Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Melyik az a KRESZ szabály,...

Melyik az a KRESZ szabály, amelyik tiltja a parkoló autók melletti megállást? (tehát nem várakozást, megállást)

Figyelt kérdés

Az alábbi linken kerestem:

[link]

Ott csak ezt találtam:

(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:

d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

A megállásra viszont nem találok ilyet.

Továbbá van olyan szabály, hogy megállni szabad merőlegesen parkoló autók mellett, de párhuzamosan parkoló autók mellett meg nem?

2024. jún. 17. 15:35
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/71 A kérdező kommentje:

8-ast, ezt pont néztem is, de van benne ez a rész:

"úttest másik szélén álló jármű között"

Azaz a másik szélén álló jármű között, de az úttest másik szélén nem állt jármű. Azona

szélén voltam, ahol álltak jàrművek.

Ráadásul a parkoló autók, amik mellett megálltam meg nem is a sávban megállt autók voltak, hanem egy magánkórház előtti parkolórész.

Mutatom:

47.93824340029868, 21.742215228307693

A műfüves zöld terület után álltam meg egy ott álló autó mellett.

2024. jún. 17. 16:34
 12/71 anonim ***** válasza:
79%
Az van, amit mondtam. Megálltál a forgalmi sáv kellős közepén és blokkoltad vele a forgalmat.
2024. jún. 17. 16:42
 13/71 A kérdező kommentje:

De nem, mert pl itt is így kell megállni:

47.979132496637604, 21.723236182625723

Nem látom a különbséget.

Ráadásul a vizsgabiztos sem a "forgalom blokkolása" miatt buktatott meg, hanem a parkoló autókra hivatkozott.

Ugyanezen az utcán ahol megbuktam (Nyíregyháza Lujza utca) a buszmegálló után a trafóház mellett IS meg lehet állni a célmegállásnál:

47.9395557067457, 21.742301682578766

Ez még az elméleti anyagban is benne van mint célmegállási hely, tehát a "forgalom blokkolása" mint ok, az ugyanúgy teljesülne itt is, de még egyszer mondom, a vizsgabiztos nem erre hivatkozva buktatott meg, hanem a parkoló autók miatt, csak nem értem továbbra sem, hogy miért, mivel a nevében is benne van, hogy célmegállás, azaz megállás, és nem várakozás.

2024. jún. 17. 16:50
 14/71 anonim ***** válasza:
100%

A feladatot az úttest szélén történő megállással kell végrehajtani úgy,

hogy a megállást követően a járműszerelvény párhuzamos legyen a jár-

daszegéllyel és a jármű kerekei a járdaszegélytől legfeljebb 30 cm tá-

volságra legyenek. A vizsgázó a járműszerelvénnyel a manővernek

megfelelően, szabályosan elhelyezkedve, megállási szándékát jelezve, a

megfelelő körültekintéssel előremenetben finom sebességtartással álljon

meg a járdaszegély mellett. Beálláskor, korrigáláskor a járműszerelvény

mozgásának megfelelő irányba nézzen, valamint előre és oldalra pillan-

tásokkal ellenőrizze a manőver helyességét. Rögzítse rögzítőfékkel a34

járműszerelvényt. A vizsgázónak a manőver végrehajtása alatt mindig a

járműszerelvény mozgásának megfelelő irányjelzést kell adnia.

o Hibavonalat kell adni az alábbi hibák elkövetése esetén

 járdaszegélynek hajt;

 a jármű hossztengelye nagymértékben eltér a parkolóhely tengelyétől;

 járdaszegélytől 30 cm-nél távolabb áll meg;

 másodszori javítással sikerült a feladatot végrehajtani.

2024. jún. 17. 17:08
 15/71 anonim ***** válasza:
36%
Na hát vajon miért nem. Valószínűleg nem maradt annyi hely, hogy melletted haladhasson a forgalom, meg ugye mi van, ha a parkoló pont elindulna. Nem is tudom, hogy gondolod, hogy így meg lehet bárhol állni. Jó is, hogy ilyenért buktatnak, mert a való életben ez egy rohadt bunkó dolog akármilyen járművel. Teherautóval meg nyilván nem 2 percre állsz meg, hanem azért, mert dolgod van.
2024. jún. 17. 18:41
 16/71 A kérdező kommentje:

14.-es, ez nem adott választ arra, hogy miért szabálytalan az adott művelet.

