Hogyan kell előzési szándékot jelezni?
Első esetben főleg autópályára illetve lakott területen kívüli legalább 2-2 sávos útszakaszra is értem.
Már lassan 1 éve vezetek, de még nem éreztem rá. Múlthéten autópályán utolértem egy a belső sávban közlekedő autóst. Mivel a jobbról nem szabad előzni, se nagy sebességgel elmenni mellette, ezért felvettem a sebességét, ami úgy 90 km/h volt. A külső sáv teljesen üres volt. Fél perc mögötte haladás után rávillantottam, hogy elmennék, amire ő lelassított hirtelen úgy 30 km/h-ra. Utána meg vissza ugyanúgy 90-re, továbbra is a belső sávban. Tehát a fényszóró felvillantása nem jó előzési szándék jelzésére. Akkor mivel kellene ezt megtennem? Dudával?
Többsávos főúton is láttam már párszor ilyet, csak akkor a külső sávban mentem és csak figyeltem a történseket. Ott is mindig az volt, hogy valaki nem ment ki kívülre, a mögötte haladó rávillogott, az meg vagy ugyanúgy ment tovább, vagy szintén lelassított.
Illetve a kérdésem másik része, hogy abban az esetben ha 1-1 sáv van és előznék, akkor hogyan kell azt az előzendő közlekedő tudtára adni? Még az előzés előtt vagy esetleg közben. Ameddig nem vezettem úgy gondoltam, hogy nem kell, hanem csak meg kell előzni, viszont ez már vagy 3x nem jött össze amióta vezetek. Az volt, hogy elkezdek előzni, és a mellettem haladó velem együtt gyorsít. Utolsó esetben kb. 70-ről kezdtem az előzést, és 135 km/h körül mentem vissza a sávomba, az előzendő autó MÖGÉ mert ennyire gyorsított fel előzés közben. Mivel a KRESZ kimondja, hogy ilyen esetben segíteni kell az előzőt, tehát nem szabad jelentősen gyorsítani, és mivel nem gondolom hogy direkt lennének szabálytalanok, emiatt azt feltételezem, hogy nem vett észre előzés közben. Ilyenkor mit kellene tenni? Rádudálni? Nem fog megijedni vagy valami?
"Jobbról nem mehetsz el mellette, akkor sem, ha maradsz a külsőben."
Olvass csak feljebb, ezt most veséztük ki.
Mutasd, hol tükrözi a véleményedet a KRESZ! Nincs ilyen kitétel, hogy ,,El lehet mellette haladni jobbról, kivéve autópályán.” Előbbi benne van, utóbbi nem. Olyan már van, hogy lakott területen kívül csak az előzés idejéig (legyen az egy sor) tartózkodhatsz a belső sávban, de nincs előírva külön viselkedésmód a szabálytalankodókkal szemben, lásd: gyorshajtók, tilosban előzők. Ugyan úgy kell őket kezelni, mintha szabályosak lennének: pl. aki gyorsabban hajt a megengedettnél, azt ugyanúgy el kell engedni párhuzamos közlekedésre alkalmas úton a külső sávba való kisorolással el kell engedni, vagy mondjuk a védett úton szabálytalanul előzőnek is meg kell adni az elsőbbséget mellékútról való kikanyarodásnál.
Hüpasztmek, de ijesztő, hogy mennyien nem tudják a KRESZT itten. :D Autópályán NEM mehetsz el jobbról a belső sávban kempelő barom mellett.
Egyébként az előzési szándékot indexszel kell jelezni. Kicsapod szépen, aztán nyomod a gázt, mint süket a csengőt amíg meg nem előzöd.
"Hüpasztmek, de ijesztő, hogy mennyien nem tudják a KRESZT itten. :D Autópályán NEM mehetsz el jobbról a belső sávban kempelő barom mellett."
Könyörgöm, olvasd már el a korábbi kommenteket, akár a 13-asomban lévő linket, mielőtt így bizonyítod, másokat kritizálva, hogy TE nem ismered a KRESZ-t.
Sávváltás nélkül mellette elhaladni szabad, az nem minősül előzésnek. Az tilos, hogy a belsőből kiváltva haladj el jobbra a lassabb mellett, főleg úgy,ha utána vissza is mész a belsőbe, mert az ELŐZÉS és az tilos.
Kérdéses, hogy a rendőr ezt meg fogja-e vitatni veled, ha nagyon büntetni akar.
Azt elmondanád, hogy miben különbözik az, hogy a jobbról elhaladás esetén, melyik sávban éred utol?
A jó válaszok ismét pirosban vannak.
Az itt keménykedő, meg idézgető embereknek ajánlom Pető Attila videóit.
Kreszprofesszor
25:
Nem a sáv között van különbség, hanem hogy előzés vagy elhaladás. Előbbit tilos jobbról, utóbbit szabad. Mi nem érthető ezen?
Ha autópályán vagy bármilyen lakott területen kivüli többsávos úton elhaladunk a belső sávban levő mellett, a rendőr meg fog büntetni. Akkor is, ha Bp óta a külső sávban megyünk és ez Győrnél történik.
Azért mert ez balesetveszélyes, és ezért (bár erre nincs egymondatos szabály) a rendőr vagy a bíró le fogja vezetni a KRESZ-ből, hogy TILOS.
Hogyan:
"III. c) Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek."
És itt van az amire a rendőr hivatkozni fog: a "folyamatosan haladó" a jogértelmezés szerint az, akinek nincs a külső sávba visszatérési kötelezettsége. Ezért szabad lakott területen belül jobbról elhaladni vagy az autópályán, ha mindkét sáv telített.
Tudom, hogy ez elég önkényes értelmezése a "folyamatosan haladó"-nak. De a hatóság nem akarja, hogy az autópályán egy plusz veszély jelentkezzen. Ezért így értelmezi. Márpedig a törvényeket végső soron a jogalkalmazó jogosult értelmezni.
Na megtaláltam:
https://www.youtube.com/watch?v=VFgvi737hgw
18:00-tól
"Sávváltás nélkül mellette elhaladni szabad, az nem minősül előzésnek. Az tilos, hogy a belsőből kiváltva haladj el jobbra a lassabb mellett, főleg úgy,ha utána vissza is mész a belsőbe, mert az ELŐZÉS és az tilos."
Ütközés esetén hogyan magyarázod meg a rendőrnek, hogy te nem akartál eléje menni az előzés után?
És ez a válasz zöldben van!
Jézus Mária!
Ezután értelmetlen nézni a százalékokat!
20-as voltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!