Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Leheteséges munka mellet...

Leheteséges munka mellet elvégezni az orvosit ?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Most vagyok 12. osztályos és nagyon szeretnék orvosira menni, világéletemben kitűnő tanuló voltam és biológiából 11. osztályban még oktv döntőbe is betudtam jutni.

Viszont az itthoni helyzetünk nem éppen a legjobb. Édesapám, még kiskoromban elhunyt, így édesanyám egyedül nevel minket a 2 testvéremmel. Azért éhezni nem éhezünk, de elég szűkösen élünk meg.

Na és a sztori lényege, hogy nyár végén édesanyám kijelentette nekem, hogy amint leéretségiztem, költözzek el és álljak meg a saját lábamon.

Eddig csak nyaranta jártam dolgozni, de most már elkezdtem a suli mellet részmunkaidőben. Próbálok egy kis pénzt félretenni egyetemre. Még így gimi mellet nem tűnik olyan húzósnak, igaz nincs sok szabadidőm.

Környezetemben lévő emberek elég unrealisztikusnak gondolják, hogy orvosi mellet lehetséges lenne dolgozni. Most akkorm adjam fel az álmomat, keresek mást ?

nov. 8. 14:07
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
48%

#20 nem fogok keresgélni, de én úgy tudom vissza kell fizetni.

Nem is lenne logikus, mert az állam miért adna valakinek ajándékba milliókat azért hogy otthagyja a képzést?

nov. 8. 19:52
 22/54 anonim ***** válasza:
82%

[link]

Alapképzés, mesterképzés esetében ha csak egy (aktív) állami ösztöndíjas félévet vett valaki igénybe, nem kell visszafizetnie.

Azaz ha kettő vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszony : visszafizetési kötelezettség keletkezik (kivéve, ha a megszűnéshez képest egy éven belül új képzésbe kezd bele).

Osztatlan mesterképzés esetén ugyanez a szabály, vagyis akár egy teljes tanév után is abba lehet hagyni, és nem kell visszafizetni semmit.

Három félév után azonban (ha egy éven belül nem kezd bele egy újabb képzésbe) vissza kell fizetni az ösztöndíjat.

nov. 8. 20:25
 23/54 anonim ***** válasza:
48%

#22 oké, de a lényeg nem változik. Akkor nem egy év után, hanem azután ha kiesik, akkor kell visszafizetnie. A tény ugyanaz.

Ha az első évben ezt nem is, a felvett diákhitelt mindenképpen vissza kéne fizetnie ha mégsem tudná csinálni az orvosit...

nov. 8. 20:28
 24/54 anonim ***** válasza:
71%

#22 kiegészítése:

2020.01.01-jét követő szabályozás már csak munkaviszony fenntartási kötelezettséget ír elő a képzés sikertelen megszerzése okán. 1 releváns félév:5hónap.

Alap-mesterképzés: 1félév, osztatlan képzés esetén:2félév esetén mentesül a munkaviszony fenntartási kötelezettség alól a hallgató kérelmére.

nov. 8. 20:37
 25/54 anonim ***** válasza:
42%

Igen, a diákhitel vissza kell csengetnie, ez sajnos nem kérdés

nov. 8. 20:38
 26/54 anonim ***** válasza:
86%
Én több olyan orvossal dolgoztam, akik nem kezdték el azonnal az egytemet, hanem egy évet dolgoztak. Segédápolóként, műtősként, több műszakban, pótlékokkal egészen jól lehet keresni, 25 alattiként pláne. Lehet egy év alatt félretenni szépen.
nov. 8. 20:55
 27/54 anonim ***** válasza:
20%
#26 de ahhoz képzettség kell, ami egyetemet igényel tudtommal, vagy fizetős képzést.
nov. 8. 21:09
 28/54 anonim ***** válasza:
64%
27, nem, nem kell.
nov. 8. 22:12
 29/54 anonim ***** válasza:
32%
#28 szerinted bármilyen civil képesítés nélkül beállhat ápolónak/műtősnek? Linkeled légyszi a forrást ahol ez le van írva?
nov. 8. 22:22
 30/54 anonim ***** válasza:
77%

Jogszabályt nem találtam, csak 2 álláshirdetést a Semmelweis Egyetemről műtőssegéd és segédápoló pozíciókra, mindkettőhöz csak 8 általános a követelmény. (nem a 28 vagyok)

[link]

[link]

nov. 9. 09:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!