Egyetértesz azzal, hogy a jogászok, állatorvosok, gyógyszerészek ne kapjanak doktori címet?
... a sima mesterszakos diplomájuk mellé?
Teljesen méltatlan a jelenlegi rendszer
- a többi mesterszakos mérnökkel, közgazdásszal, pszichológussal szemben
- az orvosokkal szemben, akik 6+3 évig tanulnak az orvosi szakvizsgáért
- a valódi azaz doktorált doktorokkal szemben.
A helyes rendszer, ami Németországban is van:
BA/BSc szak: 3-4 év tanulás
MA/MSc azaz mesterszak: 5-6 év tanulás
PhD: 8-10 év tanulás
... az orvos az egyetlen kivétel, akinek nagyon komoly 6+3 éve van.
Arra gondoltam, hogy talán tényleg helyesebb, ha megosztom magamról pár dolgot, mivel a személyes motiváció kérdése mindig előkerül, és ez félreviszi a beszélgetést.
1. Igen, nincs foglalkozásdoktorim, azaz nem vagyok se orvos, se gyógyszerész, se jogász.
2. Igen, bölcsész diplomám van. Meg van mellette két másik mesterdiplomám is más területekről. Összesen ezek vannak: BA, MSc, MA, MA, MBA.
3. Igen, van PhD-m is.
4. Van társadalmilag hasznos végzettségem is, az egyetemi diplomáim közül kettő viszont úgymond haszontalan vagy mihaszna. Én ez utóbbiakat tartom értékesebbnek, több munka van mögöttük és jóval nagyobb tudást is adtak.
5. Nem sajnálom a doktori címet azoktól, akik megdolgoztak érte és akik megérdemlik. Németországban élek, és az itteni szabályokat logikusabbnak tartom (nincs, sőt tilos a foglalkozásdoktori cím, mindenképpen doktorálni kell a doktori címért – az orvosoknak is). Talán ez utóbbival nem értek egyet, én megadnám a doktori címet az orvosoknak a 9 év után (a szakvizsga mellé) PhD nélkül is.
Röviden ennyi. Köszönöm a beszélgetést mindenkinek!
Úristen, ezt végigolvasni. 😁
Figyelj, én most végzek az orvosin, de tőlem jelképesen elveheted a doktori címet. 😁
Abszolút hidegen hagy még "érdekeltként" is a téma. Nem azért mentem orvosira hogy a dr tag a nevem előtt szerepeljen.
Láttam hogy a biológia szak esetében is felmerült, hogy az miért nem kap doktori címet.
Egyik ismerősöm pl azon volt, egyszerűen siralmas a követelmény, lehet hogy " jól mutat" a követelményrendszer, de az a valósággal köszönőviszonyban sincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!