Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ti mit gondoltok, Orvosi/gyógy...

Ti mit gondoltok, Orvosi/gyógyszerészeti egyetemeken a kötelező 2 emelt és a kicsivel kevesebb jelentkező miatt mennyivel mehetnek lejjebb a ponthatárok? (Ha lejjebb mennek egyáltalán. )

Figyelt kérdés
Tudom, hogy a "gyakorikerdesek" már tele van az ehhez hasonló kérdésekkel, és majd júliusban úgyis megtudjuk, de mégis, akiket ez érint, csak vannak elképzeléseik efelől, és ők is nyugtalanok lehetnek.

2013. jún. 9. 11:38
 21/97 A kérdező kommentje:
Gratulálok a 410 (körüli) pontodhoz! Nyugodj meg, szerintem azzal már bent vagy a Semmelweisen. :) Bárcsak Nekem lenne annyim, irigyellek, de sajnos csak 380 körüli pontom lesz, vagy afölött néhánnyal. Úgyhogy nem nagyon fűzök a gyógyszerészetihez reményt, estleg még Szegedre ha netán-tán felvesznek, de nem áltatom magam.:(
2013. jún. 14. 19:53
 22/97 anonim ***** válasza:
duplázol te is?
2013. jún. 14. 20:18
 23/97 A kérdező kommentje:
Nem. Anélkül lett ilyen.:(
2013. jún. 14. 20:20
 24/97 anonim ***** válasza:
Köszi. Én csak reménykedem abban, hogy mindenki hajtogatja, hogy rossz lett és valami keretszám növekedést is emlegetnek. Nem vagyok bizakodó típusú, de ebben bízom:D
2013. jún. 14. 20:33
 25/97 anonim ***** válasza:
utolsó válaszoló, te is gyógyszerészetire mész? :)
2013. jún. 14. 20:40
 26/97 A kérdező kommentje:
Szerintem a keretszámok nagyjából ugyanolyanok lesznek gyógyszerészetin is, mint tavaly, legfeljebb 5-6 helynyi különbséggel. Legalábbis remélem Én is, hogy nem változnak jelentsen.
2013. jún. 14. 20:43
 27/97 anonim ***** válasza:

fogalmam sincs, de remélem:D

gyógyszerész-395

2013. jún. 16. 22:07
 28/97 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az az elképzelésem, hogy pár pontot csökkenni fog.

(2-5-t látok reálisnak.)

Amire alapozom, és javítsatok ki ha valamiben tévedek:

1-Mint ahogyan fentebb írtad, kicsit kevesebb a jelentkező. Már az első helyes jelentkezőkből is összesen 269-el kevesebb van (Pestre kereken 100-al,Szegedre 61-el, Pécsre 55-el, Debrecenre 53-al jelentkeztek első helyen kevesebben) A nem első helyes jelentkezők ennél sokkal nagyobb mértékben csökkentek, picit ez is hat a dolgokra, azért alakult ki ez most, mert új szabály, hogy csak 5 helyet lehet megjelölni. Így sokan bejelöltek 2 orvosit mondjuk, és a többit nem mert mindenképpen szeretnének egyetemre menni, és nem mernek akkora kockázatot vállalni, hogy csak orvosikat jelölnek meg. (Van ilyen ismerősöm, szóval ezt nem én találtam ki) És ha belegondolunk, például tavaly ha valakinek volt 420 pontja és csak Szegedet meg Pestet jelölte volna be, az teljesen lecsúszott volna az össze orvosiról, mert nem jelölte be Pécset és Debrecent, ahova éppen kevesebb kellett.. Az ilyen esetek miatt mondtam, hogy ha nagyon kis mértékben is, de ez is egy befolyásoló tényező.

Az ebben a részben leírt számokat a felvi.hu-ról tudom.

