A mi generációnk (30+) tényleg ennyire buta lett volna, vagy a mai fiatalok egyszerűen zsenik?
Nem is tudom hol kezdjem el?Elég sok mondandóm és kérdésem lenne ezzel kapcsolatban,ismerkedés,emberekhez való hozzáállás,szerelem.
Köztudott,hogy az utóbbi években kitört a diploma mánia(munkámból adódóan sokat járok Ausztriába az ottani legnagyobb napilap egyik cikkben a millió diplomás országának nevezett minket)válogatás nélkül veszik fel a butábbnál butább fiatalokat felsőoktatásba,most az értelmesekről ne beszéljünk nekik ott a helyük,most koncentráljuk csak a butákra,valamit arra,hogy ebben az országban még a csapból is a diploma folyik.
Média:-Reklámok:
Az egyik budapesti pláza fiataloknak szóló reklámjából egy részlet"És az egyetemen is is szeretne trendi maradni"
Pannon Djuice(egyszer látható reklámja azóta a neten fut)azt taglalja egy harmincas cégvezető a fiataloknak,hogy a többi cég reklámjaiban a fiatalokat mennyire művien ábrázolják,de ők nem mert ők tényleg törődnek velünk fiatalokkal és....részlet:"évekig tanultok egy papírért amivel vagy értek valamit vagy nem"és mutatnak egy diplomát.
Első kérdésem.Ha nekem nincs diplomám nem járok felsőoktatásba akkor én fiatal sem vagyok/voltam?
Na jó megpróbálom rövidebbre venni,bár sok dolog bas..a a csőröm.
Nem is olyan régen udvaroltam egy lánynak..egy olyan lánynak aki tényleg nő,és nem egy hülye pi..a.
A dolognak az lett a vége,hogy a lány közölte,tetszem neki jól érzi velem magát de"legalább egy diplomám lenne vagy járnék egyetemre".Mert neki az égő,hogy nekem csak érettségim van,mert a diploma az jelez egy szintet.
Gondoltam jó melléfogtam nem dőlök a kardomba.
Mivel nincs sok szabadidőm sokat utazok,így ráálltam a netes társkeresőkre.Kerek 30évesen úgy érzem,hogy nekem egy 23éves lány még belefér,és itt döbbentem le.
A korombeli vagy idősebb nők elvárásai(iskolai végzettsége legyen ponton)soknak mindegy(ki sincs töltve)de sokan már szakmunkásképzőtől is várják a férfiakat.
Viszont a 20as éveikben járó nők szinte mindegyikénél"iskolai végzettsége legyen:Egyetem/főiskola"érettségizett férfiak szóba sem jöhetnek,és a szakmunkásokról már nem is beszélve.
Most megint valamit nem értek:Akinek nincs diplomája az buta ember akinek viszont van az garantálja,hogy okos?
Nem fogok példákat felhozni arról,milyen buta egyetemista lányokat/fiúkat ismerek.De ismét hozzáteszem okosat is.
Na jó befejezem a további eszmefuttatásom és feltenném azt az egyszerű kérdést,hogy ezelőtt 15évvel mi volt velünk a baj?
Minket miért nem vettek fel tömegével felsőoktatásba?
Rosszabb lett volna az oktatásunk színvonala?Butábbak lettek volna a tanáraink?Butábbak lettünk volna mi diákok?
Vagy csak egésze egyszerűen a harmincon túli generáció lett volna alapból annyira buta?
Várom az értelmes válaszokat,valamint tudjátok akinek nem inge....
És igen,engem zavar.Zavar az,hogy amit egy mai 18éves megtehet a 2es érettségivel azt mi miért nem tehettük meg mondjuk hármassal.
Tehát mielőtt betalálnak azon emberkék,hogy irigy vagyok..igen az vagyok.
Azt pedig,hogy miből áll egy mai érettségi nem tudhatom,de tanárok,valamit hozzáértő emberek állítása szerint vicc.
És ha nekünk tényleg még az érettségink is kemény volt akkor az miért nem ért annyit mint egy mai gyengébb?
Azzal miért nem vettek fel akkor sehová?
Kedves kérdező!
Nagyon beletaláltál a kérdéseddel valamibe!ez látszik abból is, hogy mire megírom a válaszomat, még több válasz érkezik a kérdésedre!(lehet, hogy rekordot fogsz dönteni?)
Nagyon is jogos a kérdés!
Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a mai oktatás színvonala annyira alacsony, hogy már a bányászbéka ...
