez...
2010. szept. 30. 18:35
 68/92 anonim ***** válasza:
55%

Most mondjátok már meg nekem légyszi, hogy egyeseknek (az itt lévő nagy többségnek is) miért b*ssza a csőrét, ha valaki diplomát akar?? most komolyan? ki nem sz*rja le, hogy a jóska pista, akihez k*rvára semmi közöm sincs mit dolgozik/tanul??

ha egy lánynak elvárás a diploma, akkor legyen, az ő döntése. ugyan úgy, ahogy egy fiúnak mondjuk az az elvárás, hogy csak nagymellű lánnyal jár. (most mondtam egy példát) az embernek legyen már választási lehetősége úgy, hogy ne a 20. senki pofázzon bele a dolgaiba, akihez semmi köze sincsen.

mellesleg, én mint 21 éves lány, nem igazán tudom, hogy mit kezdtem volna magammal, ha nem mentem volna egyetemre. szakmunkára elég kevés lehetősége van egy lánynak, esetleg lehet fodrász vagy kozmetikus stb. soha nem vágytam egyikre sem. egyéb okj-t nem akartam tanulni, mégis mit lehet kezdeni egy menedzser asszisztens végzettséggel?? tudja valaki?? vagy az egyéb ilyen-olyan szakügyintézővel, amiről még a munkaadók se tudják, hogy mit jelent, ha meglátják egy önéletrajzban. esetleg elmész vele egy irodába fénymásolni.

ennél én kézzelfoghatóbbat akartam, és hangsúlyozom az én döntésem és lesz*rom, hogy ki mit mond.

találtam egy olyan szakirányt, ami érdekel, piacképes, a diploma megszerzése után is folyamatosan tanulni kell majd a szakmát, mert állandóan változik. nekem ez a kihívás! ezt szeretném mindig csinálni!

mondtak itt példákat arról, hogy szakmunkásként milyen autója van az illetőnek. persze, ilyen is van. de ne mondja nekem senki azt, hogy ha valaki elvégez egy JÓ iskolában egy PIACKÉPES szakot/szakirányt, amit esetleg okj-n nem is lehet tanulni, akkor az hátrányba kerülne a munkaerőpiacon!!

azokkal, akik csak melegedni járnak be az egyetemre, nem tudok mit mondani, de aki tényleg TANULNI AKAR azért, hogy ne egy építkezésen rakja a falat egész életében, napi 12 órát hidegben-melegben, hogy aztán 50 évesen annyira fájjon a dereka, hogy alig bírjon menni, hanem mondjuk mint részlegvezető dolgozzon napi 8 órát egy cégnél, ahol esetleg a kezén kívül a fejét is használnia kell. nagyon nem mindegy, hogy ugyan azt a pénz, hogy keresi meg valaki. és ezért nem mindegy, hogy valaki szakmunkás lesz vagy diplomás. az illető gyerekeinek se mindegy, hogy anyucinak/apucinak esténként van ideje mesét olvasni, vagy helyette éjszakai műszakba mennek 12 órázni a futószalag mellé.

2010. szept. 30. 19:29
 69/92 anonim ***** válasza:
100%

csőlátásod van és elhiszed amit mástól hallasz. egy önálló gondolatod nem volt ebbe a jó pár sorba amit leirtál. nem itélem el a diplomásokat viszont ez tulzás hogy valakit ez alapján itélnek el. egy olyan lány akinek nincs diplomája annak nyilván nem lesz kikötés hogy a párjának legyen. mert nem szállt el magától és a földön maradt és valószinűleg szerelemből választ pár nem végzettség meg anyagiasság alapján.

mondod itt hogy szalagmunkás lesz meg nincs ideje annak akinek nincs diplomája. ez nem igaz. kicsit körülnéznél és meglátnád hogy a talpraesett józan paraszti ésszel gondolkozó emberek a sikeresek és nem az akinek ilyen meg olyan diplomája van. elektro tanáromnak is van diplomája és keres (ezen a munkahelyén) 95780 Ft-t. onnan tudom hogy megmutatta róla a papirt. de ismerek 4 diplomás embert is 117 ezer ft-os nettó keresettel.

szüleimnek nincs anyám 150et apám 130-170 között hoz haza attól függ mennyi a munkája.

ez csak 1-2 példa volt a sokezerből.

akinek meg igazán van bátorsága meg lehetősége az kimegy a sógorokhoz egy kis nyelvtudással és diploma nélkül összeszedi a maga kis 2-3ezer euróját.

nemgondolod hogy ha nem lenne ebbe az országba válság meg nem lenne ekkora sz.r a helyzet akkor az emberek szerelemből választanának párt?

és tudod ezerszer szivesebben laknék a párommal egy kis lakásba szükösebben havi 200ból mint egy diplomással akivel azért vagyok mert diplomája van és keres mondjuk többet.

dehát nem muszáj szerelemből választani. válassz pofára diplomára kocsira szép házra...az életbe nem leszel boldog de igazából leszarom. akinek ennyi esze van az ott ba.sza el az életét ahol akarja.

2010. szept. 30. 21:05
 70/92 anonim ***** válasza:
67%

Úristen mennyit tudnak sirni a nem diplomások,hogy ők bezzeg szerelemből,ők bezzeg nem beképzeltek.Anyám..

Nem ettől lesz valaki beképzelt és is ezerszer szivesen dolgozom szellemi munkával vagy csak tervezek vagy valami,mint gyári munkás,villany,lefolyó rendszer javitóként.Inkább legyen manikür a kezemen,mint egy kis gépzsir,inkább sóhajtsak két feladatom között,minthogy töröljem meg a kezemet egy rongyba és inkább összeráncolom a homlokom egy tervrajzra nézve és elkezdem,mint görcsölő ujjaimat újra ráteszem a kassza gépre.Nem a keresetről van itt szó,hanem a kényelemről is kérlek.És aki diplomásokat keres párként,az is szerelemből választ.Egyetemen ismerkedem,egyetemistákkal járok ennyi.Aki azért védi foggal körömmel a nem diplomásokat,mert pont ugyanolyan sorsú tudom is sajnálni,hogy mindig kisebbségi komplexussal fog éldegélni és köpködni a diplomásokra,mert persze midnenki tuti megvette.

2010. szept. 30. 21:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!