Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A mi generációnk (30+) tényleg...

A mi generációnk (30+) tényleg ennyire buta lett volna, vagy a mai fiatalok egyszerűen zsenik?

Figyelt kérdés

Nem is tudom hol kezdjem el?Elég sok mondandóm és kérdésem lenne ezzel kapcsolatban,ismerkedés,emberekhez való hozzáállás,szerelem.

Köztudott,hogy az utóbbi években kitört a diploma mánia(munkámból adódóan sokat járok Ausztriába az ottani legnagyobb napilap egyik cikkben a millió diplomás országának nevezett minket)válogatás nélkül veszik fel a butábbnál butább fiatalokat felsőoktatásba,most az értelmesekről ne beszéljünk nekik ott a helyük,most koncentráljuk csak a butákra,valamit arra,hogy ebben az országban még a csapból is a diploma folyik.

Média:-Reklámok:

Az egyik budapesti pláza fiataloknak szóló reklámjából egy részlet"És az egyetemen is is szeretne trendi maradni"

Pannon Djuice(egyszer látható reklámja azóta a neten fut)azt taglalja egy harmincas cégvezető a fiataloknak,hogy a többi cég reklámjaiban a fiatalokat mennyire művien ábrázolják,de ők nem mert ők tényleg törődnek velünk fiatalokkal és....részlet:"évekig tanultok egy papírért amivel vagy értek valamit vagy nem"és mutatnak egy diplomát.

Első kérdésem.Ha nekem nincs diplomám nem járok felsőoktatásba akkor én fiatal sem vagyok/voltam?

Na jó megpróbálom rövidebbre venni,bár sok dolog bas..a a csőröm.

Nem is olyan régen udvaroltam egy lánynak..egy olyan lánynak aki tényleg nő,és nem egy hülye pi..a.

A dolognak az lett a vége,hogy a lány közölte,tetszem neki jól érzi velem magát de"legalább egy diplomám lenne vagy járnék egyetemre".Mert neki az égő,hogy nekem csak érettségim van,mert a diploma az jelez egy szintet.

Gondoltam jó melléfogtam nem dőlök a kardomba.

Mivel nincs sok szabadidőm sokat utazok,így ráálltam a netes társkeresőkre.Kerek 30évesen úgy érzem,hogy nekem egy 23éves lány még belefér,és itt döbbentem le.

A korombeli vagy idősebb nők elvárásai(iskolai végzettsége legyen ponton)soknak mindegy(ki sincs töltve)de sokan már szakmunkásképzőtől is várják a férfiakat.

Viszont a 20as éveikben járó nők szinte mindegyikénél"iskolai végzettsége legyen:Egyetem/főiskola"érettségizett férfiak szóba sem jöhetnek,és a szakmunkásokról már nem is beszélve.

Most megint valamit nem értek:Akinek nincs diplomája az buta ember akinek viszont van az garantálja,hogy okos?

Nem fogok példákat felhozni arról,milyen buta egyetemista lányokat/fiúkat ismerek.De ismét hozzáteszem okosat is.

Na jó befejezem a további eszmefuttatásom és feltenném azt az egyszerű kérdést,hogy ezelőtt 15évvel mi volt velünk a baj?

Minket miért nem vettek fel tömegével felsőoktatásba?

Rosszabb lett volna az oktatásunk színvonala?Butábbak lettek volna a tanáraink?Butábbak lettünk volna mi diákok?

Vagy csak egésze egyszerűen a harmincon túli generáció lett volna alapból annyira buta?

Várom az értelmes válaszokat,valamint tudjátok akinek nem inge....

És igen,engem zavar.Zavar az,hogy amit egy mai 18éves megtehet a 2es érettségivel azt mi miért nem tehettük meg mondjuk hármassal.

Tehát mielőtt betalálnak azon emberkék,hogy irigy vagyok..igen az vagyok.

Azt pedig,hogy miből áll egy mai érettségi nem tudhatom,de tanárok,valamit hozzáértő emberek állítása szerint vicc.

És ha nekünk tényleg még az érettségink is kemény volt akkor az miért nem ért annyit mint egy mai gyengébb?

Azzal miért nem vettek fel akkor sehová?