2-Ez most egy nagyon befolyásoló tényező lesz. SEMMILYEN előnyt nem tud magának szerezni az, akinek van felsőfokú nyelvvizsgája és nem csak középfokúja, illetve azok sem akiknek 2 közepük van. Tavaly 3 ismerősöm is emiatt került be, egyébként annyira azért nagyon ütős bioszuk meg kémiájuk. De persze azért rossz sem volt nem azt mondom, viszont enélkül az előny nélkül végzetes lett volna az felvételi szempontjából, hogy 70 körül mozgott a %-uk.

Szóval most kiesett egy ilyen tényező, amivel 12 pontot nyerhettek eddig az emberek.

(Azért írtam 12-t, mert 1 db középfokúja a jelentkezők 95%-ának van kb, és az 28 pontot ér, a 2 közép és a felső pedig 40-et ért, így tehát 12 volt az előnyük a szerencsés embereknek akik több nyelven/jobban tudtak beszélni valamilyen nyelvet)

3-A 2 emelt érettségi:

Habár vannak nagy kémia zsenik akik orvosira mennek, de nagyobb részt azért a számolások nem a kedvenceink, hiszen akkor a matematika és a vegyészet is képben lehetne mint karrier ha annyira kicseszettül szeretnénk sokat számolni és olyan jól megy:D, szóval 75% embernek azért nem a kedvence az emelt kémiában a számolgatás, és jól meggyűlik a baj velük. (Ráadásul középszintet meg lehetett úszni össz. 2 számolós feladattal, ha valaki a válaszhatónál elméleteset választott.) Szóval itt most a számolásból gyengébbek ugyanúgy szívnak végig 4 számolós feladatot, mint ahogyan mindenki aki tud számolni, és nem lehet 1-et sem kiváltani elmélettel azért mert az jobban megy és van választható rész.

A 2 emelt következő hatása: Nem a saját tanáraink vizsgáztatnak egyik tárgyból sem. Ez fontos, hiszen a saját tanár az próbál jobb fej lenni, mert azért valljuk be egy kémia/biosz tanár általában szereti az orvosira őrülten készülő diákját, és szívesebben kerekít felfelé mint azok akiknek egy vadidegen ember vagy a sok 100 közül aki aznap szóbelizik/javítják a rengeteg emelt dolgozatot akkor is egy a sok közül érzésük van a tiéteket tartván, nem úgy mint egy saját tanár akinek te XY szorgalmas srác/csaj vagy, akit szeret és támogat abban és drukkol neked hogy bejuss az orvosira. Állítom, ha nem is sok, de kb. átlagban 3 pont ezen biztos hogy múlik.

4-Az idei emelt kémia jóval nehezebb volt, mint az eddigi évek. Mivel megcsináltam az összeset illetve én is felvételiztem most, ezért ez saját tapasztalat is, de egyébként a velem hasonló cipőben járó ismerőseim, illetve az itt gyakori kérdéseken olvasott véleményekre alapozva írtam ezt le, hogy nehezebb volt. Keringenek itt szóbeszédek 40%-os országos átlagról, ha feltesszük hogy kicsit túloznak az emberek és hozzáadjuk a túlzás, akkor is egy igen gyenge országos átlagot kapunk. Nem beszélve arról, hogy sok ember csak duplázni tud, és azokat extrán sújtja egy nehéz évjárat, hiszen adott pont veszteségnél ők a dupláját vesztik el. (Én is ebbe a rétegbe tartozom, mivel a humán tantárgyakat nem sűrűn tanultam a gimiben, de a nyelvekben sem jeleskedtem annyira, főleg azért nem mert nem érdekelt annyira sem az irodalom sem a töri sem sok egyéb dolog, hogy rá tudjam magam venni a tanulásra ezekből, inkább sportoltam vagy buliztam:D

