Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Akik szegény családból valóak...

Akik szegény családból valóak hogyan tudnak komoly egyetemi szakon tanulni anyagi segitség nélkül?

Figyelt kérdés

Egy szegény családból származó gyerek milyen módon törhet ki? Ha a szülők képtelenek anyagilag segíteni, tanitatni képtelenség tanulni normális szakon.

Orvosin, gyógyszerkaron, műszaki egyetemen rendszeresen ott kell lenni nagyon nehéz mellette dolgozni.

Hiába van a diákhitel a tandíjra, a diákhitel 2 a kiadások egy részére (ez nem sok) nagyon nehéz megélni nagyobb városokban szülői segitség nélkül. Ha mondjuk budapesti és otthon lakik a szülők igényt fognak tartani arra hogy a gyerek be adjon a rezsi egy részébe és ehhez jönnek a plusz kiadások (élelmiszer, könyv, ruhákodás, téli cipő).

Tényleg csak a gazdagok gyerekei tudnak normális diplomát szerezni a mai világban?

27/N

2019. okt. 26. 20:13
1 2 3 4 5 6 7
 11/66 anonim ***** válasza:
95%
Nem. Én úgy jártam ki az egyetemet, hogy könyvre nem költöttem: könyvtárakba jártam tanulni, olvasni, jegyzetelni. Mellette magántanítottam, meg elvállaltam kisebb alkalmi munkákat. És minden lehetséges segélyre benyújtottam kérelmet, nem voltam hülye, hogy büszkeségi kérdést csináljak ebből.
2019. okt. 26. 20:36
 12/66 anonymousreview60 ***** válasza:
72%
Fiatalon a szervezet sokat kibír. Azt is, ha nincs herevere minden héten. Sőt, aki dolgozik, az kevesebbet lazsál, céltudatosabb a tanulásban is. Tehát a munka használni is tud.
2019. okt. 26. 20:38
 13/66 anonim ***** válasza:
89%

Mi sem vagyunk gazdagok, sőt...úgyhogy én sem foglak megerősíteni ebben.

A tandíjra diákhitelt vettem fel, volt hogy a szabad felhasználásút is igényelnem kellett, lazább félévekben tudtam dolgozni is. A törlesztőt ők fizetik, így egyeztünk meg. De soha, soha nem kértek tőlem pénzt semmire. 4 évig nem is laktam itthon. Nemrég haza költöztem, állást keresek jelenleg, igyekszem minél előbb elhelyezkedni, látják is, ezért nem is sürgetnek, azt szeretnék, hogy olyan helyet találjak, ahol fejlődhetek. Amiben tudok segítek: bevásárolok, takarítok stb. Amint lesz munkám, onnantól a diákhitelt is én fogom fizetni.

2019. okt. 26. 20:40
 14/66 anonim ***** válasza:
27%
Mondjuk az olyat sem értem aki mély szegénységre szül és egy okos tehetséges gyereknek kell lemondania egy életét meghatározó dologról. Élet az olyan? Nem ő akarta hogy megszüljék. De addig jó volt amig a családit kapták rá? Tipikusan azok a szülők csinálnak ilyet, akik öreg korukra kullancsként tapadnak felnőtt gyermekeikre, és eltartatják magukat "nekik ez jár" címszó alatt.
2019. okt. 26. 20:43
 15/66 anonim ***** válasza:
92%

Nem, de úgy látom mindent kimagyarázol. Ha a gyerek szerencsés és egy nagyobb városban vagy annak közelében élnek akkor simán lakhat otthon amíg tanul. Az, hogy te láttál ellenpéldát nem jelenti azt, hogy mindenki ilyen. A legtöbb szülő azért annyiban tudja támogatni a gyerekét, hogy eltartja amíg tanul és ezt meg is teszik sokan. A plusz kiadásokat nem értem. Ha otthon lakik a gyerekem és tanul akkor nyilván adok neki enni és ruhát is kap, ha szükséges. Sajnálom, hogy te olyan helyen élsz ahol nem láttál normális családot, ahol ezek természetes dolgok.

