Akik szegény családból valóak hogyan tudnak komoly egyetemi szakon tanulni anyagi segitség nélkül?
Egy szegény családból származó gyerek milyen módon törhet ki? Ha a szülők képtelenek anyagilag segíteni, tanitatni képtelenség tanulni normális szakon.
Orvosin, gyógyszerkaron, műszaki egyetemen rendszeresen ott kell lenni nagyon nehéz mellette dolgozni.
Hiába van a diákhitel a tandíjra, a diákhitel 2 a kiadások egy részére (ez nem sok) nagyon nehéz megélni nagyobb városokban szülői segitség nélkül. Ha mondjuk budapesti és otthon lakik a szülők igényt fognak tartani arra hogy a gyerek be adjon a rezsi egy részébe és ehhez jönnek a plusz kiadások (élelmiszer, könyv, ruhákodás, téli cipő).
Tényleg csak a gazdagok gyerekei tudnak normális diplomát szerezni a mai világban?
27/N
"
Akkor soha nem lesz gyereked.
Másrészt a szülő nem szűnik meg önálló ember lenni, mert gyereke van, és nem csak mint kiszolgáló személyzet fog működni."
Nyilván ti döntitek el mikor lesz gyerekem és hogyan neveljem. Azzal nincsen baj hogy nem szűnsz meg önálló személynek lenni, meg nem csak kiszolgálója leszek, de én nem is írtam ilyet, fuss neki mégegyszer 😉 nem csak megszülni szeretném, hanem azt is szeretném hogy boldog legyen és sikeres. Aki szülő számoljon ezzel a felelősséggel, nem egy szülő van nálunk akinek a gyereke mellett lenne a helye még is a diszkóban tekeri magát, szánalmas. Van már elég nyomorult itt a Földön. És még mindig jobb hogy valaki meggondolja hogy tényleg felbírja e tisztességesen nevelni a azt a gyereket, mint hogy megszülje a szemétdombra 12.Lájonelricsit, és az állam nevelje. 😅
Diákhitel, ösztöndíj, szociális juttatás. Ezekből kell megélni ha nincs mellette diákmunka vagy szülői segítség. Albérlet helyett koli, magának főz, keveset bulizik.
Sokan csinálták végig, nem lehetetlen csak rossz látni h másnak a feneke alá tettek mindent, mégsem becsüli. Ha ösztöndíjas vagy, mindig kell tanulni mert rossz átlagra nem adnak pénzt.
Ismerek olyan orvosin tanulót akinek apukája meghalt, anyukája súlyos beteg, folyamatosan dolgozik és a munkahelyén tanul.. Elképesztő egy srác, még vizsgaidőszakban is megy, és nem ő az egyetlen aki dolgozik orvosi mellett (persze a dolgozók közül többség nem ilyen sokat és
nem ilyen intenzíven dolgozik, ez a srác nagyon kirívó, ritka eset).
Szóval ha valaki igazán akarja az kitörhet, és elvégezhet bármilyen szakot, csak sokkal többet kell rááldoznia mint azoknak akiket támogatnak.
Egyszer olvastam is erről egy tanulmányt, ahol számokban is kifejezték mekkora hátrány egy nem támogató családból jövő embernek elvégezni az egyetemet, és a többség abba is hagyja még mielőtt lediplomázna.
46-osnak:Azért nem egészen így van és nem mindenhol.
Egyrészt a Bursa-nak nem annyi a kritériuma,hogy államin tanulj.Az kifejezetten szociális alapú.Ha például van egy autó a családban,már vagyon-nak számít és nem jár.Plusz a per/fő is fontos,stb.Konkrétan annyi macera van vele,hogy nekünk bár járna,de inkább hagyom a fenébe,mert ráadásul félévente újra be kell hozzá minden papírt nyújtani.