2010. szept. 29. 12:44
 21/92 anonim ***** válasza:
na akkor min is mulik ez a dolog hogy ki mennyit keres?
2010. szept. 29. 13:32
 22/92 anonim ***** válasza:
73%

Sajnos a mai világban már nem mindegy mit csinálsz hiába te vagy benne a legjobb!!

Ez azért van mivel már nem minden piacképes.

Vagy a sok léegjobb is össze van integrálva be van építve egy nyagobb mégjobba!

A Sok legjobb közül válogatni lehet, egy még leglegjobbat, és csomagba foglalva hatékoynabban értékesíteni mint a sok kis legjobbat külön külön.

Erről szól a globalizáció.

Ez a fejlődés..

A Másik tény pedig az, hoyga termelő iparos társadalmat leváltotta a szervező kommunikációs társadalom, a termelést pedig a gépek végzik a "tökéletesség" szinvonalán amit az emberek szerveznek, és aknázzák ki hatékonyságukat!

2010. szept. 29. 13:34
 23/92 anonim ***** válasza:
100%

Én teljesen olyan vagyok,mint a 13:07-es.

22 éves lány vagyok egy 30 éves férjjel aki idén szerezte meg az érettségit.Nekem OKJ-s papírom van.És nem véletlenül nem mentem érettségi után fősulira,azért nem vállaltam be,mert láttam,hogy mindenki arra hajt és közben semmi nem számít csak az,hogy legyen 2-3 diploma.Nem nézik meg hogy mit tanulnak,csak azt hogy mi a legkönnyebb aztán meg a 2-3 diploma megszerzése után nem tud elhelyezkedni,mert nem ért ahhoz amit csinál,és csak a szülők nyakán élősködik!Én is szeretnék diplomát,de egyenlőre nekem nincs időm arra,hogy tanuljak.

Nem mondom azt,hogy rettenet jól keresek,de fenn tudunk tartani 2 autót,szülőkkel együtt fenn tudunk tartani egy nagy házat (szülőknek is van autójuk).És ami a legfontosabb boldogok vagyunk.Az érettségizős osztályomból csak azok tartják velem a kapcsolatot akik nem mentek főiskolára/egyetemre.Akik a felsőoktatást választották lenéznek,ez van.

A kérdésedre válaszolva:

Nem volt butább az előttünk lévő korosztály,csak akkor még az érettségi is ért valamit,meg régebben (is a most 50-70 éves korosztály).

Én csak azt nem tudom,hogy ha mindenkinek lesz diplomája akkor mi lesz a szakmunkásokkal?Hova tűnnek a szakemberek????Lassan nem lehet találni egy jó tv,villany,gáz stb szerelőt,egy jó ácsot,kőművest!Ők hová tűntek???Ha így folytatódik tovább a diploma sem fog érni semmit (sőt már nem ér annyit mint régen)!!!!

Akik a párválasztásnál azt nézik,hogy milyen az iskolai végzettség azok nem igazán lesznek boldogok.Az a baj,hogy mostanában minden a pénzről szól,pedig vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is!!!

Bocsi ha eltértem a tárgytól éps hosszú lett,de engem is felháborítanak ezeka dolgok!!!

2010. szept. 29. 13:35
 24/92 anonim ***** válasza:
100%

Eltűnnek a szakmunkások meg a szakemberek!

Átveszika helyüketa gépek, és az újrafeldolgozható egyszerűen használható vagy javítható eldobható megoldások!

Én egy oylan gyárban dolgozom, ahol egy raklapozó fóliázó robotkar gépsor kb 200 ember munkáját veszi el!

A gép mindent önállóan megcsinál, az embernek csak a fogyó anyagokat kell benne utántöltenie, meg a napi kenést elvégezni erre van tartva 4 karbantartó és ennyi!

És akkor a termékgyártó gépsorokról még nem szóltam egy szót sem!

Ha nem lenne enyni gép ebben a gyárban akkor nem csak 500 munkásnak léenne itt munka hely hanem akár 5 ezernek is!