Távolabbi suli esetén még mindig ott a koli, tudtommal szociális alapon is be lehet kerülni. 150ezer nem kell albérletre. Aki csóró, az nyilván első körben koliba igyekszik, de ha ez nem jön össze akkor sem bérel egy egész lakást, megelégszik egy szobával ami nem kerül ennyibe. Ettől függetlenül az ilyen helyen élőknek sokkal nehezebb kitörni, de nem lehetetlen.

2019. okt. 26. 20:44
 16/66 anonim ***** válasza:
90%
14 a mélyszegénység az egy másik téma. Onnan a tehetséges gyereknek sem jut eszébe az egyetem, mert egyszerűen nincs ilyen jövőkép se a családban se a környezetben. Onnan tényleg ritka, hogy valaki bekerül egy bármilyen felsőoktatási intézménybe. A kérdés viszont nem erről szól, hanem hogy csak a gazdagok gyerekeinek lehet normális diplomájuk, ami egyértelműen nem igaz. Sok átlagos család is segíti a gyereket a lakhatással és ellátással és így nekik is lehet bármilyen diplomájuk.
2019. okt. 26. 20:49
 17/66 anonim ***** válasza:
93%

Ha annyira szegények, valószínűleg kap a gyerek kollégiumot. Ott van közös konyha, lehet főzni, így az étkezésen sokat spórolhat. Szórakozásnak beiratkozhat a könyvtárba, és máris annyit olvashat, amennyi ideje csak van. Kirándulhat is, ha budapesten tanul, a BKK bérlettel kijuthat a Budai-hegyekbe. De ha néhány barátjával leül társasjátékozni, az is kiváló kikapcsolódás. Nem feltétlen ő kell megvegye a legújabb 20.000Ft-os játékot, azt majd odaviszik mások, de egy pakli kártyája neki is lehet.

Cipőt nemigen lehet használtan venni, de ruhákat igen, ami sokkal olcsóbb, mint az új. A tankönyveket a felsőbb évesektől olcsóbban is be lehet szerezni, de sokszor abból is letöltött vagy kölcsönpéldányokat használnak, főleg a kollégisták.

Nem kell feltétlenül heti sok órát dolgoznia, egy kis ösztöndíjkiegészítést heti pár óra korrepetálással is lehet szerezni. Ha pedig olyan jól tanul, hogy képes a nehezebben boldoguló évfolyamtársakat korrepetálni, akkor a saját tanulási idejében keres pénzt, és ráadásul előre-hátra tudni fogja a tananyagot.

2019. okt. 26. 20:51
 18/66 anonim ***** válasza:
4%
Úgy hogy pénzért dugnak,így keresik meg a tandíjra valót.
2019. okt. 26. 20:52
 19/66 anonim ***** válasza:
26%

Normális szülő nem veszi el a gyereke pénzét. Levágnám a kezét annak, aki a gyereke felé tartja a markát, főleg ha az egyetemista. Remélem az ilyen a családi pótlékot sem vette fel utána meg semmi egyebeket.

Egyébként lehet egyetemet végezni simán így. Szoctám, bursa hungarica, diákhitel, tanulmányi ösztöndíj, kollégium, és ha van lehetőség, akkor diákmunka.

2019. okt. 26. 21:01
 20/66 anonim ***** válasza:
93%
Én elkezdtem dolgozni érettségi után. Levelezőn tanultam tovább. Nyilván ez orvosinál nem lehetséges, de egyébként se az volt a terv. Közgázra mentem. Sok osztálytársam is ezt választotta, és sokan szintén levelezőn, munka mellett. Egyedül nevelt minket anyu, apu soha nem segített semmiben.
2019. okt. 26. 21:05
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!