Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell előzési szándékot...

Hogyan kell előzési szándékot jelezni?

Figyelt kérdés

Első esetben főleg autópályára illetve lakott területen kívüli legalább 2-2 sávos útszakaszra is értem.

Már lassan 1 éve vezetek, de még nem éreztem rá. Múlthéten autópályán utolértem egy a belső sávban közlekedő autóst. Mivel a jobbról nem szabad előzni, se nagy sebességgel elmenni mellette, ezért felvettem a sebességét, ami úgy 90 km/h volt. A külső sáv teljesen üres volt. Fél perc mögötte haladás után rávillantottam, hogy elmennék, amire ő lelassított hirtelen úgy 30 km/h-ra. Utána meg vissza ugyanúgy 90-re, továbbra is a belső sávban. Tehát a fényszóró felvillantása nem jó előzési szándék jelzésére. Akkor mivel kellene ezt megtennem? Dudával?

Többsávos főúton is láttam már párszor ilyet, csak akkor a külső sávban mentem és csak figyeltem a történseket. Ott is mindig az volt, hogy valaki nem ment ki kívülre, a mögötte haladó rávillogott, az meg vagy ugyanúgy ment tovább, vagy szintén lelassított.

Illetve a kérdésem másik része, hogy abban az esetben ha 1-1 sáv van és előznék, akkor hogyan kell azt az előzendő közlekedő tudtára adni? Még az előzés előtt vagy esetleg közben. Ameddig nem vezettem úgy gondoltam, hogy nem kell, hanem csak meg kell előzni, viszont ez már vagy 3x nem jött össze amióta vezetek. Az volt, hogy elkezdek előzni, és a mellettem haladó velem együtt gyorsít. Utolsó esetben kb. 70-ről kezdtem az előzést, és 135 km/h körül mentem vissza a sávomba, az előzendő autó MÖGÉ mert ennyire gyorsított fel előzés közben. Mivel a KRESZ kimondja, hogy ilyen esetben segíteni kell az előzőt, tehát nem szabad jelentősen gyorsítani, és mivel nem gondolom hogy direkt lennének szabálytalanok, emiatt azt feltételezem, hogy nem vett észre előzés közben. Ilyenkor mit kellene tenni? Rádudálni? Nem fog megijedni vagy valami?

2021. júl. 29. 10:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 1/73 anonim ***** válasza:
74%
Index mondjuk?
2021. júl. 29. 10:38
 2/73 anonim ***** válasza:
69%
Előzés megkezdése előtt index ,de csak is akkor ha nincs záróvonal.
2021. júl. 29. 10:42
 3/73 anonim ***** válasza:
66%
Irányjelző, lakott területen kívül duda is legális, de ezen is sokan megsértődnének valószínűleg.
2021. júl. 29. 10:45
 4/73 anonim ***** válasza:
7%
Most akkor te mentél a külsőben, miközben ő szabálytalanul ment a belsőben, erre te bementél mögé, miközben SZABÁLYOSAN is simán elmehettél volna a külső sávban? Ha 1 éve csináltad a KRESZ-t, akkor kicsit érdekes, hogy nem emlékszel erre a pontra, ugyanis ha a te sávod gyorsabban halad, akkor földúton, városban, autópályán és MINDENHOL elhaldhatsz a másik sávban lassabban haladó autók mellett jobbról is.
2021. júl. 29. 10:50
 5/73 anonim ***** válasza:
55%
Ha pedig országúton (2x1 sáv) előzni szeretnél, index ki. Ha ennek ellenére gyorsít vagy kimegy eléd, akkor dudálsz, mert egyrészt veszélyeztet, másrészt előzési szándék jelzésére lakott területen kívül használhatsz hangjelzést is. Amikor nem engedi, hogy megelőzd (rágyorsít), akkor kicsit lemaradsz, majd egy egyenes, jól belátható szakaszon (ha nem jönnek szemből) lendületet veszel és azzal megelőzöd. A fent leírtakból ítélve neked nem gond a sebességtúllépés (bár érdekes, hogy a szabályos jobbról elhaladás meg igen, de mindegy is), szóval ha már 140-nel érkezel mellé, nem fog tudni mit kezdeni, nem tud olyan hamar felgyorsítani. ;)
2021. júl. 29. 10:54
 6/73 anonim ***** válasza:
44%
#2 Meg az sem árt ha előzés közben nem jön szemben semmi xdd
2021. júl. 29. 10:54
 7/73 anonim ***** válasza:
82%
Az gondolom egyértelmű neki csak akkor előz ha nem jönnek vele szemben. :) De autópályán nyílván nem megy szembe vele senki az ő sávjában.
2021. júl. 29. 11:06
 8/73 anonim ***** válasza:
72%

Autópályán nem mehet senki a belső sávban, ha üres a külső, jobbratartási kötelezettség van. Ha mégis belül megy valaki, elhaladhatsz mellette jobbról, természetesen a sebességkorlát betartásával. Ettől függetlenül érdemes vigyázni, mert sok az idióta (30-ra lassítani az autópálya belső sávjában? Azonnal elvenném a jogsiját az ilyen marhának.) Ne menj bele kétes manőverekbe soha, és akkor nem lesz gond.

A levillogás néhány esetben hasznos lehet, elképzelhető, hogy egy sofőr elbambult és nem tér vissza a jobb sávba egy előzés után. Aki agyilag nem zokni, az érteni szokta a célzást. Megint más az idióta BMW-s, aki a kamionsor kielőzése közben beleáll a seggembe és villog, mint az őrült. Ezzel az állatfajjal szerintem mindenki találkozott már.

2021. júl. 29. 11:08
 9/73 anonim válasza:
35%
Szerintem ezt a KRESZ-en tanítják. Ezért szerintem extra esetekre gondolsz, vagyis gondolom olyanra, hogy nem engedi a másik, hogy megelőzd. Ezt akkor oldd meg egy egyenes útszakaszon, amikor nem jönnek szembe.
2021. júl. 29. 11:15
 10/73 anonim ***** válasza:
80%

5-ös javaslom, hogy menj el kresz tanfolyamra, és utàna osszad az észt! Ha tanultàl volna kreszt, akkor tudnàd, hogy a szabàly szerint, jobbról nem előzhetsz, még akkor sem, ha üres az út.

(a kikerülést most ne vegyük ide).

Az az autós meg jó nagy gyökér volt, hogy a belső, úgymond előzési sàvot elfoglalta. Főleg ha a jobbratartàst nézzük.

2021. júl. 29. 11:39
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!