Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell előzési szándékot...

Hogyan kell előzési szándékot jelezni?

Figyelt kérdés

Első esetben főleg autópályára illetve lakott területen kívüli legalább 2-2 sávos útszakaszra is értem.

Már lassan 1 éve vezetek, de még nem éreztem rá. Múlthéten autópályán utolértem egy a belső sávban közlekedő autóst. Mivel a jobbról nem szabad előzni, se nagy sebességgel elmenni mellette, ezért felvettem a sebességét, ami úgy 90 km/h volt. A külső sáv teljesen üres volt. Fél perc mögötte haladás után rávillantottam, hogy elmennék, amire ő lelassított hirtelen úgy 30 km/h-ra. Utána meg vissza ugyanúgy 90-re, továbbra is a belső sávban. Tehát a fényszóró felvillantása nem jó előzési szándék jelzésére. Akkor mivel kellene ezt megtennem? Dudával?

Többsávos főúton is láttam már párszor ilyet, csak akkor a külső sávban mentem és csak figyeltem a történseket. Ott is mindig az volt, hogy valaki nem ment ki kívülre, a mögötte haladó rávillogott, az meg vagy ugyanúgy ment tovább, vagy szintén lelassított.

Illetve a kérdésem másik része, hogy abban az esetben ha 1-1 sáv van és előznék, akkor hogyan kell azt az előzendő közlekedő tudtára adni? Még az előzés előtt vagy esetleg közben. Ameddig nem vezettem úgy gondoltam, hogy nem kell, hanem csak meg kell előzni, viszont ez már vagy 3x nem jött össze amióta vezetek. Az volt, hogy elkezdek előzni, és a mellettem haladó velem együtt gyorsít. Utolsó esetben kb. 70-ről kezdtem az előzést, és 135 km/h körül mentem vissza a sávomba, az előzendő autó MÖGÉ mert ennyire gyorsított fel előzés közben. Mivel a KRESZ kimondja, hogy ilyen esetben segíteni kell az előzőt, tehát nem szabad jelentősen gyorsítani, és mivel nem gondolom hogy direkt lennének szabálytalanok, emiatt azt feltételezem, hogy nem vett észre előzés közben. Ilyenkor mit kellene tenni? Rádudálni? Nem fog megijedni vagy valami?

2021. júl. 29. 10:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/73 anonim ***** válasza:
62%

Ha országúton valaki 135-re gyorsít pont akkor, mikor előznéd, akkor bizony direkt akadályoz, ez 100%.

Alapvetően ezekben a helyzetekben nem tudsz jól, csak okosan, biztonságosan dönteni. Azaz kivárod a tökéletes alkalmat. Autópályán egyébként nem tilos jobbról elhaladni a belső sávos autó mellett, ahogy már írták is fentebb.

Alternatív választási lehetőség, hogy minden ilyen esetben beállsz az előtted haladó sofőr seggébe két centire, villogsz mint az őrült, a kocsit pedig balra hintáztatod, hogy megjelenjen a sofőr oldal (ahol te ülsz) az ő visszapillantójában. Persze ehhez kell egy megfelelő autó is.

2021. júl. 29. 11:41
 12/73 Wadmalac ***** válasza:
70%

Az nem azért volt belső sávban, mert nem tudta, hogy te el akarsz menni, hanem mert tajparaszt volt.

Páran önjelölt bírónak érzik magukat, ezzel akadályozva a gyorshajtást (jelen esetben, 90-es korlátozás nélküli autópályán ez nem éri, itt simán hülye).

Nincs KRESZ szabály arra, mit kezdjél a szabálytalanul közlekedőkkel. És nem is ad engedélyt semmi ilyen tevékenységre.

Egy lehetőség van, ami KRESZ-ben is szerepel, vészhelyzeti figyelmeztetésre a duda.

Elég szubjektív, de felfogható vészhelyzetnek egy autópályán belső sávban indokolatlanul lassú közlekedő.

A rávillogás a sok két kilóval autópályán magának utat takarító kihaénnem sofőr miatt erre a célra már elég pejoratív értelmet nyert. Kicsi, rövid, figyelmeztető dupla dudálás tipikus kulturált "ébresztő" jelzés elbambult sofőröknek.

Persze ha szándékosan parasztkodik ott, ez sem fog használni.

Konkrétan amit ő tett, az egész, az már szabálytalan. A jobbra tartás nem betartása, az akadályozás, a büntetőfékezés, ez mind már súlyos szabálysértés együtt.

Csak ilyenkor sajnos ritkán van kéznél rendőr.

2021. júl. 29. 11:54
 13/73 Wadmalac ***** válasza:
33%

"Autópályán egyébként nem tilos jobbról elhaladni a belső sávos autó mellett, ahogy már írták is fentebb."

Hát, de.

[link]

Párhuzamos közlekedésnél alapvetően nem tilos, tehát pl. lakott területen a sebességhatáron belül lehetsz gyorsabb a belső sávosnál, éppen mert lehet kanyarodásra készülő, bármi, forgalmi helyzetből adódó stb.

De autópályán ilyen nincs.

2021. júl. 29. 11:58
 14/73 anonim ***** válasza:
39%

Csakhogy senki nem beszélt előzésről :) Ha ELHALADSZ jobbról mellette, és utána nem mész ki balra, az nem minősül előzésnek.