Egy példa (és ez nem vicc):
Valamelyik kereskedelmi TV-n javaslatot tettek arra, hogy a regényeket tegyék értelmezhetővé a mai fiatalság számára! Konkrétan az Egri csillagok-at hozták fel példának, ahol nagyon szépen le van írva, hogyan csillan meg a nap fénye a víz hullámain, hogy a két gyerek meztelenül fürdik stb., stb. kb. egy oldalon keresztül,
de ezt a mai fiatalok szövegértelmezési problémája miatt egyszerűen elég így leírni:
A két gyermek pucéran fürdött. ( :))) )
Hát ennyit a mai oktatásról meg a diplomákról!
Párválasztás?
Céltudatos, önálló, diplomás nő vagyok. Számomra fontos h felnézzek egy férfire és ehhez sok minden kell, mivel magammal szemben is nagyok az elvárásaim.
Versenyképes végzettség, céltudatosság, mikor este hazamegyünk valahogy értsük meg egymást.
Semmi bajon a szakmunkásokkal, érettségizettekkel. Nekem a "mesteremberekkel" más bajom van, az h lépten nyomon át akarnak verni.....rámnéznek: csinos fiatal hölgy, biztos buta. Mikor odamegyek kérdezősködni,h akkor mint és hogy általában látom h meglepődnek.....jé akkor ennek nem adhatunk be mindent? a lenézés oda-vissza működhet!
Exférjem érettségizett ember volt, soha nem bántottam azzal h miért vagy diplomás, ő viszont nem egyszer a fejemhez vágta, h nem tudok én semmit!
Te most konkrétan a "én korosztályomról" beszélsz.És igazat is adok neked.ez az a korosztály,amelyik apuci/anyuci pénzén él és azt csinál,amit akar.Apuci pénzeli a sulit,a gyerek meg csak van és lenézi a többi tanuló gyereket.Rengetek osztálytársam ment középiskola után főiskolára/egyetemre.A 50%-a csak azért került be,mert volt rá pénze.10%-a ösztöndíjas és a többi nem tudott tovább tanulni vagy nem is akart!A pénzesek nagy része tudatlan,buta emberek,akik csak a menő dolgaival és a bulikkal tudott érvényt szerezni magának.Sajnos ez bevált.Sosem jöttem ki az osztálytársaimmal,mert én nem éltem azon a "színvonalon",mint ők.De sose érdekelt egyébként.Nyugodt életre vágytam,amiben nekem a nagy bulizások nem hiányoznak!Kell néha szórakozás,de nem a lételemem.4 éve a nagy Őt is megtaláltam,akivel boldogan élek saját otthonunkban,egy kislánnyal,úgy hogy előtte leérettségiztem munkám is volt és senki se nézett le abban a környezetben,ahol azt mondtam,hogy nekem ez való.A férjem nem diplomás,de érettségije és szakmája van,bár nem abban dolgozik.És mérget vennék rá,hogy kevés ilyen ember van,aki ennyi mindenhez értene,szereti és nem azon agyal,hogy: "ba..us nem lett diplomám,senki sem vagyok és senkinek sem fogok kelleni."
A mai fiatalok el vannak szállva maguktól,hogy ők egyetemre járnak és akkor ők a minden!Csak a divat érdekli őket és az a szó,hogy diploma.De főzni,mosni,takarítani,javítani,barkácsolni stb. egyik sem tud és nem is akarja megtanulni,mert az milyen!? ( Tisztelet a kivételnek)
A párkapcsolat kialakítása sem úgy történik,hogy belső értékrend alapján,hanem a külső alapján.Emiatt van 30-40 pasija/csaja már 20 évesen. 30-40 évesen meg nem tudom hanyadik válása lesz!Saját tapasztalatból mondom,mert ez folyt körülöttem.Pár éven belül,sok diplomás lesz pénz nélkül vagy olyan helyen,ahol a nem diplomás is van.
Az oktatás lefolyása egyenesen katasztrófa!Nem olyan ,mint régen.Ma már egy érettségi olyan mint egy hatalmas dolgozat.
A tanárok meg nem tudnak bánni a gyerekkel.Mert meg van kötve a kezük.Nem szabad már leszidni senkit,pláne körmöst adni.Mert a szülő egyből nekiesik vagy feljelenti,pedig a legtöbbször a tanárnak van igaza.A gyerek meg verheti a tanárt,(Középsuliról van szó)semmi tisztelet nincs bennük. És ez ellen semmit sem tudnak tenni.
A legtöbb esetben a szülő a hibás.Utána az,hogy a gyerek milyen közegbe kerül,mit tanul el,ha befolyásolható.Innentől nehéz kiszállni.Ezt az értékrendet tanulja meg és nem tud vagy nem hajlandó változtatni ezen.