Ennek bizony az lett az eredménye, hogy most egy 91%-os biosszal, és egy 70 körüli kémiával is éppen hogy 420 pontom lesz. Pedig ennél jóval rosszabb eredményekkel vannak 440 pontos emberek is, ráadásul nem is kevesen. Szóval a duplázás nagyon nehéz dolog, de hát mindenki egye meg amit főzött magának, én a gimiben lazultam és most nehezebb, aki nem duplázik az a gimiben hajtott most meg könnyebb lesz neki, tehát ez a természet rendje. Egyébként a tavalyi közép kémiám 83% lett, ha azt beszámoltathatnám, akkor 10 ponttal lehetne több pontom mint így. Így máris elérkeztünk egy újabb hatáshoz, mégpedig arra gondolok, hogy ha tavaly valaki lecsúszott pár ponttal, de a kémiája jó volt akkor, az ugyanúgy megy a kukába és írhatta meg ezt a nagyon nehéz emeltet, tehát elvesztett egy jó eredményt amit már megszerzett, és most nagyobb eséllyel írt rosszabbat mivel alapból emelt+még rohadt nehéz is volt. Eddig ez nem volt így az években, mivel ha valaki csak a bioszt szúrta el mondjuk, az következő évben röhögve számoltatta be a fullos kémiáját és tanult csak bioszt, nem úgy mint most ugyebár amit mondtam, hogy ugyanúgy szívtam tovább és ment ki az ablakon a 83-as közép kémia, és máris írtam egy jóval rosszabbat emelten... Amúgy a 91-es bioszt meg októberben csináltam azért van az, hogy annak tudom az eredményét de a mostani kémiámról azt írtam fentebb, hogy 70 körüli, de amúgy inkább alatta lesz 2 ponttal nem felette, ezért írtam hogy 420 pontom éppen hogy lesz ilyen eredményekkel.

Egyébként ÁOK-ra szeretnék menni, bejelöltem az összeset, Budapesti vagyok, de pont ugyanannyira mennék szívesen vidéki egyetemre mint Pestire. Csak itt max egyszerűbb és olcsóbb lenne az élet mert otthon laknék és nem kéne kolit meg kaját fizetnem külön. Meg a vonat jegy is drága lesz amikor épp hazajövök, szóval ilyen szempontok miatt lett volna jobb SOTE de pont ugyanannyira fogok örülni bármelyik másiknak.

Amiket itt leírtam fenn, azok mind csak a feltevéseim, amik átgondolva teljesen logikusnak tűnnek. Éppen ezért ha ennek az ellenére nem úgy változik a határ ahogy gondoltam, akkor felelősséget nem vállalok az írásomértXD

Viszont itt a véleményét írja le az ember, és én ezt így látom, és nem csak ide dobtam az egészet, hanem végigvezettem, hogy mire alapozom. Mindenki aki valamit másképpen gondol, az nyugodtan tegye ezt meg a saját véleményével, de a végszóm az, hogy a leírt hatásoknak elméletileg LEFELÉ KELL tolnia a ponthatárokat! :)

2013. jún. 25. 00:11
 29/97 anonim ***** válasza:
Kiderült nekem. 410 körülire számítottam, de 422 lett. Én majdnem biztos vagyok benne, hogy bejutok SE-re:D (gyógyszerész)
2013. jún. 25. 00:38
 30/97 anonim ***** válasza:
0%
Én a felvi.hu-n úgy olvastam,h tavaly Debrecenbe (ÁOK) 1504-en jelentkeztek összesen,ebből 377-en első helyen jelölték meg,idén pedig 1649-en jelentkeztek összesen,és 524 jelentkező jelölte első helynek! Sztem Debrecenbe nőni fog a tavalyihoz képest a ponthatár,hiszen most sokkal többet adták be oda első helyként a jelentkezést...:S Inkább Szegeden számítok pontcsökkenésre,de az már nekem úgyis kilőve,nem hiszem,h 421-ről 414-re csökkentenék a ponthatárt. (nekem 414 pontom van :( ) Debrecen lett volna az egyedüli esélyes...:-(
2013. júl. 1. 18:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!