2010. szept. 29. 13:41
 25/92 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

Én egy 21 éves egyetemista lány vagyok, úgyhogy azt hiszem, én tudnék a leginkább választ adni a kérdésedre. :)

Előre leszögezném: nem azért lettem egyetemista, mert úgy éreztem, hogy társadalmi elvárás, hanem azért, mert tolmács akartam lenni és kész. Ehhez pedig nincs semmilyen más járható út, mint az, hogy egyetemre menjek. Nincs tolmács OKJ meg ilyesmi. (persze nem sima tolmácsolásról beszélek, hanem EU-s konferenciatolmácsolásról) Most kezdek viszont rájönni, hogy túl sok a politika ebben a munkában, amit nem élveznék. Magát a tolmácsolást persze imádom csinálni (most is szoktam rokonaim, ide látogató ismerőseim és a magyarok között), de utálnám, ha ilyen fokon kéne naprakésznek lennem a politikai eseményekből, úgyhogy valószínűleg nem megyek tovább mesterképzésre, hanem idegenvezető leszek, az pedig egy OKJ-vel simán megvan.

(Na ezt egy kicsit elnyújtottam, de azért részleteztem, hogy lásd: én tényleg nem ítélem el a szakmunkásokat, meg azt akinek nincs diplomája!)

Lényeg: sok dologban igazad van! Az érettségi színvonaláról annyit, hogy én - bár egy elég kemény gimibe jártam - 12. félévében megbuktam matekból, de év végén a matek érettségim 4-es lett!!! Holott világéletemben iszonyatosan sötét voltam matekból.

Az egyetem színvonalához pedig annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ELTE-BTK-n egész félévben nem tanulok semmit, csak vizsgaidőszakban tanulok és akkor is reggel 8 körül kezdem és este olyan 6-7 körül teszem le a könyvet, mégis négyes fölötti az átlagom. Ez egy nyelvszak. DE hozzá kell tenni, hogy a jogi, természettudományi, mérnöki és orvosi oktatás még mindig nagyon erős Magyarországon. BME-re felveszik az utolsó sötét jelentkezőt is, viszont piszok nehéz bent maradni!! Fél év alatt a gólyák majd' 50%-át kirostálják, a következő félévben pedig a megmaradók fele is kénytelen távozni kb. Szóval a végén ott nem a hülyék kapják meg a diplomát. Nekem van olyan csoporttársam, aki alig beszélt a tanult nyelven, mégis lediplomázott belőle, méghozzá nem is rossz jeggyel! Olyan érzés kb., mintha gimibe járnék, és ez nem csak kiábrándító, de bosszantó is. Amúgy ez legnagyobb részt a drágalátos Bolognai rendszernek köszönhető, hogy így leromlott a színvonal, de ebbe most nem folynék bele.

Most a párkeresési részről:

Az általános iskolai osztályomból csak 3-4 ember ment tovább egyetemre vagy főiskolára, a többiek vagy szakközépbe, szakmunkásba mentek, vagy érettségi után OKJ-ra...vagy volt aki be se fejezte a középiskolát, mert elment szülni. Sokszor összefutok velük a buszon, és bármennyire is kedvesek (nem mind) egyszerűen nincs beszédtémánk. Esküszöm nem tehetek és nem tehetnek róla, de néha azt sem tudják mi az a dolog, amiről épp beszélgetni szeretnék. Természetesen vannak kivételek, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy buták, de teljesen más körökben mozognak, teljesen más dolgok iránt érdeklődnek és ezáltal csak sablonbeszélgetéseink vannak. Ha társkeresőben keresnék párt, bizony én is beírnám, hogy főiskolai vagy egyetemi végzettségű legyen, mert én nagyon fontosnak tartom, hogy a párom nagyon tájékozott legyen a világról (és itt most nem csak a hírekre gondolok, hanem országok kultúrájára, meg ilyenek), és nekem kell az, hogy el tudjak vele beszélgetni irodalomról, komolyzenéről, festményekről, építészetről, mert nekem ezek is szerves részei az érdeklődési körömnek! Ha én elmegyek Párizsba, az első, hogy végigjárom az összes múzeumot, az összes híres épületbe bemegyek...egy ács lehet, hogy bemenne az épületekbe velem, mert érdeklik a tetőszerkezet megoldásai, de a múzeumokat már baromira unná, és ezzel nincs semmi baj! Nem szégyellnivaló, egyszerűen csak őt más érdekli, engem meg ez!

Természetesen ha találnék egy ácsot, akit szintén érdekel mindaz, amit felsoroltam, és tud velem beszélgetni ezekről, akkor boldogan lennék a párja (illetve nem, mert most van párom - egy építőmérnök :D ), de az egyetemisták között sokkal könnyebb ilyen emberre lelni, érted? Az ember pedig mindig a könnyebb utat választja először.

