Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért várják el az egyetemi...

Miért várják el az egyetemi oktatók, hogy a diákok a jegyzetben leírt többértelmű mondatokból megértsék az adott tudományt?

Figyelt kérdés

Az írott magyar nyelv eleve alkalmatlanabb a többi nyelvnél a bonyolult információk átadására. Míg a legtöbb nyelvben a hangsúlyos mondatrésznek meghatározott helye van a mondatban, a magyarban sokszor egyáltalán nem derül ki az írott szövegből, hogy hol a hangsúly. A jegyzetírók meg pusztán legépelik azt, amit kimondanának.

Persze van még számos más jellegű hiba is a jegyzetekben, mielőtt szokásotokhoz híven azzal támadnátok, hogy egy darab hülyeség miatt ítélem az összes jegyzetet szarnak.

2023. okt. 17. 21:57
1 2 3 4 5 6 7
 1/62 anonim ***** válasza:
84%
Pl?
2023. okt. 17. 21:59
 2/62 A kérdező kommentje:

Pl.

Az alma piros.

Hangsúlytól függően jelentheti azt is, hogy minden alma piros meg azt is, hogy minden, ami piros, az alma.

2023. okt. 17. 22:03
 3/62 anonim ***** válasza:
87%

"meg azt is, hogy minden, ami piros, az alma."

Hát nem.

2023. okt. 17. 22:05
 4/62 anonim ***** válasza:
90%
Mellesleg ez mégis milyen egyetemi jegyzet? Melyik egyetem melyik szakán, milyen tárgy?
2023. okt. 17. 22:06
 5/62 anonim ***** válasza:
93%
És ezért ül be az ember az előadásra, hogy ez ott kiderüljön. Meg azért, hogy az ilyet az embermegkérdezze. Bár sok esetben kiderül, hogy nem a jegyzet sz*r hanem a hallgató a h*e. Mert a mondat értelmes és nem félreérthető, ha 1./ figyelt volna az órán; 2./ nem minden páratlan oldaból csak 5 véletlenszerűen kiválasztott sort olvasna; 3./ érdekelné az adott tárgy; 4./ Legalább megkísérelné értelmezni az adott mondatot.
2023. okt. 17. 22:08
 6/62 anonim ***** válasza:
94%
Mert a szövegértés az egyetemen alapkövetelmény...
2023. okt. 17. 22:10
 7/62 anonim ***** válasza:
88%
És mutatnál ilyen "több értelmű" mondatot egy konkrét jegyzetből? Az előtte lévő 1-2 és az utána levő 1-2 mondattal együtt (mert legtöbb esetben a szövegkörnyezet mutatja, hogy hogyan kell értelmezni). De tényleg jártam már egy két egyetemen, de én még ilyennel nem giazán találkoztam. Volt olyan jegyzet ami nehezebben volt érthető, de az ne ezek miatt, hanem mert egy csomó mindent nem magyarázott meg. De 1-2 esetet leszámítva ezzel nekem sose volt problémám.
2023. okt. 17. 22:13
 8/62 A kérdező kommentje:

Pont, hogy tilos a szövegértés egyetemen. Kizárólag úgy szabad értelmeznia szöveget, ahogy a tanár gondolja, és a többi, nyelvtanilag ugyanolyan helyes értelmezés pedig tilos.

9/62 anonim ***** válasza:
92%
Amúgy a példád kiragadott, mert ha 1-1 mondat önmagában nem is világos, 1-1 fejezet már az. Pl. ha a mondatod után az következik, hogy "A szék is piros", akkor már egyértelmű,hogy nem minden alma, ami piros.
 10/62 anonim ***** válasza:
92%
Na, mutass egy jegyzetet amit nem szerinted nem lehet értelmezni!
2023. okt. 17. 22:14
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!