Nyomaték, lóerő, mennyit számít?
"A dízelek nem a dízelségük miatt mennek olyan jól, hanem mert turbósak. Ha ugyanezt a dízelt egy turbóbenzinessel hasonlítanád össze, már más lenne az eredmény. "
Valóban sokkal jobbak már a turbó benzinesek, de még mindig nem tolnak akkorát, mint a turbódízel. Ugyanis a dízel működési elve alapján is nyomatékosabb, erre még csak rátesz a turbó.
#11 tegyük fel van egy dízel autó ami 3000-es fordulaton tud 300 nm-t. És van egy benzines ami 6000-en tud 150 nm-t. Tegyük fel mindkettő 100-zal halad fixen, az előbb említett fordulaton. Ebből már látszik, hogy a benzines magasabb fokozatban halad, míg a dízel malacsonyabban. Méghozzá pont 2x olyan bosszú az áttétele mint a benzinesnek. Tehát? Fele akkora a nyomatéka. Ennél a sebességnél egyforma nyomatéka van mindkettőnek.
Ezt egyébként már valaki írta itt. Szóval loptam.
"Ennél a sebességnél egyforma nyomatéka van mindkettőnek. "
Furcsa de azt írtad, két sorral korábban, hogy nem egyforma a nyomatékuk. Nem a teljesítményre gondoltál itt a végén? :D
15-ös
Aham, és mi indokolja azt, hogy a dízellel 3000-res fordulaton menjek 100-al?
John_McClane
Annál a sebességnél és áttételnél egyforma a nyomatékuk és a teljesítményük is. Ha nem nézzük a sebességet/áttételt, akkor csak a teljesítményük egyforma, egyébként a dízelnek 2x akkora a nyomatéka.
#17 Mondjuk mert épp gyorsulni készülsz egy benzines ellen :D Amúgy csak egy példa volt. Írhattam volna 115-öt is, de azzal nehezebb számolni.
Ne haragudj, de nem igazán értem, azt írod:
"#11 tegyük fel van egy dízel autó ami 3000-es fordulaton tud 300 nm-t. És van egy benzines ami 6000-en tud 150 nm-t. "
"Annál a sebességnél és áttételnél egyforma a nyomatékuk és a teljesítményük is. Ha nem nézzük a sebességet/áttételt, akkor csak a teljesítményük egyforma, egyébként a dízelnek 2x akkora a nyomatéka.
"
Hogy lenne egyforma a nyomatékuk amikor az egyiknek kétszer akkora? Vagy te most keréken gondolod? :D
Levezethetnéd nekem, mert erre tényleg kíváncsi vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!