A szociális ösztöndíj lehet nálatok annyi,de mondjuk Debrecenben nagyon nem.A fiam úgy kap 8000 Ft-ot,hogy csak a férjem dolgozik nettó 180-ért és van eltartandó gyerek még itthon,akire még plusz pont is jár,mert tartós beteg.
A tanulmányi ösztöndíj meg...4,2-es átlagára most is kapott kemény 10.000 Ft-ot és mérnöki szak.
A koli viszont 24.000.
Erről ennyit.
Két szakmunkás szülő gyerekeként végeztem el az egyetemet, két kisebb testvérem van, akkor ők még általánosba jártak.
Államin tanultam, könyvtárba jártam, nyáron megkerestem a könyvek árát, amit mindenképpen meg akartam venni. Zalaegerszeg és Pécs között ingáztam, haviax két alkalommal, azért az nem érhet verő összeg. Főzni tudtam már akkor, ráadásul ez kikapcsolta kicsit az agyam, ez volt a pihenês, ezzel is spóroltam.
Mindennapokra pedig dh. Ennyi.
Figyelj, most olvasom a válaszokat. Azért kérdeztél, mert érdekel, vagy azért, hogy meggyőzz mindenkit a saját véleményedről?
Borzalmas világot élünk, nem lehet kikapcsolódni... Hülye vagy. Gytk-s ismerős egyik újságnak ír, kutat; a másik szakács okj-t végzett mellette; áokos versenyszerűen sportol; és rendszeresen találkozik velük a lányom (mat-fiz tanárszakos), mozi, színház, koncert... Szóval szórakoznak.
Ja és hogy a témához is szóljak,látszik az előző hozzászólásomból,hogy nem vet fel minket a pénz,mégis már a nagyobbik lányunk kijárta főiskolát,igaz úgy félidőben felvettük a diákhitelt,amit mi fizetünk,mivel a szülő kötelessége az,hogy kitaníttassa a gyerekét szerintem.Nyaranta ugyan dolgozott,de csupán azért,hogy szórakozásra,egy kis nyaralásra ne tőlünk kelljen kérnie.
A fiamnál nem vettünk fel diákhitelt,nyögjük,mert tényleg nem egyszerű.A 24.000 Ft-os kolit azért választottuk,mert itt csak 2-en vannak 1 szobában és így jobban tud tanulni,mint a feleannyiba kerülő,de fullra töltött bulis koliban.Plusz ugye ez olyan,mintha külön háztartást kellene az embernek fizetnie egy másik városban,meg aztán ott van az útiköltség is.
Természetesen nem várom el,hogy dolgozzon,mert egyrészt majdnem estig van órája,aztán tanul és hétvégenként is a füzetei fölé görnyed.Mikor is dolgozhatna?Éjszaka és utána az előadásokon a padra borulva aludjon?Nem szeretném.Amit kap tanulmányi ösztöndíjat,abból még a különóráját is fizeti(ő ragaszkodik hozzá),mert felsőfokú angolra készül.
Tankönyvekre nem költünk,a jegyzetekből tanul és a könyvtárból.
Államilag támogatott képzésre kell jelentkezni. Ha nincs meg a pontszám, 1 évig dolgozni teljes állásban, félretenni amwnnyit lehet, közben tanulni, újraérettségizni.
A barátnőm az orvosi mellett ápolóként dolgozott 2 műszakban teljes állásban, albérletet fizetett, eltartotta magát. A fizu + ösztöndíj elég volt neki. Soha nem halasztott, és a vizsgák közül is csak 1x volt olyan, hogy elsőre nem jött össze az egyik tantárgy. De végig jó jegyei voltak. Emellett talált időt pihenésre, szórakozásra is. Idén diplomázott. A szülők nem tudták támogatni egyáltalán. Szóval meg lehet csinálni, ha valaki nem a kifogásokat gyártja.
Ha valaki nappalin tanul és emellett folyamatosan napi 5-6 óra otthoni tanulásra is szüksége van, akkor az a szak nem neki való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!