És igen!Ma már a pénz beszél--> család,szerelem,karrier,suli,diploma és még sorolhatnám.
Úgy érzem,hogy most már nem az a kivétel,aki tovább tanul,hanem az aki nem.A pénz mindent megold,ha van,az ész már nem!
Azt tudom mondani,hogy ne érezd magad emiatt kevesebbnek,hogy nincs diplomád.
13:42-es
Te is tudtad,hogy mit akarsz dolgozni, csak azt nem tudtad, hogy ehhez milyen ismeretek szükségesek.Pont az ilyenekről beszélt itt több hozzászóló,hogy kitanulnak valamit de nem érdekli őket!Ezt most arra értem,hogy azt írtad nem tudtad,hogy egy ilyen szakmánál szükség van több ismeretre is nem elég a nyelvtudás.
Ennyi erővel tanulok a vendéglátásról,de jajj ott vendégek is vannak!? O.o Nemcsak azt kell tudni,hogy hogyan kell fogni a tálcát!?
Oké tudom,hogy durva hasonlat de én így látom a helyzetedet.
13:42 22éves egyetemista lány hozzászólását nagyon nagy butaságnak tartom.
egy ácsot miért ne érdekelhetne a művészet?
Vagy ez így be van osztva hogy én egyetemre járok engem a művészet érdekel,ő ács őt a péksütemények?
Ne haragudj nem értek veled egyet,és a hozzászólásod alapján besoroltalak abba a csoportba.
Bocs őszinte vagyok,ezt a szemedbe is mondanám.
8osztályos végzettségű ismerősöm(+munkaügyis festő tanfolyam)köyveket ír.Sci-fi könyveket.
Őt pl. az irodalom nagyon érdekli.
ez a hozzászólásod a tipikus lenéző...ő egy ács őt nem érdekelheti mondjuk egy Picasso festmény?
Na erről a szemléletről beszélek ami a mai fiatalok körében nagyon trendi.
A diplomás párt kereső egyetemista lány szerintem kamu.
Miért?
Azt mondja,hogy menjek el érettségizzek le.
Pedig szerintem értelmesen le van írva,hogy van érettségim.
Szóval vagy neme egyetemista,ha meg az akkor a szövegértelmezéssel is gondjai vannak.
És még ő keres kimondottan diplomásat,kislány tanulj meg olvasni és értelmezni az amit elolvastál.
Na látod nekem nincs diplomám de fel tudom fogni amit elolvasok. :-)))))
13:42-es vagyok. Már ne is haragudj, de én igenis leírtam, hogy vannak kivételek. Nem írtam egy szóval sem, hogy egy ácsot nem érdekelhet a művészet, egy szakmunkás nem írhat könyvet. Egyszerűen azt írtam, hogy a legtöbb ácsot nem érdekli, de ez nem azt jelenti, hogy nem is létezik olyan, akit érdekelne! Olvasd el újra, amit írtam! Mint mondottam, rengeteg szakmunkás ismerősöm van. Egyetlenegyet ismerek közülük, aki könyveket szokott olvasni. A többiek között jó barátaim is vannak (most nem azokra gondolok, akikkel suliba jártam), de velük se szoktam ilyen dolgokról beszélgetni, egyszerűen nem érdekli őket, ez van! Miután kb. 10 szakmunkás ismerősömből csak egy olvas, kénytelen voltam levonni azt a következtetést, hogy valószínűleg legtöbbjüket más dolgok érdeklik, mint engem.
Sajnálom, hogy besoroltál engem "abba" a kategóriába, mert én nem nézlek le, te viszont igenis lenézel engem. Ez most már csak sima dac, meg az irigység, mert nekem lesz diplomám, neked meg nem. Pedig még segíteni is akartam: neked könnyebb bejutni, a színvonal miatt könnyebb elvégezni és még ingyen is lenne, hisz első diploma. Innentől kezdve ahelyett, hogy irigykednél, menj egyetemre! Addig tedd, míg nem lesznek gyerekeid és van időd ilyen dolgokkal foglalkozni.
Annak, aki azt írta, hogy akkor én se tudtam az elején, hogy mivel jár a szakma, amit akarok: de tudtam, de csak az egyetem alatt jöttem rá, hogy bármilyen izgisnek tűnik is, nem tudnék ennyire mélyrehatóan foglalkozni a politikával egész életemben. Egy cukrász nem jöhet rá az OKJ-s tanfolyam alatt, hogy mégse olyan izgalmas napi 6 tortát feldíszíteni? Az, hogy valaki félúton meggondolja magát, nem csak az egyetemistákra érvényes, ugyanúgy megeshet szakmunkásokkal is!