Sajnos vannak olyan lányok is, mint akikről te beszéltél: akik szégyellik, ha a párjuk szakmunkás. Azt viszont én is nagyon elítélem! Főleg azt a lányt, akiről meséltél, hogy a szüleit szégyellte a szalagavatóján...Ezek a rátarti pics@k.

Remélem tudtam segíteni :) Ja és ne aggódj, nem a korosztályod a butább, hanem az iskolarendszer lett rosszabb. DE, ha te most arra adnád a fejed, hogy diplomát szerezz, sokkal könnyebben jutnál be, mint bárki, aki most érettségizik. Ugyanis a te érettségid, amit még ugye a régi rendszerben csináltál automatikusan 100%-osnak számít az új pontszámítási rendszerben! Nézz utána, ha gondolod, de én így tudom...

2010. szept. 29. 13:42
 26/92 anonim ***** válasza:
100%

A diploma nem garantálja azt, hogy valaki okos legyen az élethez, talpraesett legyen az élet minden területén. Egyszerűen arra vágynak az emberek, hogy legyen egy olyan társuk, akivel tudnak beszélgetni, értelmes és művelt legyen. És elméletileg, akinek diplomája van, arról erősen feltételezhető, hogy művelt (Mondom: elméletileg és csak feltételezhető! Ez nem zárja ki az érettségizettek műveltségét, de a mondanivalómhoz ez szorosan most még nem kötődik). Mert tény és való, manapság az emberek egyre kevesebbet olvasnak, legtöbbje bambulja a tévét (elsősorban a Győzikét, Barátok közt-öt, Jóban-rosszban-t, Celeb vagyok... és társai-kategóriás műsorokra gondolok, nem egy igényesebb National Geographic ismeretterjesztő műsorra), egy újságot nem vesz a kezébe, a Híradót legfeljebb a pletykákból ismeri. Persze nem baj, nézzünk ilyen műsorokat IS, de nem csak ezt!

És azzal az igénnyel, hogy valaki egy diplomás társra vágyik, arra próbál utalni, hogy művelt partnerre van szüksége, csak hát valljuk be: elég béna módon tudatja ezt a világgal, mert nem minden diplomás művelt és okos. A mi szakunkon is van pár olyan emberke, aki elvergődik a diplomáig, mert jó beszélőkéje van, de ha megkérdeznénk tőle, hogy mikor volt az '56-os forradalom, 20 percig gondolkodna. :)

Teszem hozzá, nálunk elég fura a helyzet. A páromnak több szakmája van, nem diplomás, de munkájában sokan elismerik. Én büszke vagyok rá, mert tudom, hogy a műveltsége és szakmai tudása nem egy diplomán múlott, hanem azon, hogy anno őt hogy nevelték otthon. Nekem pedig "csak" egy érettségim van, most járok egyetemre, de ettől nem tartom magam jobbnak vagy műveltebbnek a páromnál. Se senki másnál. Én én vagyok, legfeljebb szakmai területen szerzek több tapasztalatot és tudást más embereknél, de hát ez is szubjektív.

2010. szept. 29. 13:43
 27/92 anonim ***** válasza:
41%
Utsó vagyok, a 21/L. Csak most kezdem átolvasni a többi választ, úgyhogy bocsi, ha vmi olyat írtam, amit már mások leírtak!
2010. szept. 29. 13:48
 28/92 anonim ***** válasza:
55%

egy párbeszéd 2030ból:

-Apa! tönkrement a ledtv-m, nemtudom mi lehet a baja.

-semmi gond fiam, Pesten van 1 tv szerelő 300 euróért megjavitja. holnap fel is viszem neked, de 3 hét amig visszaér, mert kicsit sok a munkája...

- Tudom, semmi gond...Apa mi az ott a kezedbe?

-Ja fiam semmi csak a diplomám...20 éve még az volt a menő de ma már mindenkinek csak olyan van. ha nincs Wc papir nyugodtan használd el.

-Oké, de miért?

-Azért mert rájöttek az emberek hogy hülyéket képezni nem üzlet és hiányoznak a szakemberek az országból. szinte teljesen eltüntek. Látod ha lennének akkor minden városba lenne TV villanyszerelő és holnapra kész is lenne a tv-d.

-Értem...

