Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Az alábbi helyzetben, baleset...

Az alábbi helyzetben, baleset esetén ki a hibás?

Figyelt kérdés

Van egy szállítmányozással foglalkozó olasz ismerősöm és egyben barátom is, aki a napokban elmondott nekem egy érdekes forgalmi helyzetet, amit ebben az országban tapasztalt és amiből majdnem baleset lett:

Sötétben, egy autópálya felüljárón a szemben lévő balra kanyarodó sáv elején egy autó eleje belógott az ő sávjába, aki a veszélyes helyzet miatt néhányat villantott neki a fényjelzéssel, aztán a másik elindult, neki vészfékezni kellett és majdnem összeütközött vele.

Én elmondtam neki, hogy nálunk a jármű világító- és jelzőberendezéseit senki nem arra használja, amire elvileg kellene, illetve, hogy a másik arra gondolhatott, hogy "beengedi". Erre azt a választ adta, hogy baromság és sehol nem találkozott vele Európában. Ezzel én is egyet értek.

Én is nagyon haragszom a szabálytalan kommunikáció végett, viszont ha összeütköztek volna, akkor ki lett volna a hibás? Én úgy gondolom, hogy a kanyarodó jármű.

2021. szept. 10. 17:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
56%
valószínűleg fele-fele; egyik mert nem adta meg az elsőbbséget, másik, mert miután lemondott elsőbbségéről, mégsem állt meg
2021. szept. 10. 17:49
 2/14 A kérdező kommentje:
De pont ez az, hogy nem mondott le az elsőbbségről, csupán jelezte neki, hogy ő érkezik, ugyanakkor veszélyes a helyzet. Ő nem tudta azt, hogy a fényjelzés itthon ki lett nevezve szabálytalanul elsőbbségről történő lemondásnak.
2021. szept. 10. 17:52
 3/14 anonim ***** válasza:
79%
Mert "ő érkezik"-nek ki van nevezve?
2021. szept. 10. 18:20
 4/14 A kérdező kommentje:
#3 Ő a fuvarozó, a külföldi ismerősöm :)
2021. szept. 10. 18:36
 5/14 anonim ***** válasza:
77%

ugyanúgy, ahogy külföldön sincs törvénybe foglalva, hogy villantás "vigyázz, jövök"-öt jelent

Megtévesztően viselkedett. Ne villogjon, ha nem tudja mit jelent az adott térségben.

2021. szept. 10. 18:41
 6/14 A kérdező kommentje:
#5 szerintem ilyen nincs, hogy az adott térségben mit jelent. Ennek egységesen mindenhol ugyanazt kellene jelentenie, viszont tekintettel arra, hogy sokan másra használják, így nem árt fenntartásokkal kezelni.
2021. szept. 10. 18:47
 7/14 anonim ***** válasza:
80%

Hagyjátok már ezt a baromságot, hogy a kamionos a hibás, hogy villogott.

Alap, hogy addig nem indulsz el amíg meg nem győződöl arról, hogy biztosan azért villantott-e, hogy beenged. Ha azért villant akkor egyrészt lassítással, másrészt újbóli villantással jelezni fogja.

Én sose szoktam azonnal elindulni ilyen esetekben, megbizonyosodok róla előtte, hogy tényleg elenged e. Honnan tudjam, hogy nem e a hátam mögött jövőknek jelez, hogy vigyázzatok mert trafiznak?

100%-ban a bekanyarodó autós lesz a hibás. A megtévesztő jelzés különben is gyenge indok lenne a rendőrségen fedélzeti kamera felvétele nélkül. De mondom, ott is az autóst fogják cseszegtetni, hogy miért nem győződött meg alaposabban.

2021. szept. 10. 18:49
 8/14 anonim ***** válasza:
74%
De mondjuk eleve minek villantott? Mit várt, hogy majd hátratolat? Ha elfért akkor nem mindegy, ha meg nem akkornmeg úgyis meg kellett volna állnia.
2021. szept. 10. 19:54
 9/14 anonim ***** válasza:
22%
A villantástól függetlenül nem egyértelmű a helyzet. Ugyanis a kérdező azt írja, hogy a bekanyarodó autós (még a bekanyarodás, és a villogás ELŐTT) belógott a sávba. Namost ha annyira belógott a sávba (ezt nem tudjuk, mert nem részletezte a krédező), hogy gyakorlatialg elfoglalta a sávot és nem lehetett (volna) elférni tőle, akkor a villogó kamionosnak ígyis-úgyis meg kellett volna állnia.
2021. szept. 10. 20:48
 10/14 anonim ***** válasza:
79%
Én csak simán nem értem világosan ki hol honnan hová forgott, egy normális rajz egyértelműsítene mindent.
2021. szept. 10. 22:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!