Akik még mindig a mérnök pályát sztárolják és ajánlgatják egymásnak, azok nem gondolják, hogy már telített a piac?
Ahhoz, hogy szerinted telített a mérnöki piac mi köze van annak, hogy az élettársad sales manager és jobban keres mint a mérnökök? Egyértelmű, hogy neked bajod van a mérnökökkel, ezt mindenki felfogta már, de szerintem senki sem érti, hogy mit parádézol itt a GYK-n.
Amennyire leírtad az élettársad munkáját nem sok köze van egy gyárban dolgozó sales engineer munkájához, hanem kb egy porszívó ügynök. Ne hasonlítsuk már össze a munkáját egy mérnöki munkával. (Nem lebecsülve őt, csak fogadd el, hogy a mérnökök adnak munkát neki és nem fordítva...)
akkor még egyszer: Ez hogy jön ahhoz hogy (szerinted) telített a piac?
Másrészről: A gyárak 90%-a nem úgy van, hogy gyárt valamit, aztán ülnek a sok ezer db termék felett, hogy "háááát el kéne adni". Az esetek nagy többségében megrendelésre gyártanak. Maradjunk a BMW-nél, ha már előtte is szó volt róla. Kell a BMW-nek valami műanyag gyorscsatlakozó mondjuk a légkondihoz. Ezzel foglalkozik mondjuk 3-4 cég, akkor megpályáztatja és kiválasztja a számukra legszimpatikusabb ajánlatot. Aztán sok-sok megbeszélés alatt megvan, hogy milyen lesz a termék, akkor mondja a BMW, hogy abból kell neki 100 ezer darab. Ebben a folyamatban sehol nincs a te élettársad, akinek el kell adnia a terméket... Olyat gyártanak, amit a megrendelő kér. Ilyen esetekben sales engineer van általában, mert a megrendeléseknél mérnök beszél a mérnökkel, hogy egy nyelven beszéljenek.
De csak hogy maradjunk egy olyan példánál, amit te írtál. Vannak a mérnökök, akik megcsinálnak valamilyen terméket és azt el kell adni. Felvesznek valakit, akinek ez a munkája (ez a te élettársad mondjuk). Ha nem tudja eladni őket, akkor az az ő hibája és kirúgják, mert nem teljesíti a követelményeket. A mérnökök ebben az esetben a saját munkájukat megcsinálták, az volt a feladatuk, hogy le legyen gyártva a cucc. Ha ezután nincs pénze a cégnek, akkor átmegy máshova a mérnök, ahol megkapja. A kutya nem fogja őt ezért kérdőre vonni, ellenben aki a feladatát nem teljesített (az élettársad), azt kérdőre vonják. (Most tekintsünk el olyat szélsőséges estektől, hogy annyira szar a cucc, hogy nem lehet eladni. Bár abból is elég szépen látszik, hogy a sales-es emberke a mérnökök munkájától függ...)
Én műszaki szakközépbe jártam, most gépészmérnökin vagyok. A volt középiskolám igazgatója pl. villamosmérnök. Hű de meglepő,igaz.. Csak míg egy mérnök,röhögve meg tud csinálni másmilyen feladatot is (értékesítés,ahol csak pofázni kell , vagy egy cég vezetése) addig egy "porszívóügynök" :D mint írták már itt előttem :D az nem fog tudni megtervezni az villanymotort, vagy egy autót. Ez a különbség itt. Az egyik tényleges,magas szintű szakértelem és tudás,ami az élet szinte minden területére jellemző egy mérnökre ,és van egy olyan gondolkodásmódja,szemlélete,amivel az élet kb. minden területén megállja a helyét. A másik meg egy olyan dolog,amit a józsefvárosi piacon is meg tudnak csinálni 8 osztályos emberek is. A kedves párod gondolom saját maga tervezte az autóját,amivel a nagy menő munkahelyére nap mint nap begurul. Én is adtam már el autómat kettőt is , és egyáltalán nem éreztem valami hú de nagy feladatnak. Meg tanultam már mechanika szigorlatra 2 hetet és tudom mi a kettő között a különbség. A párod egy látszat ember, egy mérnök nem biztos,hogy ennyire harsány , viszont hogy 1000x nagyobb tudása és szakértelme van, és nem mellesleg a tevékenysége is nagyságrendekkel hasznosabb, ezt gondolom még a te beszűkült szürkeállományod is fel tudja dolgozni :)
21f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!