Pár éve divat lett a személyes névmásokat nagybetűvel írni. De ez szerintem nyelvtanilag nem helyes. Vagy mégis?
Igen, ez pl. a német nyelvben így van. De a magyar nyelvben régebben az ön-t is kisbetűvel írtuk. Ez azóta változott?????
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy pl. egy nyelvtantanár mit mondana erre, ha pl. a dolgozatomban így írnám. Nagybetűvel is helyes lenne? Mert 5 éve amikor érettségiztem, soha szóba sem került, hogy kicsi helyett nagybetűvel kellett volna írnom, pedig rengeteg fogalmazást, dolgozatot, levelet írtunk. Ezért sem értem.
"Nagybetűvel is helyes lenne?"
Nem helytelen - legalábbis a helyesírási szabályzatban nincs erre kötelező érvényű szabály - maximum ajánlás a tisztelet kifejezésére:
"Azokat a közneveket, névmásokat és névmási szerepű határozószókat, amelyek a megszólított személyére vonatkoznak, szöveg belsejében általában kisbetűvel kezdjük: Légy szíves, barátom, látogass meg minket! Arra kérem a polgármester urat, szíveskedjék ügyemet kedvezően elbírálni. Bárcsak itt lehetnél te is! Valószínűleg önöket is érdeklik fejlesztési terveink. Örökké hálás leszek neked a segítségedért. Melegen érdeklődött irántatok. Stb. – Fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható: Szeretném, Apám, ha nem értene félre. A legfőbb érdem az Önöké. Szeretnék mindig Veled lenni. Stb. "
"ez helyesírási szabályzat szerint helytelen" – ??
(Ezt az "Ön"-re írtad, vagy az összes személyes névmásra, ahogy a főkérdésben szerepelt?)
Udvariasságból lehet nagybetűvel írni a személyes névmást, ha meg akarod tisztelni a másik felet, például:
"Tisztelt Asszonyom, az Ön folyó hó 13-án kelt levelére reagálva..."
vagy:
"...ez a Te döntésed, itt én nem adhatok tanácsot..."
Az viszont nevetséges, amikor valaki az "én" névmást írja nagybetűvel, az olyan, mintha saját magával udvariaskodna, a saját seggét nyalná.
Itt is állást foglalnak a hozzáértők (ráadásul ide linkelnek vissza)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!