Apa! jövőre azt mondtad kibővitjük a házat, hogy kényelmesebben elférjünk.

-Hát fiam ahoz még sokat kell dolgoznom mert nincs Ács megfizethető áron. lehet hogy csak 10 év mulva lesz nagyobb házunk.

-Értem.

nyelvtanilag biztos rossz de szerintem feltételezhető jövőkép.

2010. szept. 29. 13:50
 29/92 anonim ***** válasza:
25%

Én 19 éves lány vagyok,egyetemista.Normális és szinvonalas egyetemre járok BME-re.Jól tanulok és nem vagyok buta,mérnök hallgató vagyok.És igen én elvárom a jövendőbeli páromtól,hogy ne legyen hülyébb nálam.Szeretném,hogy a társam is diplomás és jó egyetemről kikerült férfi legyen.Mellékesen nekem spec nem elég ,hoyg van diplomája nekem az is fontos hogy HONNAN ÉS MILYEN.Igen,én sem törődöm a szakmunkésokkal és érettségivel rendelkezőek mint jövendőbeli társjelöltekkel.Azért,mert szerintem a férfinak okosabbnak kell lennie.

30 éves vagy,ha számodra Vicc az érettségi,akkor hajrá menj el érettségiz le,vetesd fel magad felsőoktatásba.Továbbá semmilyen megkülönböztetésben nem részesitem az érettségizetteket,de párnak nem választanám.

2010. szept. 29. 13:53
 30/92 anonim ***** válasza:
88%

Erre muszáj elmesélnem a saját történetemet, remélem nem untatlak vele.

Nos nálam úgy adódott, hogy diploma után (elte-tanító - sokan büfé szaknak vélik, de ezt most hagyjuk) kijöttem Németországba, nyelvet tanulni. Időközben jött a gazdasági válság, s nem volt mire hazamenni. Itt kint egy gyorsétteremben dolgozom, többnyire olyan emberekkel találkozom, akiknek nincs diplomájuk, sőt továbbmegyek, érettségijük sem.

Itt kint, ha keményen dolgozol, és jól csinálod amit csinálsz (és tényleg dolgozni kell!), akkor minden esetben felajánlják a továbblépési lehetőséget. Még nekem is, pedig mondhatom a szókincsem németül kb egy 12 éves szintjén áll.

Most ott tartok, hogy nem akarok hazamenni tanítani. Igaz, nem szeretem a munkám, de itt legalább látom a fényt az alagút végén. Nem számít a diplomám, a 4 év, amit rászántam. Ki is dobhatnám az egészet. Ja, ne felejtsük el megemlíteni, hogy többet keresek (pont kétszer annyit) ezzel a rabszolgamunkával, mint otthon tanítóként. És nem, nem kerül cserébe minden kétszer annyiba. Ruhát, ételt pontosan annyiért vásárolok, mint ti otthon (Lidl, New Yorker, Rossmann - itt még olcsóbban is, bocs.). Január óta dolgozom, tehát nincs még egy éve sem, és már félretettem 2000€-t. Nem éhezem. Laptopról írok és dvd-t vásárolok, nem pedig netről töltögetek. Mert kb mindegy.

A lényeg: 1. a diploma az ég világon semmit nem jelent, ezt te is tudod, a sok huszon-x évesek meg majd megtanulják pár év múlva, mi számít és mi nem. Javaslom, próbálkozz a 28-30-as korosztályban.

2. Ne foglalkozz más emberekkel, véleményekkel. Minden tálalás kérdése, és te is jobban fogod érezni magad. Igen, ezzel és ezzel foglalkozol. Nem, érettségi után nem mentél továbbtanulni, de itt és itt jártál, mi mindent megéltél, és nézd, 30évesen ennyi mindent letettem az asztalra.

Engem is lenéznek itt a kis egyetemista ismerőseim, mert direkt nem mondok mást, csak hogy abban a bizonyos gyorsétteremben dolgozom, teljes állásban, és nem, nem tanulok mellette semmit. Én meg közben büszke vagyok, hogy el tudom tartani saját magam, és mindent önerőből építettem fel, értem el. És nem azért mert van egy diplomám. Aki meg ennyi infó után lenéz, és nem kérdez tovább, nem is beszélget velem tovább...hát az egy jó "sznobszűrő", én így nevezem :)

Na pá :)

2010. szept. 29. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!