15.-ös. "Valószínűleg nem maradt annyi hely, hogy melletted haladhasson a forgalom"

Ember, megnézted, hogy hol volt ez, vagy csak hasraütésre írsz? Hogyne maradt volna, egy kamion is simán elfért volna.. ÉS NEM ezért buktam meg.

Nem én "hogy gondolom" hanem az oktatás akkor, vagy maga a vizsgaelvárás, ugyanis kapubejáróban IS meg lehet állni, az is akadályozza a forgalmat! Nem várakozásról van szó, hanem megállásról!

"Teherautóval meg nyilván nem 2 percre állsz meg, hanem azért, mert dolgod van."

Mégegyszer leírom, megállásról van szó, nem várakozásról!

Megállásnál max 5 percet állsz meg és végig a járműnél maradsz. Amiről te beszélsz, az a várakozás, direkt ezért írtam le ezt többször is!

Nem találgatni kell, meg hülyeségeket leírni, hanem egmondani azt a konkrét KRESZ szabályt, ami alapján megbuktam, amiről szólt ELEVE a kérdés.

2024. jún. 17. 19:41
 17/71 anonim ***** válasza:
27%

"ugyanis kapubejáróban IS meg lehet állni" mióta?

"megállásról van szó, nem várakozásról!" de a vizsgán amikor megállsz, akkor várakozást szimulálsz. Ahogy a D kategóriás vizsgán is beállsz a megállóba, ha eső volt aznap, nem fröcskölöd össze a képzeletbeli vagy valós gyalogosokat, és bár nem nyitod ki az ajtókat, hangosan mondod a vizsgabiztosnak, hogy bizony most kinyitnám az ajtót...

"hanem egmondani azt a konkrét KRESZ szabályt, ami alapján megbuktam, amiről szólt ELEVE a kérdés" nem a KRESZ alapján buktatnak, hanem a vizsgalap alapján. Amiből kaptál egy példányt, amit alá is írtál, hogy megbuktál. És azon ott kell lennie beikszelve, hogy pontosan mi volt a bukást okozó hiba, meg előtte milyen hibavonalakat halmoztál. És ott helyben a vizsgabiztos ezeket el is magyarázta volna. De nem, te nem tudsz olvasni, nem tudsz beszélni, utólag jössz az internetre anonim károgni. Szánalmas vagy, ráadásul olyan buta, hogy remélem, közúton nem is találkozunk soha, mert a végén még te ölsz meg.

2024. jún. 17. 19:47
 18/71 A kérdező kommentje:

Mióta? Amióta így oktatják C-ből!

Nincs vizsgalap, tablet van, és egyáltalán nem kellett aláírni semmit, sem előre, sem utólag.

Innen is látszik, hogy fingod sincs az egészről.

Nem károgni jöttem, hanem ÉRDEKLŐDNI, ahogy a kérdés is olvasható, csak te név nélkül böfögsz baromságokat és hisztizve személyeskedsz, mert a kérdésre nem tudsz érdemben valaszolni.

Kérlek ne válaszolj többet, mert csak az időnket pazarlod.

2024. jún. 17. 20:03
 19/71 anonim ***** válasza:
27%

[link]

33-34. oldal. Célmegállás, járdaszegélytől max. 30 centire. Ott van feketén-fehéren. Ha a járdaszegély mellett mindenhol áll autó, akkor nem abban az utcában végzel célmegállást.

Érdekes amúgy, hogy neked áll feljebb, de akkor nem volt nagy a szád, amikor a bukás után ott helyben megkérdezhetted volna oktatódtól, vizsgabiztostól, jössz ide anonim kérdezni, és aztán beszólsz arra, hogy valaki anonim módon lehülyéz. :D

2024. jún. 17. 21:06
 20/71 anonim ***** válasza:
A legközelebbi vezetésen vegyétek át ezt a helyet és kérdezd meg az oktatót róla. Kíváncsi vagyok, hogy mit mond rá.
2024. jún. 17. 21:14
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!