Ki volt a hibás ebben a helyzetben?
Figyelt kérdés
Egy kétszer két sávos úton haladtam autóval a belső sávban, mert pár száz méter múlva le kellett térnem róla balra. 70es tábla volt, 75el mentem kb, se előttem, se mellettem, se mögöttem nem volt senki. Megjelent mögöttem egy motoros, látszott, hogy gyorsan jön, én mentem tovább ugyanúgy. A motoros teljesen a seggembe jött, majd rámdudált, erre lehúzódtam jobbra a külső sávba. Mikor elment mellettem mutogatott.. őszintén, mivel sehol egy lélek nem volt rajtunk kívül, azt gondoltam, hogy majd jobbról elhalad mellettem, ha annyira túl akarja lépni a megengedett sebességet. Nyilván jobbról nem előzünk, de elhaladni szabályos a másik mellett, jobbról is. A motoros tiszta ideg volt, én szerintem nem voltam hibás, de érdekel más hogy látja ezt a szituációt, le kellett volna húzódnom már előbb is?2022. okt. 12. 20:06
41/41 anonim válasza:
Feltételezve, hogy lakott területről van szó, a belső sávban szabad ugyan folyamatosan haladni, de csak - ahogy a KRESZ fogalmaz:
"feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza"
Az nincs benne, hogy a gyorshajtókat nem kellene elengedni, jobbra húzódással. Ez ugyanolyan dolog, hogy ha én a mellékútról kimegyek egy gyorshajtó elé, és csattanunk, akkor engem megbüntetnek az elsőbbség meg nem adása miatt, a gyorshajtót meg a gyorshajtás miatt.
Természetesen, a kérdező szabálytalansága mellett a motoros egy halom szabályt megsértett, beleértve azt is, hogy neki is a külső sávban kellett volna közlekedni, ha nem volt ott senki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!