Miért nincsen megkülönböztetve az én+te-féle mi az én+ő-féle mi személyes névmástól?
Szerintem ez más nyelvben sincs így. Gondolom csak azért, mert így alakult.
Egyébként ti és ti, meg ők és ők között is lehetne különbséget tenni.
Ez más nyelvekben is annyit jelent, hogy én meg ...., függetlenül attól, ki az.
Talán kissé önközpontú, de ha egyszer a nyelv ilyen, hát ez van.
A természetes nyelvek kialakulnak, nem tervezik őket. Szóval azért van így, mert így alakult. Ha mégis szükséges, akkor a beszélő majd részletezi: "mi ketten, veled, nagyon megértjük egymást" vagy "mi a testvéreimmel sokat járunk horgászni".
Elképzelhetőnek tartom, hogy van olyan természetes nyelv, ahol megkülönböztetik, de nem ismerek ilyet.
Az sem kizárt, hogy nagyon régen volt külön névmás variáció is, de jelentős plusz praktikum híján kikopott.
A szövegkörnyezet sok nyelvi "extrát" helyettesít.
Vannak olyan nyelvek, ahol az igeragozás kompletten nem létezik, az pedig azért "komolyabb" hiány.
"Elképzelhetőnek tartom, hogy van olyan természetes nyelv, ahol megkülönböztetik, de nem ismerek ilyet."
Én spec az amazonasi tujuka bennszülött nyelvből kinézem. :D
Az kismillió fajta ragozást használ, gondolom, hogy személyes névmásokkal sem fukarkodik.
Összességében én úgy látom, minél többen, minél szélesebb körben beszélnek egy nyelvet, annál jobban egyszerűsödik.
Koreai nyelvben van inkluzív és excluzív "mi". Azaz, van én(+mások)+te és én+mások, de te nem tartozol bele. De csak formális nyelvben, köznyelvben nem használják.
Lásd:
https://www.youtube.com/watch?v=dzh1Gzni5oY&ab_channel=TalkT..
Gondolom a legtöbb nyelvben azért nincs, mert nem olyan hasznos erre külön módot fenntartani. Koreában a köznyelv simán átvehetné a formális nyelvtől ezt a módot, de nem teszi, mert nincs rá szükség.
Sok nyelvben megtalálható ez a különbség, igaz hogy Európában nem elterjedt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!