Kérdés: Ebben valaki segíteni? Csak párat: semmire:általános névmás nálunk:személyes névmás látva:határozói igenév hogy:kötőszó abból:az ez mutató névmás mennyi:kérdő névmás vajas:melléknév megfelelő:folyamatos melléknévi igenév meg még hasonlók
Eléggé zavaros a leírásod. Voltaképpen mire vagy kíváncsi?
A semmire: általános névmás
nálunk: sz.nm. helyhatározó ragos alakja
látva: határozói igenév
hogy: kötőszó
aból: az mutató névmás határozó ragos alakja
mennyi: kérdő névmás (számnévi)
vajas: főnévből képzett melléknév
megeflelő: folyamatos melléknévi igenév
alatt: helyhatározó szó, de amúgy névutó (pl. asztal alatt)
volna: létige feltételes mód E/3.
Az 'alatt' nemcsak "amúgy névutó", hanem emígy is.
Volt még 'fel' és 'le' is. Ezekről is nyilatkozzon valaki hozzáértő! IMHO igekötők.
Ha ragozod, akkor mindjárt látszik, hogy helyhatározó szóként is működik: alattam, alattad, alatta stb.
Alattam a völgy, felettem a magas ég. :)
"Ha ragozod, akkor mindjárt látszik, hogy helyhatározó szóként is működik: alattam, alattad, alatta stb."
Igen, a névutó személyjeles határozószóvá tud válni toldalék hatására. (pl. alatta, alattunk)
Vagy melléknévvé. (pl. alatti)
Ettől még az 'alatt' szófaja névutó.
(Kivéve, amikor nem névutóként, hanem önmagában, 'lenn' értelemben használják, de ez elavult, régies használat, nem erről beszélünk, háziban nem ezt kérdezik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!