Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Magyar szakkal csak magyartaná...

Magyar szakkal csak magyartanár lehet valaki?

Figyelt kérdés
2012. márc. 3. 23:47
1 2 3 4 5 6 7
 61/70 anonim ***** válasza:

"Simán van olyan mobiltelefon, amivel lényegében csak telefonálhatsz, jó esetleg sms meg ébresztés."

Igen, az enyém majdnem ilyen. :) De ha esetleg tönkre megy, mert nagyon régi, már nem fogok ilyet kapni, talán már használtan sem.

"de mint látható feltételes módban beszélsz, tehát nem teszed."

A feltételes módot nem úgy kellett érteni, hogy én személyesen arról az egy darab telefonról lemondanék. :) Hanem úgy, hogy ha rajtam múlna, akkor egyáltalán nem is kellene másféle telefonokat gyártani, mert nem hiányozna se a kamera, se a játékok. (Most se hiányzik, kijelentő módban sem :)).

"Milyen beállítottságról beszélsz?"

Az 52-esben leírtam.

"Az, hogy érti, élvezi, elemzi az irodalmi műveket, azzal más számára nem teremt értéket. Akkor miért várja el, hogy a társadalom ezt anyagilag díjazza?"

Már hogy várná el, hogy díjazza a társadalom? Nem azt fogja díjazni, amit tanul az ember az egyetemen. Hanem azt, amit az egyetem után, a tanultakat felhasználva csinál! És ez itt a fő kérdés, hogy milyen hasznos dologra lehet még fordítani ezt a tudást, hogy hogyan tudna vele értéket teremteni. Nyilván nem fog senki fizetni azért valakinek, hogy otthon olvasgasson. Ilyet nem is állított senki.

2012. márc. 5. 19:32
 62/70 anonim ***** válasza:
Skacok, azért valamit nagyon kevertek. Az, hogy valakinek "csak" egy szakmája van, nem azt jelenti, hogy egy gyárban robotol... Egyébként egyetértek veletek, nyilván azért tanul az ember, hogy normális munkahelye legyen. Én csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy igenis vannak olyan szakmák, amikkel nagyon jól lehet keresni.
2012. márc. 5. 21:39
 63/70 anonim ***** válasza:
Én pont azt mondtam, hogy a gyári munka =/= szakma. Gyári munkás az, akinek még szakmája sincs. Vagy van, csak nem tudott/akart abban elhelyezkedni.
2012. márc. 5. 21:52
 64/70 anonim ***** válasza:

61:

"Igen, az enyém majdnem ilyen. :) De ha esetleg tönkre megy, mert nagyon régi, már nem fogok ilyet kapni, talán már használtan sem. "

Pont olyat nem, de már vagy 10 éve a legalsó kategória ugyanazt tudja(pl. Nokia 1616), sőt megjelentek a "nagymama mobilok" is, amelyek ennél is egyszerűbbek.

"A feltételes módot nem úgy kellett érteni, hogy én személyesen arról az egy darab telefonról lemondanék. :) Hanem úgy, hogy ha rajtam múlna, akkor egyáltalán nem is kellene másféle telefonokat gyártani, mert nem hiányozna se a kamera, se a játékok. (Most se hiányzik, kijelentő módban sem :))."

Ha rajtad múlna, de másnak meg más igényei vannak. Viszont feltételezem emellett rengeteg technikai vívmányt igénybe veszel, és olyanokról meg ne is beszéljünk, mint pl. az orvostudomány fejlődése miatt a gyermekhalandóság visszaszorulása.

"Az 52-esben leírtam. "

Te humán beállítottságú vagy? Mert szövegértés 0, a milyen beállítottságról beszélsz kérdés itt felvezette a mondanivalómat, melyben kétségbe vonom azt, amit a humán beállítottságról írtál.

"Már hogy várná el, hogy díjazza a társadalom? Nem azt fogja díjazni, amit tanul az ember az egyetemen. Hanem azt, amit az egyetem után, a tanultakat felhasználva csinál! És ez itt a fő kérdés, hogy milyen hasznos dologra lehet még fordítani ezt a tudást, hogy hogyan tudna vele értéket teremteni. Nyilván nem fog senki fizetni azért valakinek, hogy otthon olvasgasson. Ilyet nem is állított senki."

