Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Akik szegény családból valóak...

Akik szegény családból valóak hogyan tudnak komoly egyetemi szakon tanulni anyagi segitség nélkül?

Figyelt kérdés

Egy szegény családból származó gyerek milyen módon törhet ki? Ha a szülők képtelenek anyagilag segíteni, tanitatni képtelenség tanulni normális szakon.

Orvosin, gyógyszerkaron, műszaki egyetemen rendszeresen ott kell lenni nagyon nehéz mellette dolgozni.

Hiába van a diákhitel a tandíjra, a diákhitel 2 a kiadások egy részére (ez nem sok) nagyon nehéz megélni nagyobb városokban szülői segitség nélkül. Ha mondjuk budapesti és otthon lakik a szülők igényt fognak tartani arra hogy a gyerek be adjon a rezsi egy részébe és ehhez jönnek a plusz kiadások (élelmiszer, könyv, ruhákodás, téli cipő).

Tényleg csak a gazdagok gyerekei tudnak normális diplomát szerezni a mai világban?

27/N

2019. okt. 26. 20:13
1 2 3 4 5 6 7
 61/66 anonim ***** válasza:
74%
Ha nappalira jár valaki,akkor kaphat csak ösztöndíjat,viszont nem tud mellette teljes állásban dolgozni.Ha meg levelezőre járt,azért az nagyon nem ugyanaz,maradjunk annyiban.
2019. okt. 27. 07:33
 62/66 anonim ***** válasza:
69%
Államilag támogatott egyetemre megy, felvesz diákhitelt, nyaranta ha tud, dolgozik. Koliban lakik ötödannyiért, mint egy albiban, jól tanul, így kap ösztöndíjat, ha elég okos akkor még köztársasági ösztöndíjat is mellé. Rengeteg önkormányzat külön támogatja saját büdzséből is a tanulókat, ezt is meg lehet pályázni. Meg gondolom van még kismillió ösztöndíj lehetőség, amit én nem ismerek. Magára főz olcsóbb kajákat, nem vesz méregdrága tankönyveket, hanem a sulikönyvtárban olvassa őket, vagy szintén harmadannyiért lefénymásolja. Meg lehet oldani azért szerintem is. Ha nagyon szorul a hurok, akkor 1-2 félévet kihagy és elmehet akár külföldre is dolgozni hogy pénzt gyűjtsön, nyugaton ez általánosan bevett szokás.
2019. okt. 27. 07:54
 63/66 anonim válasza:
82%

Orvosit, gyógyszerészetit csak nappalin lehet elvégezni, ha jól tanulsz nem kell tandíjat fizetni mert a hallgatók jelentős része állami ösztöndíjas. Albérlet helyett kollégium, Bursa Hungarica ösztöndíj, igyekeztem jól tanulni így tanulmányi ösztöndíjat is kaptam, időnként a szakomon is volt egy-egy lehetőség egy-egy alkalmi ösztöndíjat elnyerni. Amikor már nem tudtam elkerülni diákhitelt felvettem, az első 3 évem alatt hétvégén időnként dolgoztam (sok ilyen alkalmi munka van ahol nem várják el hogy heti 25 órát dolgozz), később amikor kicsit lazább lett az órarendem hét közben is be tudtam vállalni 1-1 napot. Havonta egyszer utaztam haza, főztem nem rendelgettem, nem voltak felesleges kiadásaim (csokika, chips), nem vettem túl gyakran új ruhákat.

Elvégeztem az egyetemet úgy hogy anyukám maximum egy kis étellel tudott támogatni, amit akkor csomagolt mikor hazalátogattam. Most elhelyezkedtem a szakmámban és az élet kárpótol a korábbi szűkös életért.

Szóval nem, nem csak a gazdagok gyerekei tudnak “normális” diplomát szerezni, hanem azok akik kifogások helyett a megoldásokat keresik.

2019. okt. 27. 08:46
 64/66 anonim ***** válasza:
72%
Utolsó, teljesen egyetértek, igaz én gyógyszerészként végeztem, hasonló cipőben...
2022. dec. 13. 13:59
 65/66 anonim ***** válasza:
31%

Sok szülő normálisabban gondolkodik, mint a gyakorin felsorakoztatott példák, és belátja, hogy 18-20 éven keresztül ha képes volt a gyereket etetni, ruházni és az egyéb költségeit fizetni, akkor az utód érdekében pár évig még lemond arról a pénzről, a gyerek meg nyáron és hétvégente elmegy dolgozni és így szűkösen, de ki tudja gazdálkodni az egyetemi tanulást (nyílván nem az önköltségest, de azért államira elég egyszerű bejutni...)

Unokatestvéremnek meg meghalt az apja, mikor 14-15 volt és onnantól a tanulmányai végéig (és talán max 25 éves koráig) jár neki havi nettó 120-140, amit ő kap és nem az anyja, illetve az anyja is a boldogulását akarja, ezért ez nem is kérdés neki, hogy lenyúlja-e... Ők amúgy 50-60 m2-en éltek hatan mindenféle szedett-vedett berendezéssel és egy másik testvér is egyetemre jár (csak az ő apja még él)

2022. dec. 13. 22:53
 66/66 anonim ***** válasza:
82%
én meg 25-en 7-en 9 éves koromig, most lettem gyógyszerész
2022. dec. 13. 23:24
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!