Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki volt a hibás ebben a...

Ki volt a hibás ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés
Egy kétszer két sávos úton haladtam autóval a belső sávban, mert pár száz méter múlva le kellett térnem róla balra. 70es tábla volt, 75el mentem kb, se előttem, se mellettem, se mögöttem nem volt senki. Megjelent mögöttem egy motoros, látszott, hogy gyorsan jön, én mentem tovább ugyanúgy. A motoros teljesen a seggembe jött, majd rámdudált, erre lehúzódtam jobbra a külső sávba. Mikor elment mellettem mutogatott.. őszintén, mivel sehol egy lélek nem volt rajtunk kívül, azt gondoltam, hogy majd jobbról elhalad mellettem, ha annyira túl akarja lépni a megengedett sebességet. Nyilván jobbról nem előzünk, de elhaladni szabályos a másik mellett, jobbról is. A motoros tiszta ideg volt, én szerintem nem voltam hibás, de érdekel más hogy látja ezt a szituációt, le kellett volna húzódnom már előbb is?
2022. okt. 12. 20:06
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
0%

A szabály, ami ellen vétettél:

"Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos."

És mielőtt tovább ragoznád. Volt időd megvárni, míg utolért, megvárni míg villog, majd csak utána kisorolni, elengedni, mutogatni, visszasorolni, bekanyarodni. Szóval nem mentség, hogy 3 km múlva balra akartál volna kanyarodni. Tovább megyek. Nem tiszted eldönteni, hogy ki mennyivel megy, ahogy olyan döntési jogköröd sincs, amivel te felülvizsgálhatod, hogy egy esetleges szabályszegővel szemben betartod-e a szabályokat vagy nem.

(Ettől függetlenül a mutogatás nem jó, de a gyökérok az volt, hogy te nem tartottad be a szabályokat)

2022. okt. 13. 07:14
 22/41 anonim ***** válasza:
0%

Én általában nyugodtan vezetek, de a belső sáv bérletes idióták engem is bosszantanak. Nagyon sok esetben ilyen szituációk generálnak road rage-t (akár büntetőfékezést), ahogy a kérdező esetében.

Közöd sincs mennyivel gyorshajt a mögötted jövő, mert neked kötelességed a külsőben haladni. Nem is kerülnétek konfliktusba.

Jobbról előzni ilyenkor azért necces, mert a vakegér lehet holt térben kap észhez, és sávot vált.

2022. okt. 13. 07:40
 23/41 anonim ***** válasza:
61%
Jobbra tartást miért nem lehet megtanulni.???
2022. okt. 13. 07:52
 24/41 anonim ***** válasza:
32%

Ha valaki a megengedett sebességgel vagy afelett halad a belső sávban, akkor nincs értelmezve a "gyorsabban haladó járművek közlekedésének akadályozása"

Ha 70-es táblánál megyel 80-al a belsőben, mert a külső végig nyomvályús, kátyús, akkor felőlem a mögöttem jövő annyit villog amennyit akar, a guta is megütheti, akkor sem húzódok le. Csessze ő szét a futóművét.

2022. okt. 13. 08:57
 25/41 anonim ***** válasza:
28%
#6 te csak annyiban hibáztál, hogy nem tartottál jobbra, a motoros meg több mindenben is, ahogy felsorolták. A stílus meg amiatt, hogy "a motoros könnyebben manőverezik" :)
2022. okt. 13. 09:51
 26/41 anonim ***** válasza:
18%
#24, hol van a KRESZ-ben az, hogy jobbra tartási kötelezettség a sebességhatáron közlekedőkre nem vonatkozik? :)
2022. okt. 13. 09:52
 27/41 anonim ***** válasza:
28%
Az sem jobb aki az utakon "tanít" és óra szerinti 130 al kvázi beköltözik a belső sávba.
2022. okt. 13. 10:25
 28/41 anonim ***** válasza:
79%
Nem jobb, de nem is mondta senki :)
2022. okt. 13. 10:36
 29/41 anonim ***** válasza:
0%

Mondjátok már meg nekem, akik folyamatosan a jobbra tartási kötelességet hangsúlyozzátok, hogy miért mentitek fel a motorost a sebességhatár 40 %-os túllépése miatt?

Illetve azt is magyarázzátok meg, hogy, amennyiben a belső sávban szabály szerint 70 km/h sebességgel SZABAD haladni, miért lenne bárkinek is KÖTELESSÉGE mások szabályszegő tevékenységére tekintettel lenni? Az idézett jobbra tartási szabály sem utalhat arra, hogy el kell engedni a sebességhatárt túllépőket, hiszen nem legalizálhatja a gyorshajtást!

Az más kérdés, hogy a saját biztonságom érdekében inkább jobbra tartok, mintsem a magukat Fittipaldinak képzelő notórius száguldozók belém hajtsanak, akik meggyőződése, hogy övék az úttest, és mindenki köteles takarodni az útjukból. Ez még inkább kifejezett probléma az autópályán, ahol a képzel 200-tal száguldozók teljesen fel vannak háborodva, ha valaki "csak" 150-nel előttük merészel kamiont előzni.

2022. okt. 13. 18:19
 30/41 anonim ***** válasza:

29-

te azt nem érted,hogy van a kresz és van az életszerűség, ami nem minden esetben egyezik, ennyi erővel ne nézz szét amikor átkelsz a gyalogátkelőn mert elsőbbséged van, és ha látod,hogy jön egy autó nagy sebességgel akkor se hátrálj meg mert ezzel támogatod a gyalogátkelőhelyen való száguldozást.

2022. okt. 13. 22:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!