2021. júl. 29. 11:59
 15/73 anonim ***** válasza:
19%
Sajnos rengeteg gyökér van az utakon. Büntető fékeznek, nem engednek előzni. Szerezz be kamerát. Próbálj meg határozottan közlekedni, hogy a többiek lássák, hogy mit akarsz.
2021. júl. 29. 12:18
 16/73 anonim ***** válasza:
3%
#10 én nem beszéltem jobbról előzésről, csak arról, hogyha eleve a külső sávban vagy és ott is fogsz maradni, akkor a belső sávban egyébként szabálytalanul haladó mellett elhaladhatsz jobbról. Most fejeztem be a KRESZ-t, ott is leírták szépen, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton elhaladhatsz a nálad lassabban haladó mellett jobbról is, ugyanis ez nem előzés. Akkor volna előzés, ha mész a belső sávban, kimész a külsőbe, aztán elmész mellette és utána vissza a belsőbe.
2021. júl. 29. 12:19
 17/73 Wadmalac ***** válasza:
33%

"Ha ELHALADSZ jobbról mellette, és utána nem mész ki balra, az nem minősül előzésnek."

A linkemből:

"Fontos azonban leszögezni, hogy a KRESZ nem tartalmaz a fentieken túli konkrétumot az előzés fogalma kapcsán, így mindenkor a jogalkotó mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy milyen időtartamon belüli sávváltást minősít előzésnek."

Alapvetően azt lehet mondani, ha te jobbra tartást betartva érsz utol egy belső sávban tötymörgőt és simán elhaladsz mellette, szabályos vagy.

De ha olyan peched van, hogy éppen te is x távolságon belül (mondjuk egy másik, szabályos balról előzés miatt) te is a belsőben vagy és úgy kerül eléd, KRESZ szerint nem kerülheted, előzheted ki a jobb sávba váltással.

Ez szépen megtiltja a gyorshajtók folyamatos szlalomozását is, ami hasznos, de az átlagember tis xarban tudja hagyni, mint a kérdező esetén.

Talán a legjobb az, hogy ha jó messziről látsz már egy belső sávban alvót, állj be és maradj meg szépen a külsőben és úgy menj el mellette, relatív jó sok idővel azután, hogy kijöttél a külsőbe.

Aztán reménykedj, hogy nem kell a havi büntetési kvótára gyúró rendőrrel a következő parkolóban vitázni, hogy ez most elhaladás vagy előzés volt-e.

2021. júl. 29. 13:13
 18/73 anonim ***** válasza:
58%

Nem olvasok el minden választ, így lehet semmi újat nem írok, de komoly gondok vannak nálad.

Előzési szándék jelzésére sem a villogás, sem a duda nem szolgál.

Ha külön sávban elhaladsz a másik mellett, az nem előzés, és jobbról is megtehető.

Az irányjelző készülék legfontosabb feladata a SZÁNDÉK jelzése. Ha már félig a sávomban vagy, akkor már nem adsz új információt, ha indexelsz.

Egy szabályos előzésnek öt feltétele van, nem térek rá ki, csak gyakorlati lépései:

tükör, index, tükör, ha van hely a másik sávban ahhoz, hogy az ott haladót ne kényszerítsem vészfékezésre, kormány elrántására, nem akadályozom a haladásában, akkor kezdhetem meg ténylegesen az áthaladást a másik sávban. Még mindig megy megszakítás nélkül az irányjelző.

Ha maradok a sávban, akkor jelzés ki. Ha visszasorolok, akkor index ellenkező irányban, tükör, és ha a fenti feltételek itt is teljesülnek, akkor visszatérek.

Semmi duda meg villogás.

Autóúton, autópályán a kresz megengedi a hangjelzés az előzési szándékra, de nem az irányjelzés helyett.

A nagy sebesség miatt nagyobb figyelem szükséges, és a rövid dudálás hatására észlelni fogja, hogy megy az index, sávot fogok váltani mögötte, és akkor (ha szabályosan közlekedik), nem fog ő is ugyanarra váltani, nem gyorsít rá, sőt ha szükséges, kicsit lassít is.

De hazánkban nem bevett gyakorlat, és sokan a villogást, dudálást is agressziónak értékelik (és legtöbb esetben valóban az).

2021. júl. 29. 13:16
 19/73 Wadmalac ***** válasza:
69%

Németországban a jobbról ELHALADÁST is kompletten büntetik pályán.

Az egész célja, hogy a belső sávból, tehát gyorsabból lassabba kiváltó autósnak ne kelljen azzal a kockázattal sávot váltania, hogy jobb hátulról esetleg egy sokkal gyorsabb haladó képébe sorol át.

2021. júl. 29. 13:16
 20/73 anonim ***** válasza:
62%

Ilyen esetben sehogy!

Már az, hogy a belső sávban utolérted, gyorsabb voltál nála, előzési szándék lényegében.

Csak te most egy idiótát fogtál ki.

Jobbról NE próbálj elmenni mellette, mert ha rád rántja az autóját, téged vesznek elő.

Jobbról nem mehetsz el mellette, akkor sem, ha maradsz a külsőben.

A véleményem a kresz szabályokat tükrözi.

2021. júl. 29. 13:21
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!