Mégis mit? Mert a könyvtárost, magyar tanárt letárgyaltuk, előbbire külön szak létezik, utóbbi helyett akart valami mást a kérdező. Mi egyébbel teremthet értéket azon kívül, hogy átadja az irodalom értékeit másoknak (tanár, könyvtáros)?

2012. márc. 5. 22:19
 65/70 anonim ***** válasza:

"és olyanokról meg ne is beszéljünk, mint pl. az orvostudomány fejlődése miatt a gyermekhalandóság visszaszorulása. és olyanokról meg ne is beszéljünk, mint pl. az orvostudomány fejlődése miatt a gyermekhalandóság visszaszorulása."

Pont ezért írtam a 48-asban: "Ami fontos az élethez, az egészséghez, a tájékozódáshoz, ami biztonságot ad az embernek, arról persz nem,"

"Te humán beállítottságú vagy? Mert szövegértés 0,"

Te humán beállítottságú vagy? Netán magyar tanár? Mert ha nem, akkor nem vagy jogosult a szövegértésemet osztályozni. :DD

"Mi egyébbel teremthet értéket azon kívül, hogy átadja az irodalom értékeit másoknak (tanár, könyvtáros)?"

Igen, ez itt a kérdés, ezért érdeklődött (gondolom én) a kérdező, hogy ezt megtudja. Ezért nem leszólni kell, meg a bölcsész szakokat lenézni (ha nem inged, ne vedd magadra!), hanem gyakorlati tanácsot adni. Igazából olyanokat kellene erről megkérdezni, akik már elvégezték a magyar szakot. Nem tudom, errefelé hányan járnak ilyenek. Mert a szóbeszéd az egy dolog, a valóság egy másik, ettől függetlenül persze nagyon is lehet, hogy tényleg nincs sok választási lehetőség a szak elvégzése után, de akkor is jobb konkrétumokra alapozni.

2012. márc. 5. 22:46
 66/70 anonim ***** válasza:

"Pont ezért írtam a 48-asban: "Ami fontos az élethez, az egészséghez, a tájékozódáshoz, ami biztonságot ad az embernek, arról persz nem," "

Én meg pont arról beszélek, hogy a műszaki- és természettudományok összefüggésekben léteznek, tehát nem válogathatsz ki egyes elemeket tetszés szerint, vagyis kiválogathatsz, de ezt meg is teszed, ha akarod, de csak magadnak.

"Te humán beállítottságú vagy? Netán magyar tanár? Mert ha nem, akkor nem vagy jogosult a szövegértésemet osztályozni. :DD "

LOL

"Igen, ez itt a kérdés, ezért érdeklődött (gondolom én) a kérdező, hogy ezt megtudja. Ezért nem leszólni kell, meg a bölcsész szakokat lenézni (ha nem inged, ne vedd magadra!), hanem gyakorlati tanácsot adni."

Az a baj, eltéveszted az irányt. A tanulás maga sosem lehet a cél. Nyilván az is lehet cél, hogy többet megtudj a világról. De ha én mondjuk építésvezető szeretnék lenni, akkor utánajárok, milyen képzést kell elvégeznem. Nem lehet a képzés a cél, mert az legfeljebb évekig tart, az életem nagyobb részében dolgozni fogok, és azt szeretném dolgozni, amit szeretek. A kérdező fordítva ülte meg a lovat, mert az őt érdeklő szakhoz keresett szakmát. Te is fordítva ülöd meg a lovat, mert véded ezt a hozzáállást, anélkül, hogy tudnál mondani olyan munkát, amire kimondottan magyar szakosok kellenek.