Amúgy a BME-s lány egy bunkó!
Én teljes mértékem egyet értek az előttem szóló "ácsos" egyetemista lánnyal.
én is egyetemista vagyok, lassan már végzős.
gyakorlatilag azért mentem egyetemre, mert érettségi után nem akartam ott maradni technikumon, egyszerűen nem érdekelt már az a szakma, amit 4 éve elkezdtem. van ilyen, szerintem ezért nem kell megkövezni senkit.
adódott a kérdés, hogy mihez kezdjek... nézegettem okj-s képzéseket, de igazán egyik se jött be. soha nem akartam fodrász, műkörmös stb lenni, sőt irodában se akartam ülni egész életemben. mindig is szerettem a matekot és a fizikát, szeretek rajzolni is, ezért szinte adta magát, hogy mérnök szakot válasszak. sikerült is szerencsére egy olyan mellett döntenem, ami nagyon tetszik, piacképesek a szakirányok is, ezért nagy valószínűséggel lesz munkám, amikor végzek.
nekem is nagyon sok szakmunkás ismerősöm van. pl apukám is, ő autószerelőnek tanult, de soha nem dolgozott a szakmájában, mert nem szerette. (az ő idejében nem sok mindent lehetett még tanulni, főleg, itt falun nem)
anyukámnak is "csak" egy érettségije van, ő azóta vállalkozó lett.
nagyon sok osztálytársam ment szakmunkásképzőbe. 90%-uk azóta már leérettségizett és vagy okj-n vagy egyetemen/főiskolán tanulnak tovább, mert egyszerűen nem akarnak vagy nem tudnak a szakmájukban dolgozni.
lehet azt hangoztatni, hogy milyen kevés a szakmunkás, x év múlva kihalnak a villanyszerelők, de senkitől se várható el, hogy azért tanuljon villanyszerelőnek, hogy legyen villanyszerelő a világon, közben meg a háta közepére se kívánja a szakmát. ha érettségikor azt mondták volna nekem, hogy tanuljak kozmetikusnak, mert milyen marha jól lehet majd vele keresni, akkor sem lettem volna kozmetikus, mert soha nem vágytam erre a "pályára". és ha belegondolunk, hogy pl egy kőműves is akkor keres jól, ha az övé a vállalkozás, a munkásainak pedig 40 fokban és -10ben is dolgozni kell, (az se mindegy, hogy a egyes munkában milyen ütemben romlik valakinek az egészsége) akkor látjuk, hogy megint csak az a kőműves járt jól, aki a szakmunkás vizsgája mellé tanult még valamit.
és ha megnézünk pár álláshirdetést, láthatjuk, hogy szinte alap követelmény egyes posztokon a diploma és a nyelvvizsga! a szakmunkásoknak meg nem igen van nyelvvizsgájuk. az egyik barátom szintén szakmunkás. nagyon szereti a szakmáját (kőműves), de azért nem dolgozik, mert "nem akarja egész nap a sok bunkó öreget hallgatni, ahogy semmit nem tudnak a világról, mindent elhisznek a tévéből és a nőkről beszélnek alpári stílusban".
én úgy gondolom, hogy nem veszít semmit az, aki érettségi után diplomát szerez, lesz mellé 1-2 diplomája is. utána akár mikor megcsinálhat még egy okj-s képzést, ha úgy látja, hogy más szakma is tetszik neki, amire szükség van.
ellenben egy szakmunkás sokkal nehezebben szerez később diplomát, ha épp az kell a hőn áhított álláshoz, főleg ha nincs érettségije sem.
szóval szerintem tanulni sosem bűn, akkor sem, ha épp nem 5 éves korod óta tudod, hogy mi szeretnél lenni, hanem érettségikor döntöd el. persze azt én is elismerem, hogy a mostani bsc-s rendszer a kalap sz*r, de nem nagyon tudunk tenni ellene, és az ellen sem, hogy a munkaadóknak elvárás, hogy diplomád legyen, és esetleg be se hívnak interjúra, ha nincs, pedig lehet, hogy alkalmas lennél az állásra.
És hogy itt a válaszokból észrevettem, a legtöbb diplomás azt írta, hogy nem nézi le a szakmunkásokat, viszont az összes olyan, akinek nincs diplomája, lenézte a diplomás válaszolókat. ennyit erről.
21 éves egyetemista lány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!