Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki volt a hibás ebben a...

Ki volt a hibás ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés
Egy kétszer két sávos úton haladtam autóval a belső sávban, mert pár száz méter múlva le kellett térnem róla balra. 70es tábla volt, 75el mentem kb, se előttem, se mellettem, se mögöttem nem volt senki. Megjelent mögöttem egy motoros, látszott, hogy gyorsan jön, én mentem tovább ugyanúgy. A motoros teljesen a seggembe jött, majd rámdudált, erre lehúzódtam jobbra a külső sávba. Mikor elment mellettem mutogatott.. őszintén, mivel sehol egy lélek nem volt rajtunk kívül, azt gondoltam, hogy majd jobbról elhalad mellettem, ha annyira túl akarja lépni a megengedett sebességet. Nyilván jobbról nem előzünk, de elhaladni szabályos a másik mellett, jobbról is. A motoros tiszta ideg volt, én szerintem nem voltam hibás, de érdekel más hogy látja ezt a szituációt, le kellett volna húzódnom már előbb is?
2022. okt. 12. 20:06
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
30, olvastad az utolsó bekezdésemet is? (29)
2022. okt. 13. 22:13
 32/41 anonim ***** válasza:
A kérdés egyébként az volt, ki volt a hibás. Nem az, hogy ki volt életszerű és ki életszerűtlen.
2022. okt. 13. 22:15
 33/41 anonim ***** válasza:
79%

#29: Mert sem jogod, sem tudásod, sem megfelelő eszközöd nincs hozzá, hogy te el döntsd kivel szemben vagy köteles/jogosult betartani a szabályokat. Ezt hívják önkéntes rendőrködésnek, és baromi veszélyes. Az ilyen gondolkozásban már csak egy lépés a büntetőfékezés, meg a kamion mellett visszalassítás 110-re és hasonló, "majd én megmutatom" mentalitás. A jogalkotó gondolt az ilyen kivagyiskodó kispolgárokra, amikor a szabályt úgy hozta meg, hogy nincs az egyszerű felhasználónak mérlegelési döntése, a szabályt attól még be kell tartani, ha a másik nem is teszi. Lehetne itt papolni a bizalmi elvről meg minden egyébről, de ilyen morál mellett már nyilván nincs értelme. Egyébként senki nem mentette fel a motorost. Az volt a kérdés ki volt a hibás. Adott szituációban (az emberkedést értve) a kérdező, mert nem tartott jobbra. Ha így tesz, nincs miről beszélni. Ettől még a motoros gyorsan ment, senki nem vitatja, a viselkedése pedig kritikán aluli. De ha a kérdező betartja a szabályokat nem is áll elő a konfliktus.

De jól eltűnt már, nyilván nem kapta meg az önigazolást, amire vágyott.

2022. okt. 14. 07:17
 34/41 anonim ***** válasza:
84%
Akkor sem áll elő a fenti helyzet, ha a motoros betartja a szabályokat. Neki sincs mérlegelési jogosultsága, hogy a kérdező a lekanyarodás előtt szabályosan használta-e a belső sávot, hanem a maga részéről be kellett volna tartania a sebességkorlátozást.
2022. okt. 14. 07:26
 35/41 anonim ***** válasza:
#34: A kérdezővel szemben nincs mérlegelés. Szabálytalan volt. Ennyi. De miért is a motoros sebességén rugózunk csak, amikor a kérdező is túllépte a megengedett sebességet?
2022. okt. 14. 07:41
 36/41 anonim ***** válasza:
57%

Lakott területen "mert csak" indokkal is lehet folyamatosan a belső sávban haladni. Ennyi.

A KRESZ meg pongyolán fogalmaz a feltartás kapcsán. Kellett volna bele annyi, hogy nem tarthatja fel a mögötte maximum a megengedett legnagyobb sebességgel közlekedőket.

2022. okt. 14. 15:54
 37/41 anonim ***** válasza:
50%
Utolsó, az hol feltartás, hogy te szabályosan haladsz a sávban, mögötted meg jön egy barom 300 km/h-val? Amúgy nem feltartás, hanem akadályozás, amire gondolsz, de nagyon nem állja meg a helyét a történetben.
2022. okt. 14. 16:02
 38/41 anonim ***** válasza:

35, a kérdező nem is lépte túl a megengedett sebességet. 70, vagy 75 az szinte megkülönböztethetetlen. Ennyiért biztos nem fognak büntetni.

Ugye nem hasonlítod ezt össze a motoros 40%-os sebességtúllépésével?

2022. okt. 14. 19:44
 39/41 anonim ***** válasza:
79%

#38: Szabályszegés, az szabályszegés. Ez volt a kérdés, felesleges ragozni ezt a részét. De fogalmazzuk máshogy, hol van a szinte mindegy sebességtúllépés? Szerinted 5 km/h, a motoros szerint 40 km/h, melyiknél van olyan eszköz, ami adott szituációban meg tudja mondani pontosan kinek a tűréshatarát lépte át a másik.

Erre mondtam, hogy az ilyen okoskodást kikerülendő egyértelmű a szabály. Nincs mérlegelési lehetőség.

2022. okt. 14. 21:09
 40/41 anonim ***** válasza:
22%

Ne viccelj, 70 helyett 100-zal menni eléggé egyértelmű túllépés.

70 helyett 75 meg mérési bizonytalanság.

Elég szomorú, hogy a többség a motoros tette felett szemet huny, a belső sávban maximális megengedett sebességgel hajtót meg elmarasztalja jobbra tartás elmulasztásáért.

Így aztán nem véletlenül mutatják azt a statisztikák, hogy a legtöbb súlyos baleset gyorshajtás miatt következik be.

2022. okt. 14. 23:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!