Eleve szét kellene választani a két fajta érdeklődést. Mert van amit hobbi szinten lehet űzni, van amiből meg meg lehet élni. Ha valamiről kiderül, hogy nem lehet belőle megélni, akkor nem sírni kell, hogy jaj de rossz a világ, hanem tanulni egy más szakmát, előbbit meg hobbi szinten űzni. Én tájfutok és van egy ismerősöm, aki azt gondolta, hogy edzősködésből és tájfutó sportszervezésből majd megél. Mikor Dániában voltunk, és elmeséltük az ottaniaknak, hogy már nincsen meg a tanári(szaktárgyakat oktatott szakközépben korábban) állása, ők lestek, és mondták, hogy náluk sincs senki, aki megélne versenyrendezésből és edzőségből, ezeket mindenki vagy lelkesedésből és ingyen, vagy minimális díjazásért munka mellett csinálja.

2012. márc. 6. 09:08
 67/70 anonim ***** válasza:
Gyakorlati szempontból tényleg az lenne az ideális, ha a diák előbb utána járna, milyen lehetőségek vannak a piacon, azaz inkább, hogy 5-6 év múlva milyenek lesznek, ha majd végez, és ehhez mérten választaná meg az iskoláit. De behúzzák őket a csőbe, mert ők megbíznak a felsőoktatásban, telejesen jogosan azt feltételezik, hogy van értelme, hogy azért ad tudást, képesítést, hogy azt majd használni lehessen, hogy a diploma nem egy értéktelen dolog. Hiszen elvileg ezért vannak az egyetemek. Minden érettségiző diáktól azt kérdezik: miben vagy jó, melyik tantárgy a kedvenced, mivel foglalkoznál szívesen? Ezek szoktak lenni a fő szempontok a továbbtanulásnál. Ha csak az elhelyezkedés és a magas kereset lenne szempont, akkor már rég elmentem volna egy rúdtánc tanfolyamra, és valami bárban dolgoznék, egy átlagos mérnöki fizetés többszöröséért. De nem tudok ennyire gyakorlatias lenni. És bár nem túl bölcs dolog, és nem visz előre, mégis; igen, néha sírok, hogy jaj, de rossz a világ.
2012. márc. 6. 17:29
 68/70 anonim ***** válasza:

Tessék.

[link]

2012. aug. 20. 18:43
 69/70 anonim ***** válasza:
Előző linkemnél felsorolva látsz rengeteg mindent. Amúgy a bolognai rendszer engedi, hogy ha felveszel minort, annak a mesterszakján folytasd, ha vagy elég jó.
2012. aug. 20. 18:45
 70/70 anonim ***** válasza:
Na jó, hogy kapj egy konkrét választ is: lehetsz magyartanár, ha tanár szakra mész. Lehetsz: múzeumpedagógus, szerkesztő, folytathatsz kiadással kapcsolatos tanulmányokat (a tévhittel ellentétben nem tanulsz magyar szakon újságírást, újság SZERKESZTÉST tanulhatsz), magyar mint idegen nyelv tanára, néprajzkutató, irodalomtörténész, művelődéstudományt is tanulhatsz (bevallom, az nem tudom, mire jó), tanulhatsz kreatív írást, de azért fölösleges egyetemre menni, jelnyelvészetet, és a fonetikán belül sok mindent, pl. együttműködhetsz mechanikai ismeretekkel rendelkező emeberekkel, hogy kifejlesszetek: készüléket, amely a siketek számára a leírt szöveget átalakítja tátogó szájakká, nyelvészek fejlesztik az ilyen dolgokat, amiket a kémfilmekben látsz, és egy-egy bemondott jelszóval működik egy zár, de ezek nagyon elvont dolgok, és nyilván nem fogsz ezzel foglalkozni, csak mert elvégezted a magyar szakot, csak ha valami extra szerencséd van, vagy protekciód. A kriminalisztikában sok nyelvész dolgozik (beszéde alapján a tettes: nő/férfi, hány éves, milyen körből jött, sőt, milyen magas akár. Lehetsz kritikus, de személyes véleményem szerint az se túl gyakorlatias. Ha felveszel mellé egy biosz minort, vizsgálhatnád pl. az állatok kommunikációját. Foglalkozhatsz jelnyelvvel, lehetsz lektor, korrektor, nyelvi minorral fordító.
2013. jún. 5. 03:19
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!