Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Melyik az a KRESZ szabály,...

Melyik az a KRESZ szabály, amelyik tiltja a parkoló autók melletti megállást? (tehát nem várakozást, megállást)

Figyelt kérdés

Az alábbi linken kerestem:

[link]

Ott csak ezt találtam:

(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:

d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

A megállásra viszont nem találok ilyet.

Továbbá van olyan szabály, hogy megállni szabad merőlegesen parkoló autók mellett, de párhuzamosan parkoló autók mellett meg nem?

2024. jún. 17. 15:35
1 2 3 4 5 6 7 8
 1/71 A kérdező kommentje:
C kategória esetén kérdezem egyébként, az kimaradt.
2024. jún. 17. 15:35
 2/71 anonim ***** válasza:
93%
nem tiltja semmi a parkoló autók melletti megállást.
2024. jún. 17. 15:41
 3/71 A kérdező kommentje:

Biztos?

C kategóriából célmegállásnál pont emiatt buktatott meg a vizsgabiztos.

2024. jún. 17. 15:42
 4/71 anonim ***** válasza:
100%
Biztos, hogy nem emiatt buktatott meg. Ha parkolt ott egy autó, akkor te gyakorlatilag a forgalom kellős közepén álltál meg mellette.
2024. jún. 17. 16:17
 5/71 anonim ***** válasza:
41%
Nem mindegy,hogy megállsz vagy várakozol, ami lényegében annyit tesz,hogy magára is hagyod az autódat, igy viszont a kiállni szándékozó autóst akadájozod.
2024. jún. 17. 16:23
 6/71 anonim ***** válasza:
67%
Semmi nem tiltja. Tökmind1, milyen kategória.
2024. jún. 17. 16:25
 7/71 A kérdező kommentje:

Ezzel indokolta pedig.

"Szabad-e parkoló autók mellett másodikként megállni?"

Mondtam, hogy nem tudok arról, hogy ne lenne szabad.

Majd mondta, hogy nézzem meg a kreszben.

Csak én meg nem találom.

"Ha parkolt ott egy autó, akkor te gyakorlatilag a forgalom kellős közepén álltál meg mellette."

Mivel tehergépjárművel a méretéből adódóan csak korlátozott mértékben lehetséges megállni, ezért igen, ez így történik, de ez így történt gyakorlati órák közben is. Célmegállásról van szó ilyekor, amikor pl ellenőrizzük a rakományt, ponyvát, bármit.

Pl kapubejáró előtt is meg lehet állni, illetve van egy utca, ahol konkrétan emlékszem is, hogy parkoló autók mellett álltunk....

Ezért szeretném tudni, hogy pontosan melyik az a KRESZ szabály, ami ezt tiltja, mert én nem találom.

2024. jún. 17. 16:26
 8/71 anonim ***** válasza:
100%

(5) Tilos megállni:

.

.

.

b) ahol a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad;

Lehet, hogy nem volt meg a 3 méter?

2024. jún. 17. 16:28
 9/71 A kérdező kommentje:

5.-ös. Tudom, hogy nem mindegy, éppen ezért is írtam, hogy megállásról van szó, nem várakozásról.

A nevében is úgy van, hogy "célmegállás", ezért is lehet pl kapubejáróban is megállni, csak várakozni nem.

6-os.. én is így tudtam, ezért nem értem, hogy miért buktatott meg, pontosan melyik KRESZ szabály alapján.

2024. jún. 17. 16:28
 10/71 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, ez beugratós kérdés lehetett! Ha az úttest szélén parkol valaki és te mellette állsz meg, akkor azzal akadályozod a forgalmat. Vagy hol volt ez az eset konkrétan? Sokat segítene egy térkép, mert többféle szituáció lehetséges. Nem gondolom, hogy pont olyan szituáció lett volna, ahol szabályos tud lenni ez a mutatvány, különben nem buktatott volna meg.
2024. jún. 17. 16:32
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!