Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell előzési szándékot...

Hogyan kell előzési szándékot jelezni?

Figyelt kérdés

Első esetben főleg autópályára illetve lakott területen kívüli legalább 2-2 sávos útszakaszra is értem.

Már lassan 1 éve vezetek, de még nem éreztem rá. Múlthéten autópályán utolértem egy a belső sávban közlekedő autóst. Mivel a jobbról nem szabad előzni, se nagy sebességgel elmenni mellette, ezért felvettem a sebességét, ami úgy 90 km/h volt. A külső sáv teljesen üres volt. Fél perc mögötte haladás után rávillantottam, hogy elmennék, amire ő lelassított hirtelen úgy 30 km/h-ra. Utána meg vissza ugyanúgy 90-re, továbbra is a belső sávban. Tehát a fényszóró felvillantása nem jó előzési szándék jelzésére. Akkor mivel kellene ezt megtennem? Dudával?

Többsávos főúton is láttam már párszor ilyet, csak akkor a külső sávban mentem és csak figyeltem a történseket. Ott is mindig az volt, hogy valaki nem ment ki kívülre, a mögötte haladó rávillogott, az meg vagy ugyanúgy ment tovább, vagy szintén lelassított.

Illetve a kérdésem másik része, hogy abban az esetben ha 1-1 sáv van és előznék, akkor hogyan kell azt az előzendő közlekedő tudtára adni? Még az előzés előtt vagy esetleg közben. Ameddig nem vezettem úgy gondoltam, hogy nem kell, hanem csak meg kell előzni, viszont ez már vagy 3x nem jött össze amióta vezetek. Az volt, hogy elkezdek előzni, és a mellettem haladó velem együtt gyorsít. Utolsó esetben kb. 70-ről kezdtem az előzést, és 135 km/h körül mentem vissza a sávomba, az előzendő autó MÖGÉ mert ennyire gyorsított fel előzés közben. Mivel a KRESZ kimondja, hogy ilyen esetben segíteni kell az előzőt, tehát nem szabad jelentősen gyorsítani, és mivel nem gondolom hogy direkt lennének szabálytalanok, emiatt azt feltételezem, hogy nem vett észre előzés közben. Ilyenkor mit kellene tenni? Rádudálni? Nem fog megijedni vagy valami?

2021. júl. 29. 10:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/73 Wadmalac ***** válasza:

"És bizony, ha a két szélső sáv hússzal araszol, nyugodtan mehetek megengedett maxon.

Baleset esetén az lesz a hibás, aki kijön elém."

Jó. Majd védekezz ezzel a bíróságon. Sok sikert.

"nem a helyzetnek megfelelő körültekintéssel és óvatossággal..."

2021. aug. 2. 09:38
 62/73 anonim ***** válasza:
100%
Kérek szépen beidézni az ide vonatkozó paragrafusrész a hatályos kreszből!
2021. aug. 2. 09:41
 63/73 krwkco ***** válasza:
100%

"És bizony, ha a két szélső sáv hússzal araszol, nyugodtan mehetek megengedett maxon."

"Jó. Majd védekezz ezzel a bíróságon. Sok sikert."

Városban, a parkoló autók mellett mehetek 50-el? Vagy azért is elkaszál a bíróság?

2021. aug. 2. 10:11
 64/73 anonim ***** válasza:
100%
Szóval ha egy beduguló agglomerációs vagy budapesti lehajtó előtt álló sor mellett elhúzok 110-zel és kijön elém valaki, akkor engem fognak meghurcolni? Hihető.
2021. aug. 2. 11:00
 65/73 Wadmalac ***** válasza:
0%

Remek, felhoztatok két irreleváns példát.

Mondom, sok sikert. Ha azt hiszitek, simán paragrafus alapon megy ez, meg fogjátok járni.

2021. aug. 2. 14:12
 66/73 anonim ***** válasza:
Malacka dugulj már el. Semmi más nem lehet ítélkezés alapja, mint a leírt törvény, rendelet.
2021. aug. 2. 14:14
 67/73 Wadmalac ***** válasza:
36%

"Semmi más nem lehet ítélkezés alapja, mint a leírt törvény, rendelet."

Oké. húzzatok csak el 130-cal külsőben a belsőben 70-nel bambuló mellett.

Majd ha pont rosszkor kapcsol és rád húz, magyarázd a paragrafust a szalagkorlátnak.

2021. aug. 2. 14:20
 68/73 anonim ***** válasza:
100%
Hogy ki mit szív meg az egy dolog. De jogilag a szabálytalanul sávot váltó lesz a hibás. Amikor por alakban leraknak a földbe, süthetem az igazamat, abban nincs vita. De te bírói gyakorlatról süketelsz.
2021. aug. 2. 14:23
 69/73 Wadmalac ***** válasza:

"De te bírói gyakorlatról süketelsz."

Mert a körültekintő közlekedés elvárás anélkül is, hogy a KRESZ szó szerint tartalmazná.

Az egész onnan indult, hogy azt mertem írni, simán a veszélyessége miatt nem 130-cal kéne elhúzni kívül a bent totyogó mellett.

És hozzá mertem tenni, hogy simán rád varrhatják a nem megfelelő sebességet is.

De mondom, rajta, miután megvolt a baleset, bizonyára az vigasztaló lesz, hogy szó szerint nincs KRESZ paragrafusban.

Azt sem írja elő a KRESZ, hogy beláthatatlan kereszteződésen akkor se húzzál át ötvennel, ha elsőbbséged van.

Konkrétan ismerősömet ilyenért éppen pár hete büntették meg, a fő hunyó az elsőbbséget nem adó volt, de őt is megbüntették, mert a" a kockázatos helyet nem megfelelő körültekintéssel és óvatossággal" közelítette meg.

Ennyi.

2021. aug. 2. 14:31
 70/73 anonim ***** válasza:
De a külsőben lassan haladó nem kockázatos hely. Ilyen alapon a 80-nal menő kamion mellett is veszélyes elhúzni 130-cal és ha kijön elém meg kéne büntessenek engem is. De nem fognak, mert neki meg kell győződnie a sávváltás veszélytelenségéről.
2021. aug. 2. 14:44
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!