Leheteséges munka mellet elvégezni az orvosit ?
Sziasztok!
Most vagyok 12. osztályos és nagyon szeretnék orvosira menni, világéletemben kitűnő tanuló voltam és biológiából 11. osztályban még oktv döntőbe is betudtam jutni.
Viszont az itthoni helyzetünk nem éppen a legjobb. Édesapám, még kiskoromban elhunyt, így édesanyám egyedül nevel minket a 2 testvéremmel. Azért éhezni nem éhezünk, de elég szűkösen élünk meg.
Na és a sztori lényege, hogy nyár végén édesanyám kijelentette nekem, hogy amint leéretségiztem, költözzek el és álljak meg a saját lábamon.
Eddig csak nyaranta jártam dolgozni, de most már elkezdtem a suli mellet részmunkaidőben. Próbálok egy kis pénzt félretenni egyetemre. Még így gimi mellet nem tűnik olyan húzósnak, igaz nincs sok szabadidőm.
Környezetemben lévő emberek elég unrealisztikusnak gondolják, hogy orvosi mellet lehetséges lenne dolgozni. Most akkorm adjam fel az álmomat, keresek mást ?
Nem tud nyáron dolgozni, mert gyakorlata lesz. A kollégiumot pedig nem biztos hogy megkapja, arra ne alapozzon.
A diákhitel szerintem nagyon rossz ötlet, mert rohadt nagy összeg lesz ha kiszámolod 6+ évre. Azt vissza is kell fizetni, és szerintem meggondolatlanság egy adóssággal a nyakadban lépni ki az életbe.
Inkább akkor menj el dolgozni, tegyél félre, és kezdd el akkor az egyetemet ha már megvan hozzá az anyagi fedezeted. Különben megvan rá az esély hogy bajt csinálsz magadnak.
Ha csak annyi anyud kérése, hogy ne költsön rád, akkor megoldható.
Ha magdat tartod el, akkor felvesznek a koliba, és szociális ösztöndíjat is kapsz. Ha jól tanulsz, akkor tanulmányit is.
Ebből még nyilván nem tudsz megélni, valamennyi diákhitelre is szükséged lesz. Valamennyit dolgozhatsz is, de az első legyen a tanulás.
Azért erre ne alapozzon hogy ösztöndíjat fog kapni az orvosin, mert rohadt nehéz, és nagyon keveseknek sikerül.
"Valamennyit dolgozhatsz is, de az első legyen a tanulás." - de az a kérdés lényege, a kettő üti egymást. Orvosi mellett se nyáron, se évközben nem tud dolgozni.
Nem tudja magát eltartani, a koli sem ingyenes+könyvek, kaja stb stb
Nem reális amiket mondasz #16
Szia!
6 éves az orvosi egyetem. Mellette dolgozni nem lehet, csak hébehóba max, amiből meg lehetetlen fenntartani magad.
Diákhitelt tudsz felvenni, ha el tudod fogadni,hogy azt vissza kell majd fizetni. Cserébe szabad felhasználású, kamatmentes.
Kolira, szoc.ösztöndíjakra pályázhatsz, ezekre esélyes is lehetsz.
Nem sok tankönyvet kell megvenned, de ami kellhet is, azt használtan is beszerezheted féláron, de amúgy netről letölthető kb minden. Egy tablet kell még plusz, más talán nem is nagyon.
Legjobb lenne ha otthon maradhatnál azzal, hogy a felvett diákhitelből fedezed a saját kiadásaidat, talán picit hazaadsz belőle anyudnak is.
Diákhitelből sokba fog kerülni a költségeinek a fedezése.
Dehogynem lesznek kiadásai. Gyakorlatra pl a sztetoszkòpot és tàrsait is magának kell megvennie...
A szociális ösztöndíjat pedig egyáltalán nem biztos hogy megkapja. Láttam már olyat aki nála rosszabb helyzetben volt és nem kapta meg. Teljesen lutri.
Nem tudom én sem miért nem lehet belátni hogy ez nem megoldható így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!